Straatvissers verenigen zich om nieuwe sport te promoten: “We moeten zélf trappelen”

© Tom Vanderghinste
Redactie KW

Terwijl urban sports steeds meer in populariteit winnen komt ook de underdog van het vissen op de voorgrond te staan. Vooral in het buitenland is streetfishing aan populariteit aan het winnen maar even goed in eigen stad kun je zomaar vissers zien opduiken langs grachten en kanalen. Wij gingen proeven van de jonge sport, vanop de brug aan de Broeltorens in hartje Kortrijk.

Streetfishing, ook wel urbanfishing of straatvissen in het Nederlands genoemd, komt overgewaaid vanuit het buitenland. Tegenwoordig worden er heuse wedstrijden en evenementen rond georganiseerd om het concept extra bekendheid te laten krijgen. “Het grootste verschil met de grotere vissportbroer zit hem in het materiaal dat we gebruiken en de plaatsen waar we naartoe trekken. Simpel gesteld is sreetfishing is eigenlijk vissen met uiterst licht materiaal, vooral in grachten en stadswateren. Wij gebruiken een spinhengel of dropshothengel met molentje of reel”, legt Olivier, een van de vissers, nauwgezet uit.

We organiseren onze bijeenkomsten bewust op zondag, zo krijgen liefhebbers de kans om in groep te vissen

Om het streetfishing nog meer in de spotlights te zetten bij ons, richtte de 45-jarige Waregemnaar Olivier Van Camp de vriendenclub Streetfishing West-Vlaanderen op. De vriendengroep bestaat sinds augustus 2018 en leidt ook nieuwelingen op die de sport willen ontdekken. “Ik heb deze vereniging opgericht omdat de wedstrijden van een streetfishingclub vaak op een weekdag vallen. Heel wat mensen moeten dan werken en kunnen dus niet deelnemen. Door onze bijeenkomsten op een zondag te houden, krijgen liefhebbers toch de kans om in groep te vissen. We verwelkomen maandelijks nieuwe leden en dat is natuurlijk altijd aangenaam.”

Verschil met bootvissers

Onder de leden bevinden zich onder Kortrijkzanen en Waregemnaars, maar evengoed Bruggelingen die zich wekelijks uitleven aan de Leie of andere wateren. “We moeten enkel rekening houden met de paaitijd van de vissen en het visverlof. Daarnaast mogen we ook niet vissen in onbevaarbare wateren en moeten we bepaalde vissoorten links laten liggen. Dat schrijft de wet ons voor. We proberen veelvuldig van locatie te veranderen, zodat het steeds een uitdaging blijft voor iedereen.”

Terwijl men op zee met het grove geschut bezig is, pakken streetfishers het meestal een stuk kleinschaliger aan. Een bellyboat, zodiac of kayak brengt de vissers op het water. “Naast creatief moet je dus ook een sportief kantje in je hebben zitten,” glimlacht Olivier, “want zo’n bellyboat moet je zélf in beweging brengen. We trappelen in het water met zwemvliezen aan om vooruit te gaan. Sommigen maken gebruik van een kleine motor maar echt vaak gebeurt dat bij ons niet.”

“We organiseren ook vaak bijeenkomsten met drijvend materiaal. Dat is zwaarder en de montage duurt langer maar we voelen ons wel één met het water en de natuur. De boten zijn ook ingericht met een fishfinder waardoor we beter vis kunnen opsporen. De uitdaging is om almaar grotere vissen te vangen”, aldus Olivier.

Geen dierenleed

Voor de dierenliefhebbers heeft Olivier goed nieuws. “Wij respecteren allemaal het catch & release-systeem zodat we geen dierenleed veroorzaken. De vissen worden na het vangen op een haakmat bevrijd van de vishaak en weer in het water gebracht.”

De vriendengroep verlangt volop naar de zomer. “Ons allereerste evenement zou het ultieme moment moeten worden van Streetfishing West-Vlaanderen”, zegt Olivier. “Wie aanwezig wil zijn kan op 16 en 23 juni afzakken naar de Leie in Wielsbeke. Ook mensen die voor het eerst willen proeven van deze toegankelijke sport zijn van harte welkom.” (Tom Vanderghinste)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier