Stormvloedkering van 60 miljoen euro krijgt stilaan vorm in IJzermonding

Vijftien meter onder de waterspiegel, v.l.n.r. projectingenieur Isabelle D’hooghe (Afdeling Kust), administrateur-generaal Nathalie Balcaen (Maritieme Dienstverlening en Kust), Vlaams minister Lydia Peeters, aannemers Benny De Sutter (Herbosch-Kiere) en Geert Verswyveld (Jan De Nul) en burgemeester van Nieuwpoort Geert Vanden Broucke.© RJ
Vijftien meter onder de waterspiegel, v.l.n.r. projectingenieur Isabelle D’hooghe (Afdeling Kust), administrateur-generaal Nathalie Balcaen (Maritieme Dienstverlening en Kust), Vlaams minister Lydia Peeters, aannemers Benny De Sutter (Herbosch-Kiere) en Geert Verswyveld (Jan De Nul) en burgemeester van Nieuwpoort Geert Vanden Broucke.© RJ
Redactie KW

In de IJzermonding in Nieuwpoort krijgt de stormvloedkering stilaan vorm. Tegen 2024 zal een stalen scherm de vaargeul afsluiten wanneer zware stormen vanuit de zee op de kustlijn inbeuken. Met een prijskaartje van bijna 60 miljoen euro is dit het prestigeproject in het totaalbedrag van 240 miljoen euro voor het Masterplan Kustveiligheid.

Vrijdag vierde het Masterplan Kustveiligheid, dat de Vlaamse kust tot 2050 moet beschermen tegen zware storm en overstroming, zijn tiende verjaardag. Daarbij bezocht Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) de werf van de stormvloedkering in Nieuwpoort.

“Dit is een mooi voorbeeld van hoe Vlaanderen met alle kustgemeenten samenwerkt om de Kust en het hinterland te beschermen. De stormvloedkering is een knap staaltje van architectuur en technisch vernuft.”

Die kering zal bestaan uit een stalen ‘keerlichaam’ van 1.100 ton dat in normale omstandigheden op de bodem van de vaargeul ligt. Dit scherm zal aan weerszijden vasthangen aan een arm waarmee het geheel bij stormgevaar naar omhoog kan scharnieren. Zo zal het stalen scherm rechtopstaand de vaargeul afdammen.

Uniek project in België

Verantwoordelijke projectingenieur van Afdeling Kust is Isabelle D’hooghe uit Bredene. “Het is uniek om voor de eerste keer in België een stormvloedkering te mogen bouwen. Het landhoofd aan de linkeroever is klaar, momenteel werken we aan het landhoofd op de rechteroever. De tijdelijke combinatie van aannemers Herbosch-Kiere & Jan De Nul maakt nu in een waterdichte bouwput van 15 meter diep de fundering klaar. Die rust op 42 palen die 15 meter diep in de bodem zitten.”

“De volgende fase wordt het afzinken van een betonnen bak van 5 meter hoog en 38,5 meter breed tussen de twee landhoofden. Daarin zal de keerwand in normale toestand rusten. De vierde fase is het aanleggen van de ‘omloopriolen’ tussen de landhoofden en de oevers. Die moeten dienen om eb en vloed te laten passeren tijdens het plaatsen van de tussenbalk, zodat de monding niet langdurig helemaal afgesloten worden. Ten slotte wordt tegen 2025 de beweegbare keerwand zelf geplaatst.”

Voor het project in Nieuwpoort wordt 25.000 kubieke meter betonnen gegoten. Per landhoofd wordt maar liefst 1,2 miljoen kilogram wapeningstaal gebruikt.

Drie meter zeespiegelstijging

Vandaag is 80 procent van het Masterplan Kustveiligheid – een combinatie van harde infrastructuur en zachte zandsuppletie – uitgevoerd. Dit plan houdt rekening met een stijging van het zeeniveau met 80 cm tegen 2050.

“Door de evolutie van het klimaat moeten we echter nog verder durven denken. Daarom loopt momenteel het begin van het project Kustvisie, waarmee we maatregelen willen voorzien voor bescherming tegen 2100”, besluit minister Peeters. De aanzet van de eerste besprekingen voor de langdurige Kustvisie gaat uit van bescherming tegen een zeespiegelstijging met drie meter.

(RJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier