Storm houdt lelijk huis in Oostende

Maandagmiddag trekt een storm over ons land. Het KMI verwacht rukwinden tot 100 kilometer per uur. In Oostende werden de strekdammen afgesloten tot minstens na middernacht.

© (Foto JRO)

Aan onze kust zijn we ondertussen al wat gewoon als het op storm aankomt, maar toch blijft het altijd uitkijken. Zondag kwam de wind al hevig opzetten, maar de schade bleef beperkt. Maandagmiddag en nog een stuk in de avond wordt het erg onstuimig aan de kust. Met rukwinden tot 100 kilometer per uur. Wie zich vanmiddag buiten moet begeven houdt zich maar beter vast aan de takken van de bomen. “Voorlopig geldt er enkel voor de strekdammen een toegangsverbod“, laat burgemeester van Oostende, Bart Tommelein, weten. “Andere maatregelen worden voorlopig niet getroffen, maar we houden de situatie nauwlettend in het oog en passen de maatregelen aan waar nodig.”

Mensen die het waagden zich op de zeedijk te begeven moesten vechten tegen de wind in. Die gaf zich niet gewonnen en verschillende waaghalzen moesten zich vastklampen waar ze konden. Ondertussen had de brandweer de handen vol.

In de Koningstraat kwam een muur naar beneden van een gebouw van zes verdiepingen. De brokstukken kwamen op het dak van een kruidenierszaak in de Kemmelbergstraat terecht. Daarbij kwam het dak deels naar beneden. Op dat moment was gelukkig niemand in de zaak. “De winkel was net gesloten. Toen we boven waren hoorden we opeens een harde klap. Toen we in de winkel kwamen zagen we meteen de ravage. Ons dak is deels ingestort. De schade is groot. Ondertussen contacteren we al de verzekering. Die liet ons weten dat we de herstellingen meteen mogen laten uitvoeren. Er zit niet veel anders op. Als het regent loopt alles binnen. De winkel zal waarschijnlijk enkele dagen gesloten zijn door de schade”, aldus de zaakvoerder. Niemand raakte bij het incident gewond. De brandweer kwam ter plaatse om de muur boven op het gebouw te beveiligen. Ook in de wijk Mariakerke werd melding gemaakt van een instorting.

Kerstdecoratie waaide 100 meter weg op straat. De brandweer had de handen vol.
Kerstdecoratie waaide 100 meter weg op straat. De brandweer had de handen vol.© (Foto JRO)

Ter hoogte van het Kursaal waaide de kerstdecoratie dan weer heen en weer. Een van de twee grote kerstballen die in de fontein over het Kursaal stond werd door de wind uit het water getild en kwam 100 meter verder naast de rijbaan terecht. Een andere diende met zandzakken beveiligd te worden door de brandweer. Winter in het Park gaat volgens de burgemeester voorlopig gewoon open, tenzij er meldingen komen van onoverkomelijke problemen.

Wie stormschade heeft kan het noodnummer 1722 bellen. Let wel: 1722 is alleen voor niet-dringende gevallen. Bij dringende gevallen bel je beter het algemeen noodnummer 112.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.