Stijn Lombaerts in Tanzania: “Jaarlijks terug naar huis om mijn oma van 89 te zien”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Bruggeling Stijn Lombaerts woont met zijn Keniaanse echtgenote Trizah Githinji, de twee adoptiekinderen Ann (17) en Ashley (15) en de twee biologische kinderen Elon (2,5) en Ella (11 maanden) in Tanzania. Hij en Trizah leerden elkaar beiden als expats kennen in Dar es Salaam.

Hoe ben je in Tanzania terecht gekomen?

“Na mijn rechtenstudies trok ik met een Volkswagenbusje voor een jaar door West-Afrika. Nadien wilde ik dolgraag naar daar terug om er te gaan werken. Eén jaar als toerist was lang genoeg… Als jurist zag ik niet onmiddelijk mogelijkheden, daarom ben ik toen in de logistiek begonnen. Eerst zes maanden bij 2XL in Zeebrugge gewerkt, daarna een jaar bij Polytra in Anwerpen. Toen de agent van Polytra in Dar es Salaam dringend een operations manager nodig had, heb ik niet getwijfeld en ben ik onmiddellijk vertrokken naar Tanzania. Ik heb drie jaar voor die Italiaan gewerkt, daarna ben ik partner geworden bij een ander logistiek bedrijf hier – DSM Corridor Group – en nu ben ik al 2 jaar managing director van een transportbedrijf.”

Stijn Lombaerts in Tanzania:

Een jaar door het zwarte continent trekken met een oud VW-busje. Uitdagend!

“En een ongelooflijke levenservaring. Ik kocht samen met mijn toenmalige vriendin dat busje, om vervolgens een jaar lang ‘low budget’ rond te reizen. Via Spanje trokken we naar Marokko, Mauritanië, Senegal, Mali, Burkina Faso, Togo, Benin en helemaal terug. We wilden het echte Afrika leren kennen. Daarom gingen we altijd te voet rond, aten op straat en sliepen in de brousse of in de dorpen. Die ervaring heeft me erg geholpen om de mensen hier te begrijpen en er mee samen te werken.”

Stijn Lombaerts in Tanzania:

Hoe ziet een doorsnee werkdag er voor jou dan uit?

“Omdat hier heel veel verkeer is – je staat al snel 2 uur in de file voor een afstand van 10 kilometer – ga ik altijd met de moto naar het werk – voor de liefhebbers: een BMW GS 650. Ons bedrijf ligt vlakbij de haven, waardoor ik dagelijks helemaal door de stad moet. We werken van 8 tot 17 uur en ook op zaterdagmorgen. Een werkweek telt hier 45 uren.”

“We hebben 50 vrachtwagens, en zo’n 100 werknemers in dienst. We doen voornamelijk transport naar Zambia, Congo, Rwanda en Burundi. Vanuit Zambia en Congo komen we terug met koper, dat we daarna vooral naar China exporteren. Vanuit Rwanda en Burundi komen onze trucks terug met koffie, ook voor de export.”

Stijn Lombaerts in Tanzania:

Ben jij ook de geknipte persoon voor deze job gezien je Westerse achtergrond, waardoor je een goeie schakel vormt tussen Europese klanten en de Afrikaanse markt?

“Dar es Salaam is een multiculturele omgeving om te werken. Onze klanten zijn zowel Europees, Zuid-Afrikaans, Chinees, Indisch als Afrikaans. Een Belg is van nature nog altijd een goede verstaander en diplomaat. We kunnen ons goed inleven in andere culturen en blijven overal bescheiden.”

Stijn Lombaerts in Tanzania:

Hoe is het om als ondernemer in Tanzania te werken? Een grotere uitdaging dan in België?

“Ondernemen in Tanzania is veel intenser dan in België. De regels zijn niet altijd duidelijk of kunnen plots veranderen. Veel bedrijven ontwijken alle belastingen. Elke dag is er een ander probleem dat je moet zien op te lossen. Geen enkele dag is hetzelfde hier.”

Stijn Lombaerts in Tanzania:

“Er zijn veel meer onzekerheden en uitdagingen op alle gebied, maar als je er in slaagt die onzekerheden onder controle te houden, is de beloning ook veel groter. Ons bedrijf is de laatste twee jaar gegroeid van 10 tot 50 trucks en onze exportvolumes zijn vervijfvoudigd. We mogen dus niet klagen.”

Stijn Lombaerts in Tanzania:

Dar es Salaam, ook wel ‘Huis van Vrede’ genoemd, is sinds 1973 niet meer de hoofdstad van Tanzania. ‘Steekt’ dat nog altijd bij de lokale bevolking, meer dan veertig jaar na de feiten?

“Daar is niemand hier echt mee bezig. In Dodoma komt alleen het parlement bijeen. De president en alle ministeries zijn nog altijd in Dar es Salaam. Dodoma is alleen een stoffige lege plaats in het midden van het land. Niemand ligt er wakker van dat het officieel niet de hoofdstad is. De facto is Dar es Salaam de hoofdstad op alle gebied.”

Stijn Lombaerts in Tanzania:

Het is ook een miljoenenstad aan de kust. Is het er aangenaam wonen? Wat zijn de voor- en de nadelen van daar te wonen?

“Het is heel aangenaam om naar het werk te rijden met de moto, langs het strand wanneer de zon opkomt. Het is er prettig wonen, behalve tijdens de vochtige hitte tussen december en juni. De economie groeit ontzettend snel in Tanzania – jaarlijks met 7 procent – en dat is in Dar es Salaam niet anders. De nieuwe restaurants, supermarkten en hotels schieten hier uit de grond. En wil je er eens een weekendje tussenuit, dan sta je met de ferry op 2 uren tijd al in Zanzibar.”

Stijn Lombaerts in Tanzania:

Verschilt het leven qua ontspanningsmogelijkheden in Dar Es Salaam veel van dat van een gemiddelde Europese grootstad? Hoe kom jij er tot rust?

“Willen we in het weekend ontspannen, dan gaan we naar het strand en spreken er af met vrienden. Of we maken er een weekendje Zanzibar of een nationaal park van. Dar es Salaam heeft niet het wildste nachtleven, maar er zijn wel is enkele leuke restaurants en bars, ook op het strand. Dar es Salaam is een nieuwe stad, dus qua geschiedenis of cultuur valt er niet echt veel te doen of te zien.”

Keer je nog vaak terug naar je heimat?

Stijn Lombaerts in Tanzania:

“Jaarlijks ongeveer, vooral om mijn oma te zien. Op haar 89 kan ze niet meer naar Afrika komen. Te veel stress. Mijn ouders komen normaal twee keer per jaar naar hier voor enkele weken. Met zo’n grote familie naar België komen en dan bij mijn ouders logeren is niet alles. Ik lees nog elke dag de Belgische kranten online, dus ben ik nog altijd ‘verbonden’. En ook door familie en vrienden uiteraard.

Ben je daar nu voorgoed gesetteld of zie je jezelf toch nog weer oud worden in de eigen geboortestreek?

“Geen idee. Zolang het hier boeiend is en goed leven, zie ik mezelf niet snel verhuizen. Maar wie weet wat de toekomst op professioneel vlak brengt? Misschien verhuizen we wel naar Zuid-Afrika? In de regio hier is dat toch de sterke speler, waar de vele Afrikaanse hoofdkwartieren zijn gevestigd. Naar België zie ik me toch niet onmiddellijk terugkomen om te wonen of werken. Te koud en te serieus…”

Stijn Lombaerts in Tanzania:

Tanzania is ook het land van de safari’s én van de Kilimanjaro. Al beide toeristische trekpleisters verkend?

“De Kilimanjaro heb ik nog niet beklommen, maar dat komt er op een dag wel van. Met bezoek zijn we wel eens samen op safari gegaan: Ruaha National Park en Mikumi, ook Saadani National Park aan de zee. Het is fijn met de eigen auto te kunnen rondrijden in de natuur, tussen de dieren.”

Stijn Lombaerts in Tanzania:

Over toerisme gesproken: kan je, als ‘local’, onze lezers één ‘gouden tip’ aan de hand doen?

“Zanzibar! Neem de laatste ferry van de dag, om 16 uur, naar Stone Town, de hoofdplaats. Dan kom je rond 18.30 uur aan in de historische stad, bij zonsondergang. Onmiddellijk voel je dat je in een andere tijd bent aangekomen. Alles in Zanzibar is heel relax en ontspannen. Onmiddellijk na aankomst ga je een versgeperst suikerriet sapje drinken in Forodani Garden, terwijl de zon helemaal ondergaat…”

Stijn Lombaerts in Tanzania:

(Frederik Jaques)