Storm Dennis zorgt zondagnamiddag voor rukwinden tot 100 kilometer per uur

Redactie KW

Zondagnamiddag en maandag wordt het Belgische weer beïnvloed door storm Dennis, die zich ten zuiden van IJsland uitdiept en verder trekt richting Scandinavië. Deze namiddag trekt een actieve regenzone over ons land van de kust naar de Ardennen. Het wordt zeer winderig met rukwinden tussen 80 en 100 kilometer per uur, meldt het KMI. Tot 23 uur vanavond geldt in heel België code geel.

Maandag is het wisselend bewolkt, en vooral in de namiddag worden buien voorspeld. Aan de kust en op de Ardense hoogten kan het onweerachtig worden met kans op korrelhagel en eventueel een donderslag. De maxima schommelen tussen 5 graden in de Hoge Venen en 9 tot 10 graden in Vlaanderen. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig, met rukwinden tussen 60 en 75 kilometer per uur.

Dinsdagvoormiddag zijn er opklaringen en is het meestal droog, vooral ten noorden van Samber en Maas. Overdag verspreidt de kans op buien over het hele land. Woensdag blijft onstabiel. In de loop van de voormiddag trekt een buienlijn naar het oosten. Deze kan winters van karakter zijn en een donderslag is niet uitgesloten. Na de middag wordt het droger met opklaringen vanaf het westen. De maxima schommelen tussen 2 en 7 graden.

Donderdag blijft het zwaarbewolkt met eerst kans op lichte regen en later kans op een buitje. ‘s Avonds en gedurende de nacht trekt een actieve regenzone over ons land. De maxima liggen tussen 5 en 10 graden. De wind waait vrij krachtig uit het zuidwesten. Vrijdag is er een tijdelijke weersverbetering met soms opklaringen en droog weer, maar het blijft winderig. De maxima liggen tussen 4 en 10 graden.

Dennis zorgde ook voor de nodige overlast. Ook in de hulpverleningszone Fluvia hadden brandweerlui de handen vol met het afhandelen van oproepen voor schadegevallen veroorzaakt. Zo liepen tussen zaterdag- en zondagavond een 130-tal oproepen binnen. “De oproep met de meeste impact was die op de R8 tussen Bissegem en Marke, die zondagnamiddag enkele uren in beide richtingen afgesloten bleef omwille van een verlichtingspaal die dreigde om te vallen en op een veilige manier weggehaald werd. Eerder was daar al een andere verlichtingspaal omgewaaid en netjes in de middenberm terechtgekomen. Bij de andere oproepen ging het vooral om afgewaaide dakpannen, losgekomen gevelelementen, omgewaaide bomen en afgeknakte elektriciteitskabels die op het wegdek kwamen te liggen”, horen we bij persofficier Olivier Dorme.

(NDZ/Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.