Stijn Tanghe trekt met de fiets naar Santiago de Compostela voor goed doel

Vertrek aan de kerk. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Heulenaar Stijn Tanghe vertrok dinsdag per fiets naar het Spaanse bedevaartsoord Compostela: goed voor 2.123 kilometer. Hij trekt daarvoor twintig fietsdagen en twee rustdagen uit. De opbrengst van de bedevaart gaat naar De Hoge Kouter, een centrum dat jongeren tussen 12 en 21 jaar met een mentale handicap ondersteunt.

Stijn (40) is expert Zorg bij W13, de welzijnsorganisatie van OCMW’s en CAW’s in Zuid-West-Vlaanderen. Ooit een bedevaart doen was sinds 2002 zijn grote droom. “Sinds oktober ben ik 40. Het was nu doen of niet doen. Het mocht niet bij het idee blijven ‘ik zal dat ooit wel eens doen’. Ik heb een mindere periode en een goede periode achter de rug. Nu wil ik een aantal dingen op een rij zetten en uitzoeken waar ik aan toe ben en waar ik naartoe wil. Op de fiets heb je tijd van denken”, zegt Stijn openhartig.

Hij koppelt zijn bedevaart ook aan een goed doel. “Om mij te steunen kunnen de mensen een vrije bijdrage leveren aan het Beschermcomité Hoge Kouter. Graag wil ik 2.500 euro inzamelen voor een nieuwbouw voor de Hoge Kouter.” Het Multi Functioneel Centrum biedt dagopvang, mobiele en ambulante begeleiding en hulp aan jongeren tussen 12 en 21 jaar met een verstandelijke beperking en eventueel bijkomende problematiek.

Bepakt en gezakt klaar voor de bedevaart.
Bepakt en gezakt klaar voor de bedevaart.© JVGK

Het mocht niet bij het idee blijven dat ik dit ooit wel eens zou doen

Stijn trainde de voorbije maanden op zaterdag en zondag en reed onder meer Dwars door België, goed voor zo’n 400 kilometer. “Ik heb mezelf een strikte timing opgelegd, zeker voor de eerste week. De bedoeling is zo’n 100 tot 150 kilometer per dag te rijden. Het wordt sowieso een sportieve uitdaging. De tussenstops zijn al uitgezocht. Ik slaap in B&B’s en zorg zelf voor eten onderweg. Vooral ook veel water, want de volgende stop kan soms veraf zijn”, duidt Stijn, die de originele bedevaartsroute volgt van het Compostelagenootschap.

Die loopt via Doornik, Chartres, Tours en Bordeaux en daarna via de Pyreneeën naar Pamplona in Spanje. “De tocht loopt langs eeuwenoude pelgrimsoorden en kerken.” De bagage? “Een absoluut minimum. Zeg maar ondergoed, kousen en een reserve truitje. Enkel het echt noodzakelijke. Mijn tafel lag vol met wat niet mee moest en wat zeker mee moest: een reserve binnenband bijvoorbeeld. In principe alles om tot aan de volgende stop te geraken.”

In de tweede week komt zijn mama Mia Cattebeke en haar man achter met de mobilhome met vers materiaal. “Dan zal ik voorbij Bordeaux zijn. Het was een beetje puzzelen om de combinatie te vinden tussen mijn geplande ritten en stopplaatsen en hun uitgestippelde vakantie.” Ook zoontje Warre (14) komt achter.

Pastoor Wim Seynaeve plaatst de eerste stempel op het roadbook naar Compostela.
Pastoor Wim Seynaeve plaatst de eerste stempel op het roadbook naar Compostela.© JVGK

Stijn is ook van plan zijn wedervaren te posten op zijn blog. “Afhankelijk van de bijzondere dingen waar ik langs kom, worden het korte tekstjes en af en toe een foto.”

Wie Stijns ervaringen wil volgen of de actie wil steunen, kan alle informatie terugvinden op zijn blog. Stijn wil in Compostela aankomen op 5 augustus.Mooi detail: achteraan op zijn fiets prijkt een Sint-Jacobschelp, het internationaal symbool van de Compostelabedevaarder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier