Straks geen Seafront-duikboot meer in Zeebrugge

Het Albert II-dok, dat meer dan 20 jaar de thuisbasis was van dit in het oog springende vaartuig, zal niet meer hetzelfde zijn. © Foto Seafront
Redactie KW

Na meer dan 20 jaar bewezen diensten verdwijnt de Russische Foxtrot-onderzeeër in 2019 definitief uit Zeebrugge. Het kolossale vaartuig mag een imposante staat van dienst voorleggen.

De Russische onderzeeër Foxtrot, die momenteel nog in de jachthaven van Zeebrugge ligt en dient als museumboot voor Seafront, is straks niet meer te bezoeken. Het ontwerp van de Foxtrot-klasse onderzeeërs was geïnspireerd op de succesvolle Duitse duikbootmodellen. Deze onderzeeërs werden in tal van missies gebruikt door de Russische marine. Tijdens de Koude Oorlog speelden de Foxtrot-onderzeeërs een prominente rol in de wapenwedloop van de jaren ’60.

Indrukwekkende staat van dienst

Na 1994 werden de onderzeeërs uit de vaart genomen en vervangen door moderne modellen. Drie modellen, waaronder de Seafront-duikboot, werden ingericht als museumboot om te laten zien hoe de Russische bemanning aan boord leefde. De Seafront-duikboot mocht in haar carrière meer dan 1.185.000 bezoekers ontvangen en kan dus uiterst tevreden terugblikken op dit indrukwekkend afgelegde parcours.

Seafront had de duikboot nog graag op de kaaimuren laten bewonderen, maar de overheid ziet daar geen meerwaarde in. Water en wind hebben hun sporen nagelaten en conservering in het water bleek onderhoudstechnisch op lange termijn niet mogelijk. Het Albert II-dok dat meer dan 20 jaar de thuisbasis was van dit in het oog springende vaartuig zal dan ook niet meer hetzelfde zijn. De vrijgekomen plaats wordt wellicht ingenomen door nieuwe jachten.

Met het verdwijnen van de Foxtrot-onderzeeër belooft het de komende maanden alvast druk te worden in Seafront, dat vanaf zaterdag 27 januari opnieuw de deuren opent voor het publiek. (SR)