Stormschade in West-Vlaanderen geraamd op ruim 17 miljoen euro

Foto Belga © BELGA
Redactie KW

De kosten na de storm die op 25 januari voor heel wat schade zorgde in West-Vlaanderen loopt op tot boven de 17 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers van de dienst Rampenfonds van de West-Vlaamse gouverneur.

In totaal werden er 1.433 dossiers ingediend. Opvallend is dat slechts 16 van 64 steden en gemeenten geen dossier hebben ingediend. Daaruit kan besloten worden dat bijna de hele provincie heeft geleden onder de storm.

“Steden en gemeenten die nog niets indienden, maar toch stormschade hebben, sturen best zo snel mogelijk alles door”, aldus Dirk Demoor van het Rampenfonds.

Zuiden het hardst getroffen

Uit cijfers blijkt ook dat het zuiden van West-Vlaanderen het hardst werd getroffen.

Het aantal meldingen van enkele gemeenten:

Kortrijk: 105 meldingen

Ledegem : 107

Wevelgem: 134

Brugge: 145

Menen: 228

Omvang schade

In Wevelgem zou de schade oplopen tot maar liefst vijf miljoen euro. Roeselare, dat een vijftigtal meldingen kreeg, berekende een schadebedrag van 2,75 miljoen euro en ook in Kortrijk, Ledegem, Lichtervelde en Menen is er tot meer dan een miljoen euro schade.

Na de storm verklaarde gouverneur Carl Decaluwé meteen dat hij de storm als ramp wou erkennen en dat hij een dossier zou overmaken aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

“Dat gaat ook deze week nog gebeuren”, klinkt het bij de federale diensten in Brugge. Gouverneur Decaluwé maakt zich sterk dat de storm ook effectief zal erkend worden. Hij refereert onder meer naar Oosterzele, waar een valwind brokken maakte in februari 2013. Die storm werd ook erkend als natuurramp. De erkenning is belangrijk omdat slachtoffers dan aanspraak maken op een schadevergoeding.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.