Stille kerkklokken na één klacht zorgen voor wrevel

De kerkklokken luiden sinds enkele weken ‘s nachts niet meer. (foto CLL)
Redactie KW

Het is stil in Ploegsteert, oorverdovend stil. Nadat een dame bij de Kerkfabriek klacht indiende voor nachtlawaai door de kerkklokken, blijft het ‘s nachts nu stil. Wanneer bleek dat de klaagster een gemeenteraadslid is, gingen de poppen helemaal aan het dansen in de grensgemeente met een petitie en zelfs bedreigingen tot gevolg.

De gemeente zit uitermate verveeld met de zaak en probeerde het voorval een lange tijd onder de radar te houden. “Het klopt inderdaad dat de klokken al enkele weken zwijgen in Ploegsteert en om eerlijk te zijn, was het eigenlijk niemand opgevallen. De laatste gemeenteraad bracht daar verandering in en daar zijn we, op z’n zachtst gezegd, niet echt blij mee.” Philippe Mouton, die als schepen toeziet op de kerkgebouwen, praat met een zeker ongemak wanneer het onderwerp ter sprake komt.

“Een dame, die pal aan de kerk woont, had een brief gestuurd naar het bisdom met de vraag om een soort van avondklok in het leven te roepen. Doordat de kerktoren ieder half uur en ieder uur een kloksignaal gaf, kon haar dochter ‘s nachts niet slapen. De Kerkfabriek was haar vraag niet ongenegen en besloot daarom om ‘s nachts in een soort van stille modus te gaan. Uiteindelijk was er geen haan die ernaar kraaide en de dame in kwestie genoot, samen met haar dochter, opnieuw van haar nachtrust.”

De gemeenteraadszitting bracht daar verandering in en ontketende meteen een storm van verontwaardiging in de deelgemeente van Komen-Waasten. “Iedereen kan onze zittingen via het internet volgen”, vervolgt de schepen. “Tijdens de laatste zitting vroeg een gemeenteraadslid hoe de zaken rond de stille klok er nu voor stonden. Meer was er niet nodig om een stevig verzet te ontketenen. Buurtbewoners hekelden het feit dat iemand zomaar de kerk het zwijgen kan opleggen en meteen werd de link met kippen en koeien gemaakt. Als men een klok kan doen zwijgen, waarom zouden we deze dieren dan niet verwijderen? Van hun geloei of gekakel kun je ook wakker worden”, klonk het.

Symbool

“Hier stopte het helaas niet want er werd zelfs een heuse petitie opgestart. Meer dan 200 omwonenden van het kerkgebouw plaatsten hun handtekening met de eis de situatie weer te normaliseren. Voor hen ging het vooral over de symboliek van het gebeuren. Het luiden van de klokken is een traditie die plots werd verstoord.”

Hoewel de identiteit van de klaagster tijdens de gemeenteraadszitting niet werd bekendgemaakt, slaagden enkele speurneuzen er wel in de dame te ontmaskeren. Het zorgde meteen voor olie op het vuur. “Inderdaad, de klaagster is ook een gemeenteraadslid”, vertelt schepen Philippe Mouton. “Voor de tegenstanders was het dan ook overduidelijk dat ze hier haar invloed had laten gelden. Maar dat klopt niet want de dame had zich als normale burger tot de kerk gericht. Het kwaad was dan wel al geschied, zo kreeg ze al bedreigingen in de bus.”

Ondertussen is de storm wat gaan liggen maar blijven de spanningen merkbaar. “We kunnen ons als gemeente hier niet in gaan mengen”, rondt de schepen af. “Wanneer een burger in eigen naam dergelijke stappen onderneemt, dan is het niet aan de overheid om een standpunt in te nemen. Zowel de klaagster als de Kerkfabriek moeten dit onderling regelen. We roepen natuurlijk wel iedereen op om op een constructieve manier rond de tafel te gaan zitten, zodat dit conflict kan worden weggewerkt waardoor de vrede kan terugkeren.” (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier