Straks Koekelaarse webshop?

Robin Devisscher onderzoekt of er in Koekelare vraag is naar een gemeentelijke, overkoepelende webshop. © Gino Coghe
Redactie KW

Krijgt Koekelare een eigen overkoepelende webshop? De kans bestaat. Informaticus Robin Devisscher (21) voert volop onderzoek naar de interesse bij inwoners en handelaars. “Er is alvast potentieel aanwezig, vooral op het gebied van afhaalmaaltijden”, vertelt Robin.

Robin Devisscher, geboren en getogen in de Fransmansgemeente, studeerde drie jaar toegepaste informatica aan hogeschool Vives in Kortrijk. Na zijn bachelor te hebben behaald, breide hij er nog een postgraduaat aan vast met de opleiding ‘Start-up School’ aan hogeschool Howest. “Onlangs ging ik als zelfstandig informaticus aan de slag onder de naam RD IT-Solutions, waarbij ik software ontwikkel en websites onderhoud voor onder meer kleine zelfstandigen. Van daaruit ging er een idee aan het rijpen”, vertelt Robin. “Maar alvorens dat idee daadwerkelijk uit te voeren, is het belangrijk om er onderzoek naar te doen.”

Handelaars verenigen

Concreet gaat Robin nu na of er in Koekelare vraag is naar een gemeentelijke, overkoepelende webshop. Het principe is simpel. “Tijdens de coronacrisis kreeg de e-commerce een boost, gezien fysieke locaties de deuren moesten sluiten. Daarom zou het wel eens handig kunnen zijn om Koekelaarse handelaars te verenigen in één webshop, waar ze vrijblijvend hun producten gaan aanbieden. Ik denk aan kledij en elektronica, maar ook aan afhaalmaaltijden. Voor die laatste bestaan er al gespecialiseerde websites, maar veelal moeten handelaars er een toeslag betalen. Dat zouden wij eventueel kunnen vermijden. Hoe meer handelaars er deelnemen aan de webshop, hoe lager de noodzakelijke kosten voor softwarelicenties en ‘hosting’, het ter beschikking stellen van de website. Met een overkoepelende webshop blijft de lokale economie altijd draaien – wat er ook gebeurt – en kunnen consumenten altijd hun plaatselijke handelaar steunen.”

Veel mogelijkheden

Robin denkt volop na over de mogelijkheden van de webshop: consumenten laten zoeken op winkel of op product? En kunnen ook inwoners van buiten Koekelare op de website aankopen doen? Hoe moeten die producten dan geleverd worden? “Daar moet mijn onderzoek dus een antwoord op bieden”, aldus Robin. “Ik toets het idee eerst af met de focus op Koekelare. Afhankelijk van wat de handelaars willen, kunnen we de mogelijkheden aanpassen. De eerste reacties die ik krijg, komen vooral uit de hoek van de consumenten. Ik ga handelaars persoonlijk contacteren om hun interesse te peilen. Ik denk ook na over hoe we de 65-plussers kunnen overhalen. Die doelgroep is minder snel geneigd om online aankopen te doen. Ik zie er alvast het potentieel van in: Koekelare telt een mooi aanbod aan handelaars en restaurants. Eind september wil ik tot een eindbeslissing komen. Als alles meezit en de interesse is er, hoop ik tegen volgend jaar de webshop te lanceren.”

Meer info op Facebook of www.rd-itsolutions.be. (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.