Stiltepark De Warande krijgt geregeld dieven over de vloer

Rik Van de Vannet bij de grafzerk van zijn overleden vrouw Greet Van Thomme op het urnenveld van het stedelijke Stiltepark De Warande: de bloemen werden er al drie keer gestolen. "De dieven beseffen niet hoeveel pijn ze de nabestaanden met zoiets doen", zegt hij. © foto JS
Johan Sabbe

Sinds de grondige heraanleg van de stedelijke begraafplaats aan de Warandestraat heet het domein ‘Stiltepark De Warande’. Op de parkbegraafplaats kunnen de mensen niet alleen de graven van hun dierbare overledenen bezoeken, maar er ook gewoon even langslopen voor de rust en de sereniteit. Helaas komt niet iedereen er met goede bedoelingen, want de laatste tijd weerklinken almaar meer klachten over diefstallen van bloemen, vazen en beeldjes van de grafzerken. “Van de gedenksteen voor mijn overleden vrouw Greet Van Thomme op het urnenveld werden al drie keer bloemen en de mooie bijhorende potten gestolen”, getuigt Rik Van de Vannet. “Dit moet stoppen. Stelen op een begraafplaats komt emotioneel dubbel zo hard aan.”

Rik (54) woont in de Koolskampstraat. Zijn vrouw Greet is maar 48 jaar geworden. Ze overleed op 9 december 2015 na ziekte. Ze liet drie kinderen na: Dries, Maarten en Heleen. Rik is leraar Frans aan de plaatselijke Middenschool Sint-Rembert en in zijn vrije tijd een gepassioneerde quizzer.

De man kreeg ruim een jaar geleden nog meer leed te verwerken. Op 17 maart 2018 overleed zijn schoonbroer en quizvriend Wim Van Thomme na een val met de fiets in de Aartrijkestraat. Hij werd 53 jaar.

“Op 1 mei hebben we zowel op de grafzerk van Greet als op die van Wim een bloemetje geplaatst en in een mum van tijd waren beide verdwenen”, sakkert Rik. “Doelgericht gestolen. Ook de bijhorende cache-pots werden meegenomen. Je houdt zoiets toch niet voor mogelijk? Dit doet écht pijn.”

Beeldje van duif gestolen

Het Stiltepark De Warande ‘herbergt’ zo’n 7.500 overleden mensen. De meesten zijn er gewoon begraven, van anderen zijn de urnen met de as er ondergebracht. Er hebben ook uitstrooiingen plaats en sinds kort bevat het domein zelfs een natuurbegraafplaats voor biologisch afbreekbare urnen. Enkele waterpartijen en grote, artistieke zitstenen bieden de mogelijkheid om er als bezoeker tot rust te komen. Een begraafplaats hoort nu eenmaal een locatie te zijn van vreedzaamheid en sereniteit.

Maar jammer genoeg is blijkbaar niet iedereen overtuigd van de woorden vreedzaam en sereen. De diefstallen van de bloemen op de grafzerken van Riks vrouw en schoonbroer zijn absoluut geen alleenstaande gevallen. Er wordt al langer geklaagd over het verdwijnen van beeldjes en kleine kunstwerken. Sommige mensen wijten de diefstallen aan het feit dat de begraafplaats sinds enkele jaren niet meer ‘s nachts afgesloten wordt, maar dat blijkt niet doorslaggevend te zijn.

Getuige daarvan wat brandweerman Ronny Gryp in 2006 heeft meegemaakt, toen de begraafplaats aan de Warandestraat wél nog elke nacht op slot ging. “Op 31 mei van dat jaar is mijn vader Daniël Gryp overleden”, vertelt Ronny (54), die bij de brandweerkazerne in de Aartrijkestraat woont. “Hij was duivenliefhebber geweest en dus hadden we op zijn grafzerk een beeldje van een duif geplaatst en het voor de zekerheid aan de zerk vastgekleefd. Dat mocht echter niet baten, want het werd in oktober van het genoemde jaar gestolen. Ik heb dan maar een nieuw beeldje van een duif gekocht en er uit voorzorg langs de achterzijde een tekst laten ingriffen: Ik ben gestolen op het graf van Daniël Gryp. Zo konden we vermijden dat iemand het weer meenam.”

Schepen van Begraafplaatsen Elsie Desmet op het Stiltepark De Warande:
Schepen van Begraafplaatsen Elsie Desmet op het Stiltepark De Warande: “Als mensen iets verdachts zien gebeuren, dan vragen we hen met aandrang om het te signaleren.”© foto JS

Heel moeilijk op te lossen

Schepen van Begraafplaatsen Elsie Desmet is ervan overtuigd dat het niet meer afsluiten van het Stiltepark weinig of niets met de diefstallen te maken heeft. “Toen het domein nog op slot werd gedaan, stelden er zich veel meer problemen, omdat mensen erover klaagden dat ze niet op elk moment naar het graf van hun dierbaren konden”, zegt ze. “Plus: als er eens vergeten werd om het hek tijdig te openen, regende het meteen klachten, wat begrijpelijk is. De diefstallen op de begraafplaats zijn een heel moeilijk op te lossen probleem. Je kunt er vrij in en uit en iedereen heeft er wel eens een bloemetje of een vaas in de hand. Ik denk dat we het vooral van de sociale controle moeten hebben. Als mensen iets verdachts zien gebeuren, dan vragen we hen met aandrang om het te signaleren. Stelen is vanzelfsprekend altijd fout en zeker op een begraafplaats totaal respectloos.”

Camera’s als afschrikking

Rik Van de Vannet hecht weinig geloof aan sociale controle als middel tegen de lange vingers. “Er zijn heel wat momenten dat de begraafplaats er verlaten bijligt”, zegt hij. “Bovendien kun je moeilijk nagaan of de bloemen of beeldjes die iemand bij zich draagt, van de persoon in kwestie zijn of van een grafzerk zijn weggenomen. Mogelijke oplossingen moeten in een andere richting gezocht worden. En dan denk ik op de eerste plaats aan camerabewaking.”

Of camera’s op zo’n uitgestrekt domein niet een smak geld zullen kosten? Rik: “De stad zou zich kunnen beperken tot camerabewaking aan het toegangshek. Oké, sluitend zal zoiets nooit zijn, maar een afschrikkingsmiddel zijn camera’s meestal wel. En ze kunnen ook tot het oplossen van misdaden leiden, kleine en grote. Denk maar aan de recente opheldering van de moord op Julie Van Espen in Antwerpen. Al kun je de omvang van zoiets natuurlijk totaal niet vergelijken met het stelen van een bloemetje, een pot of een beeldje.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier