Stille wake voor overleden huisdieren op Allerheiligen in Oostende

© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Gwendoline Claeys uit Oostende organiseerde vrijdagavond een stille wake voor de overleden huisdieren ter hoogte van de dierenstrooiweide in het Maria Hendrikapark in Oostende.

Op 1 november herdenken we traditioneel de geliefden die we moeten missen. Maar die geliefden zijn niet altijd enkele en alleen maar mensen. Veel mensen moeten naast hun dierbaren ook hun overleden huisdier missen. “Huisdieren maken, net als kinderen, vaders en moeders, deel uit van het gezin”, vertelt Gwendoline. “Daarom is 1 november de ideale dag om ook eens bij hun overlijden stil te staan. Zelf verloor ik drie jaar geleden mijn hond, die dan al tien jaar bij mij was. Dat heeft me hard geraakt. Ze trok me overal door, we waren twee handen op één buik. Ik mis haar hard, maar net als mensen moeten ook dieren gaan.” Gwendoline is al jaren vrijwilligster bij het Blauwe Kruis van de Kust. “Ik ben een echte dierenvriend”, zegt ze. “En ik ben niet alleen. Daarom dat ik dit wou doen. Om ook anderen de kans te geven om stil te staan bij het verdriet om hun overleden huisdier. En natuurlijk om de strooiweide meteen ook eens extra in het daglicht te plaatsen. De opkomst was nu niet zo groot, maar we hopen om er een traditie van te maken. Mensen moeten het nog leren kennen.” De strooiweide kwam er in mei vorig jaar en is het gemakkelijkst te bereiken via de Gouwelozestraat. Oostende telt zo’n 30.000 huisdieren.

Ook Oostends Schepen Silke Beirens (Groen) kwam langs en maakte van de gelegenheid gebruik om er de assen van haar overleden kat Musti uit te strooien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier