Stormloop bij opening van eerste kattencafé in West-Vlaanderen

Arne en Birgit beloven hun vuurdoop met het kattencafé. © ANK
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Deze week opende het eerste kattencafé van West-Vlaanderen de deuren. Kuro Neko bevindt zich in de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Kortrijk en werd meteen overrompeld door enthousiaste kattenliefhebbers. “We zijn heel blij dat het een succes is, maar nemen toch enkele maatregelen om in de toekomst een dergelijke stormloop te vermijden. Het welzijn van de poezen staat bij ons voorop”, zeggen uitbaters Birgit en Arne Verbeke.

Begin deze week ondergingen Birgit en Arne hun vuurdoop toen ze hun kattencafé Kuro Neko voor het eerst openden voor het grote publiek. “Er was ongelooflijk veel volk”, vertelt Birgit. “We hebben de hele dag mensen moeten weigeren. Sommigen waren echt heel teleurgesteld of beslisten om dan maar te blijven wachten tot er een plekje vrij kwam.”

“Om 8 uur, een half uur voor we open gaan, stonden de eerste mensen hier al voor de deur. Ze hadden allemaal een T-shirt met katten erop aangetrokken. Dat was echt fijn om te zien”, zegt Arne. Voor de katten is die drukte wel niet ideaal. “Mensen krijgen bij hun bestelling altijd een blaadje met de huisregels mee“, zegt Birgit. “Maar die werden niet gevolgd. Ik heb mensen katten zien oppakken en ermee zien rond lopen, poezen werden gevoederd en werden constant van alle kanten lastig gevallen. Dat is niet de bedoeling. Katten slapen gemiddeld 20 uur per dag, het is het beste om hen met rust te laten, maar Arne en ik hadden het te druk om de bezoekers daarop aan te spreken.” Daarom beslisten de twee om maatregelen te nemen. “Het welzijn van onze katten staat ten allen tijde voorop, we hebben dus beslist om ‘s avonds een uurtje eerder dicht te gaan, om 19 uur. We zullen ook minder klanten tegelijk bij de katten laten. Zo zijn ze wat meer op hun gemak”, zegt Arne.

Stormloop bij opening van eerste kattencafé in West-Vlaanderen
© ANK

Dat dierenwelzijn bij Kuro Neko – oftewel zwarte kat – voorop staat is duidelijk. Voor klanten is het er leuk vertoeven, maar voor de katten is het een waar paradijs. Er zijn klimpalen, een kattenbrug, zachte zetels,en een klimtoren om u tegen te zeggen. De kattenbakken staan achter aparte luikjes, met afzuiging. Zo hebben de klanten geen last van de geur. Bezoekers plaatsen eerst hun bestelling en komen dan pas achter de glazen wand terecht waar de negen kittens zich uitleven. “Het is vooral de schuld van die glazen wand dat onze opening vertraging heeft opgelopen”, zucht Birgit. “Dat ding is een nagel aan mijn doodskist en eigenlijk nog altijd niet helemaal zoals ik hem zou willen.” Maar zonder kan niet. “De wand is noodzakelijk voor de voedselveiligheid. Al wisten ze het bij het voedselagentschap eerst ook niet goed. Toen ik belde om naar de regels voor een kattencafé te vragen, hebben ze mij twee dagen later terug moeten bellen, want het was de eerste keer dat ze die vraag kregen.” (lacht)

Je moet je eten en drinken wel goed in de gaten houden

De katten zelf vinden het allemaal best. Voorlopig zijn ze met negen, allemaal kittens, allemaal even enthousiast en vooral heel ondeugend. “Je moet je eten en drinken wel goed in de gaten houden”, zegt Arne. “Sommige van de katten zijn bijvoorbeeld verzot op bier, maar dat is heel ongezond. Hoe schattig ze dus ook kijken, je moet hun kopjes uit je glas halen. (lacht) Melk is trouwens ook niet goed. Katten zijn van nature lactose-intolerant.”

Stormloop bij opening van eerste kattencafé in West-Vlaanderen
© ANK

Voorlopig zijn er bij Kuro Neko negen huiskatten, daar komen er binnenkort nog drie bij. “Die zijn nu nog bij onze mama, want die waren ziek toen we ze gingen redden van een boerderij. De eigenares had gedreigd om ze tegen de muur te gooien. Mijn hart brak, dus die zijn we snel gaan ophalen”, vertelt Birgit. “Gelukkig kunnen we rekenen op mijn mama, die fungeert als onthaalmoeder.”

“We werken op dit moment ook aan een aanvraag om een erkend asiel te worden”, vult Arne aan. “Dan zal je hier ook katten kunnen vinden om te adopteren. Dat zal wel niet zomaar gaan. Wij zullen checken of de kandidaten wel geschikt zijn om dieren te houden en sowieso vragen dat ze binnen een week terug komen. Dan kunnen ze alles eens overdenken. We zijn er ons van bewust dat we zo wel de deur op een kier zetten voor mensen om hier katten te dumpen. Maar dat nemen we erbij. Birgit was tandartsassistente en ik was… een bedrijfsslaafje. (lacht)Maar we hebben hier beiden onze job voor opgegeven. We zijn echte dierenvrienden en zullen proberen om voor zoveel mogelijk poezen een goede thuis te vinden.”

Carine ontdekte het kattencafé via het internet.
Carine ontdekte het kattencafé via het internet.© ANK

Het café trekt een erg divers publiek. Willy en Carine bijvoorbeeld houden zelf al 63 jaar katten en ontdekten Kuro Neko via het internet. “Drie maanden geleden stonden wij hier al in de straat te vragen waar dat kattencafé was, maar we waren nog te vroeg”, zegt Willy. “Ik hou al katten sinds ik er eentje kreeg van onze buren toen ik zes jaar oud was. En ik zal er altijd blijven houden.” Carine raakt ondertussen niet meer van de zetel af. Een van de kittens heeft beslist dat haar schoot de ideale plek is voor een dutje. “Dat is niet erg hoor”, lacht ze. “We zijn goed voorbereid gekomen en hebben dus de huisregels gelezen. Als een kat slaapt, dan laat je haar slapen.”

Aan het tafeltje ernaast zitten Larissa, Kayleigh en Kevin. Zij zijn echte fans. “Ik ben hier gisteren al de hele voormiddag geweest. We hebben thuis katten en ik ben er echt verzot op. We zijn de eerste vaste klanten hier” zegt Kayleigh trots. “We zaten echt al maanden op de opening te wachten”, vult Larissa aan. “De komende weken zal je ons hier dagelijks vinden. Wees daar maar zeker van.”

Larissa, Kayleigh en Kevin zijn gek van katten.
Larissa, Kayleigh en Kevin zijn gek van katten.© ANK

Wie ook wil genieten van een kopje koffie of thee tussen de katten kan zeven dagen op zeven terecht in de Onze-Lieve-Vrouwestraat 20 in Kortrijk. Reserveren is niet nodig, tenzij voor een uitgebreid ontbijt. Op de tweede verdieping is een coworking space beschikbaar voor twee euro per uur. “Daar hebben de katten wel geen toegang toe”, besluit Birgit. “Anders zou er van werken niet veel in huis komen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier