Stilstaan in Kortrijkse uitgaansbuurt voortaan verboden, GAS-boetes tot 350 euro

© iStock
Olaf Verhaeghe

De Stad Kortrijk voert nieuwe maatregelen in in de Burgemeester Reynaertstraat, de uitgaansbuurt tussen het Schouwburgplein en het station van Kortrijk. De politie stelt de jongste dagen en weken vast dat de coronamaatregelen te nonchalant worden opgevolgd. Het is voortaan verboden om er op straat stil te staan. Wie dat toch doet, riskeert een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro.

De start van het school- en academiejaar brengt ook in de Kortrijkse uitgaansbuurt – de Burgemeester Reynaertstraat vlak bij het station – veel volk op de baan. ‘t Straatje is sowieso erg smal en met de uitgebreide terrassen aan de horecazaken is de ruimte nog beperkter dan anders. De drukte helpt het volgen van de coronamaatregelen niet, maar toch duiken te vaak problemen op.

Klanten blijven staan tussen terrassen, lopen van de ene tafel naar de andere en vergeten hun mondmasker te dragen. Omdat de politie vaststelt dat de jongeren en studenten de coronamaatregelen onvoldoende opvolgen, grijpt de stad nu in.

Om problemen te vermijden en het de politie eenvoudiger te maken een goede doorstroming te garanderen, is het voortaan verboden om stil te blijven staan in de Burgemeester Reynaertstraat. Het verbod geldt ook voor de zone aan de in- en uitgangen van ‘t Straatje. Verplaatsingen van en naar tafels mogen uiteraard wel, zij het met mondmasker. Voorlopig komen er in de uitgaansbuurt op ‘t Hoge nog geen extra maatregelen, maar de politie monitort de situatie wel permanent. Indien nodig, kan ook daar de regeling worden ingevoerd.

Het Kortrijkse stadsbestuur en de politiezone Vlas benadrukken wel dat het hen niet om de boetes te doen is. “Het is in de eerste plaats de bedoeling te sensibiliseren”, klinkt het. “We willen jongeren aanmoedigen om te blijven zitten en zo voldoende afstand te houden.” Maar wie volhardt in het negeren van de nieuwe én bestaande maatregelen, riskeert dus wel een GAS-boete. Voor minderjarigen kan die oplopen tot maximaal 175 euro, meerderjarigen riskeren boetes tot maar liefst 350 euro.

In de rode zone in en rond de Burgemeester Reynaertstraat is stilstaan vanaf 1 oktober verboden.
In de rode zone in en rond de Burgemeester Reynaertstraat is stilstaan vanaf 1 oktober verboden.© Stad Kortrijk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier