Stormwind blaast dak van vijf woningen in Torhout

De ravage was gigantisch. De daken kwamen in de achtertuinen terecht, van waaruit ze geruimd dienden te worden.©Johan Sabbe
De ravage was gigantisch. De daken kwamen in de achtertuinen terecht, van waaruit ze geruimd dienden te worden.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

De bewoners van de Kanariestraat in Torhout beleefden zaterdagmiddag de schrik van hun leven. De zware stormwind blies het platdak weg van vijf aaneensluitende woningen. De ravage was enorm, maar gelukkig werd er niemand gewond.

In de meeste huizen waren de bewoners thuis toen de wind wild tekeerging en dus mag het een wonder heten dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De daken werden, mee met de wind, in de achtertuinen geblazen. Daar is een kraanwagen ze intussen aan het ruimen.

Gelukkig kunnen de bewoners in hun huis blijven

De harde rukwind deed een eerste dak afscheuren en meteen werden de andere vier daken mee in de vernieling getrokken. Even later lagen de roofing en de isolatie als een gigantische hoop ellende in de tuintjes. Uiteraard werden de hulpdiensten gealarmeerd en de brandweer kwam met het groot materieel ter plaatse. De aanwezige bewoners dienden uit voorzorg hun huis te verlaten. Even werd er gevreesd dat ze een aantal nachten elders zouden moeten slapen, maar gelukkig liep het zo’n vaart niet. De brandweer en gespecialiseerde vaklui slaagden erin om op korte termijn de daken voorlopig af te dekken en waterdicht te maken. Ook de verwarming kan op normale wijze blijven functioneren.

De brandweer kwam met het groot materieel ter plaatse en slaagde er samen met enkele vaklui in om de woningen snel weer waterdicht en veilig te maken.©Johan Sabbe
De brandweer kwam met het groot materieel ter plaatse en slaagde er samen met enkele vaklui in om de woningen snel weer waterdicht en veilig te maken.©Johan Sabbe

Uiteraard wachten er nu ingrijpende herstellingswerkzaamheden, maar voor de bewoners is het belangrijk dat ze hoe dan ook in hun eigen woonst kunnen blijven.

Nieuwe huizen pas in juli 2018 door de Mandel ingewijd

De Kanariestraat bevindt zich in de zogenoemde vogelwijk op De Goede Herder. Begin juli 2018 werden er door bouwmaatschappij De Mandel 23 nieuwe sociale huurwoningen ingewijd in de Zwaluwstraat, de Lijsterstraat, de Kanariestraat en de Koekoekstraat. Daarvoor waren vooraf 22 verouderde huizen gesloopt. Dat net vijf van die nieuwe woningen nu hun dak verliezen door de stormwind doet de wenkbrauwen fronsen. Blijkbaar werd de roofing niet stevig genoeg vastgemaakt, al kan het ook om brute pech gaan: een harde windstoot op de verkeerde plaats en het verkeerde moment.

Tijdens de werkzaamheden werd de Kanariestraat voor het verkeer afgesloten. De ravage lokte heel wat nieuwsgierige mensen uit de buurt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.