Straks kan je zwemmen én ‘suppen’ in de Brugse reitjes

Franky Demon, Caroline Uyttendaele, Koen De Vaere en Bruno Chinitor stellen het programma voor. © GD
Redactie KW

Meer dan 60 Brugse sportclubs werken dit jaar mee aan de jaarlijkse sportbeurs op ‘t Zand. Die vindt plaats op 8 september, tijdens de ‘Maand van de Sportclub’. Dit jaar kan er ook gezwommen én ‘gesupt’ worden in de reitjes.

Voor het elfde jaar op rij presenteren Brugse sport- en ontspanningsverenigingen hun sport en hun werking aan het grote publiek. Dat doen ze op 8 september op het evenementenplein bij uitstek, ‘t Zand. “Meer dan 60 Brugse clubs hebben dit jaar hun medewerking toegezegd aan deze jaarlijkse sportbeurs”, vertelt Franky Demon (CD&V), schepen van Sport.

“Er zijn ook een paar nieuwkomers. Er wordt zelfs een heus hockeyterrein aangelegd, waar de Koninklijke Hockeyclub Brugge zijn kunnen zal tonen en waar er initiatie zal worden gegeven. Daarnaast zullen de Hallebardiers hun skills en technieken demonstreren in het olympisch en historisch schermen.”

“Maar het is niet alleen op deze dag dat het brede publiek terechtkan in de vele sportclubs. Tijdens de Maand van de Sport kan je bij 47 Brugse sportverenigingen terecht voor een reeks gratis start-to-lessenreeks waar de geïnteresseerde kan kennismaken. Als klap op de vuurpijl hebben twee Brugse watersportclubs de handen in elkaar geslagen en pakken uit met twee nocturnes. Eerst komen de Langerei Zwemmers aan bod met een Urban Swim door de reitjes. Een week later is het de beurt aan vzw Aan de Plas voor een avondtocht met paddleboards over dezelfde reitjes.”

Ruimer publiek bereiken

“Wij willen met deze recreatieve Urban Swim een ruim publiek bereiken en dus niet alleen de leden van de Langereizwemmers”, vertelt Bruno Chinitor, secretaris van de club. “Op 7 september organiseren we een zwemjogging die zal bestaan uit diverse afstanden, maar zonder enig competitief element. Er worden geen tijden gemeten of uitslagen opgemaakt. Urban Swim zal op een sportieve manier een veilige toegang bieden tot de lokale waterwegen en zo de noodzaak van proper water in de stad te benadrukken. De langste afstand bedraagt 4 kilometer en hiervoor is er een verplichte start voorzien omstreeks 18.45 uur. De kortere afstanden hebben een vrije start vanaf dat tijdstip tot 20 uur. De laatste deelnemer moet het eindpunt bereikt hebben tegen valavond. Meer info en mogelijkheid tot inschrijvingen vind je terug op www.langerei.be. We mikken op maximaal 200 zwemmers, om de veiligheid te garanderen”, besluit hij.

Suppen aan ‘t Stil Ende

Een weekje later, op 14 september, komt vzw Aan de plas aan de beurt. “Wij organiseren een SUP-nocturne (stand up paddle, red.) waarbij we met onze paddleboards een tocht maken vanaf de Carmersbrug tot aan ‘t Stil Ende en terug”, vertelt Caroline Uyttendaele van de organiserende vzw. “Iedereen is er welkom en kan gratis materiaal van onze club in bruikleen krijgen om deze unieke tocht te maken. Kleedkamers zijn te vinden in Sint-Leo en de eerste start gebeurt ook omstreeks 18.45 uur, nadat de laatste toeristenboot is verdwenen. Inschrijven en meer info op www.aandeplas.be/event”, besluit ze. (GD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier