Stilstand in dossier van verloederd en eeuwenoud Brugs passantenhuis

Stefan Vankerkhoven

De kapel en het passantenhuis Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth in de Nieuwe Gentweg in Brugge is al vier jaar aan het verkommeren. Gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) maande het stadsbestuur tijdens de gementeraadszitting van 28 april aan tot actie.

“Hoewel het stadsbestuur al vier jaar eigenaar is van het 700 jaar oude passantenhuis en de bijhorende kapel in de Nieuwe Gentweg zijn de restauratiewerken nog steeds niét gestart”, stelt Pol Van Den Driessche (N-VA). “Het eeuwenoude en beschermde gebouw staat er vandaag compleet verloederd bij. Zal de aanpassing van het erelooncontract van de architecten iets in beweging brengen?”

Er is blijkbaar een bijkomende interieurrenovatie nodig en de opdracht van de veiligheidscoördinator moet worden uitgebreid. “Maar we zitten nog altijd in de fase van onderhandeling over erelonen. De enorme traagheid van deze nochtans hoogst dringende restauratie verontrust en ergert veel Bruggelingen. Wat zeg ik: de traagheid? Hier zijn de woorden stilstand, verval en verloedering veel beter op hun plaats”, aldus Pol Van Den Driessche.

Schepen Minou Esquenet (CD&V) deelt naar eigen zeggen de bezorgdheid van het oppositieraadslid: “Ik stel voor dat we samen naar de bevoegde Vlaamse minister trekken. Wij hebben het restauratiedossier opgestart, het vergt een speciale procedure. We willen de Vlaamse premie niet mislopen, maar er is blijkbaar een jarenlange wachttijd vooraleer Vlaanderen zijn fiat geeft….”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.