Stijn is derde generatie bij BMW Le Couter: “In coronajaar 2020 nog 900 wagens verkocht”

Stijn Le Couter is voetbal- en koersfan en doet zelf aan triatlon.©Wouter Meeus WME
Stijn Le Couter is voetbal- en koersfan en doet zelf aan triatlon.©Wouter Meeus WME
Wouter Vander Stricht

BMW Le Couter is niet enkel in Tielt en omgeving een naam als een klok, de wagens – met vermelding op de spiegels – rijden ook rond in het wielerpeloton. De BMW-vloot van het succesvolle team Deceuninck-Quick-Step komt uit Tielt. “Ik ben ook voetbalfan, maar mijn liefde voor de koers is alsmaar groter geworden. En zelf waag ik mij aan triatlons”, zegt zaakvoerder Stijn Le Couter.

Voor de automobielsector was het geen fantastisch jaar. Er werden tot 30 procent minder nieuwe wagens verkocht. Hoe verging het jullie?

“Wij mogen niet klagen. Bij ons is de terugval slechts zes procent voor nieuwe wagens, daarmee doen we het een stuk beter dan de markt. BMW heeft op zijn geheel een goed jaar achter de rug. We zijn doorgestoten tot het tweede best verkochte merk in het land, na Volkswagen. En wij hebben het als garage ook zeer goed gedaan op de tweedehandsmarkt. Daar is onze verkoop dan weer met 35 procent gestegen. In totaal hebben we in 2020 900 auto’s verkocht. Een absoluut record. We hebben daar dan ook hard voor gewerkt. We mochten hier eerst geen klanten ontvangen en later enkel op afspraak werken. Maar online, via video’s en live chats hebben onze verkopers toch mooie resultaten geboekt.”

Zitten ook de elektrische voertuigen bij jullie in de lift?

“De mensen die hier over de vloer komen zijn meestal al overtuigd van het merk BMW. Maar de vraag naar hybride en elektrische wagens stijgt enorm. De hybride wagens gaan hier al vlot de deur uit en in het voorjaar komt met de iX3 de eerste volledige elektrische BMW op de markt. In het najaar volgt dan de iX en volgend jaar de i4. Meer dan de helft van de wagens is nu al hybride en ook de elektrische BMW’s zullen zeker, mede door een goede fiscaliteit, zeker aanslaan.”

“We spreken de klanten hier nog aan bij hun voornaam”

Zijn particulieren of bedrijven jullie voornaamste klanten?

“Nu hebben drie vierde van onze klanten een btw-nummer. Dat gaat van grotere bedrijven tot eenmanszaken. Vroeger was de verhouding net andersom. Maar hier kun je van de 1-reeks tot de 7-reeks een wagen kopen van 25.000 euro tot ruim 100.000 euro. We hebben hier wagens voor alle budgetten. We specialiseren ons ook op jonge tweedehandswagens. Waar we met nieuwe wagens vooral op de ruime regio Tielt mikken, bestrijken we met de tweedehandsmarkt heel het land. 80 tot 90 procent van die premium selection-wagens wordt online verkocht. Dit jaar is er geen autosalon, maar wij brengen het salon naar hier. Tot en met zaterdag 6 februari zijn we dagelijks open, ook op zondag.”

Jullie blijven ook een familiebedrijf?

“Klopt. Zowel naar onze medewerkers als naar onze klanten toe. Er zijn hier mensen die op hun 16de afstudeerden en tot hun pensioen werkten. We investeren ook tijd en energie in de opleiding van onze mensen. Onze klanten zijn dan weer geen nummer of nummerplaat voor ons, we spreken hen hier nog aan bij hun voornaam. Op het vlak van naverkoop waren we vorig jaar bij BMW de nummer één van het land. Daar hechten we veel belang aan.”

BMW Le Couter

Privé

Stijn Le Couter (41) woont samen met Eve Vanhoutteghem in de Deinsesteenweg. Ze zijn de ouders van Alizée (11) en Raphaël (8).

Bedrijf

De garage werd opgericht door de grootvader van Stijn en situeerde zich aanvankelijk in de Sint-Jansstraat in het centrum van Tielt. In 1979 – het geboortejaar van Stijn – werd verhuisd naar de Deinsesteenweg, in 2007 werd de nieuwbouw in gebruik genomen. Zus Inge runt met haar man Werner Lemmens in Waregem de garage Lemmens-Le Couter. Met 64 jaar op de teller is Le Couter de oudste concessiehouder van BMW in het land.

Activiteiten: verkoop van nieuwe en tweedehandswagens BMW en alle service die bij de naverkoop hoort.

Werknemers: 23 in Tielt.

Omzet: 30 miljoen in 2020.

Sinds drie jaar zien we jullie ook in het wielerpeloton en heeft opperploegleider Patrick Lefevere een BMW van Le Couter onder zijn kont.

“In totaal rijden ze met 21 wagens van ons. Van Patrick Lefevere tot de soigneurs. Op die manier ga je ook anders naar de koers kijken. Als een renner van Deceuninck Quick-Step in de aanval is, dan hopen we altijd dat die wagen daar eens naast komt rijden. (lacht) Ik ben ook een echte voetbalfan, lid van de vzw Club Brugge en heb ook een abonnement bij blauw-zwart. Maar de liefde voor de koers heeft zo stilaan de bovenhand genomen. En met klanten kunnen wij dan ook naar de Tour de France of de Ronde van Vlaanderen. Aan de meesten moet je het geen twee keer vragen.”

Leef je jezelf ook sportief uit?

“Sinds tien jaar ben ik met triatlon begonnen. Ik wilde ooit eens een Ironman afwerken. Dat lukte in Canada, maar sindsdien volgden er nog zeven onder meer in Nice en Klagenfurt. Ik maak ook deel uit van het Inofec Triatlon Team en de Iron Managers, een club voor ondernemers. Het is ook niet altijd evident om voldoende te trainen, omdat onze werkweek hier heel wat uurtjes telt. Maar ik lig dan ook vaak om 6.30 uur in het zwembad en heb het geluk dat mijn vrouw het me gunt dat ik vaak urenlang met de fiets op de baan ben. Ik probeer nu ieder jaar een volledige triatlon te doen, maar in 2021 staat er geen op het programma. We schuiven die ambitie door naar het 2022. En net als elke triatleet droom ik van Hawaï. We sponsoren ook twee toppers, Bart Aernouts ooit tweede in Hawaï en Kenneth Vandendriessche.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier