Straks 34 woningen op site van voormalige garage Vanhaelewijn

Schepen van ruimtelijke ordening Peter Vantomme waar 34 nieuwe woningen oprijzen. Foto pco
Redactie KW

Op de site Vanhaelewijn komen binnenkort 34 nieuwe woningen. De verkaveling zal uit vrijstaande, koppel- en gesloten bebouwing bestaan. Rustig wonen staat er centraal. Doorheen de zone komt er namelijk een groene as. De verkaveling is gelegen langs de Zonnebekestraat, tegenover het woonzorgcentrum De Boomgaard. De hoeve is niet mee opgenomen in de herinrichting.

Een tijdje geleden ging de vroegere garage Vanhaelewijn tegen de vlakte. Het volledige stuk is nu eigendom van bouwmaatschappij Hyboma. Daar zullen volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Peter Vantomme 34 woningen gebouwd worden. “Dat wordt verdeeld in twee vrijstaande woningen, 20 halfopen woningen en 12 met gesloten bebouwing. De kavelgroottes variëren van 188 m² voor gesloten kavels tot 620 m² voor de vrijstaande huizen. Er is nog geen bouwaanvraag ingediend. Het gaat om twee bouwlagen met een maximum hoogte van 7,5 meter met dak. De totale hoogte bedraagt maximum 10 meter. Vooraleer de schop in de grond kan, moet in de gemeenteraad van juli de wegenis nog goedgekeurd worden. Daarna volgt een goedkeuring van de omgevingsvergunning door het schepencollege.”

Rustig wonen

In het gebied ligt de nadruk op een rustige woonomgeving. “Binnen de verkaveling zijn daarom slechts beperkt nevenfuncties toegelaten, zoals kantoren, dienstverlening en vrije beroepen. Deze nevenfuncties zullen enkel toegelaten worden in het hoofdgebouw met een maximum van 100 m² van de vloeroppervlakte. Voor de vrijstaande woningen langs de Zonnebekestraat zijn meer mogelijkheden voorzien, zoals gemeenschapsvoorzieningen, handel, horeca, dienstverlening en kantoren.”

Voor de schop in de grond kan, moet de wegenis nog goedgekeurd worden

Er is geen klassieke wadi, een bufferings- en infiltratievoorziening, maar wel parkeerstroken in grasdallen. Alle bestaande afwateringsbuizen worden opgevangen. De site wordt gestructureerd door één straat. Dat wordt geen doorsneestraat, maar een strook van ruim veertien meter breed waarin een weg, een voetpad en een groenstrook met fietspad gebundeld zullen zijn. De straat loopt centraal door het plangebied en zorgt voor een optimale ontsluiting van de woningen.

Groene as

Daarenboven wordt een trage groene as gecreëerd die het gebied doorkruist. Deze trage groene as is ongeveer zes meter breed en wordt slechts eenmaal onderbroken door een weg voor gemotoriseerd verkeer. De plaatsen waar de groene as onderbroken wordt om de achterliggende woningen te ontsluiten, worden in waterdoorlatende materialen aangelegd. De trage as sluit wel aan op de omliggende woonwijk, de Zonnebekestraat, de Papaverweg, de Windeweg en de Blikstraat. Er komen trage verbindingen tussen deze straten.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier