Stijn Debruyne nieuwe directeur van VTI Torhout

Stijn Debruyne (41), vanaf 1 september de nieuwe directeur van het Torhoutse VTI. © foto JS
Johan Sabbe

In opvolging van Dirk Lamote, die met pensioen gaat, wordt Stijn Debruyne vanaf 1 september de nieuwe directeur van het Torhoutse VTI. De 41-jarige Torhoutenaar is nu nog professor aan het departement Werktuigkunde van de KU Leuven. Hij geeft als ingenieur les op de campussen Brugge en Gent.

Stijn woont met zijn vrouw Marieke Desendere (39) en hun drie kinderen Rafaël (12), Hannah (10) en Sara (7) op de wijk Don Bosco. Hij is oud-leerling van de Scholengroep Sint-Rembert, waartoe het VTI behoort.

Als hobby sleutelen aan veteraantractoren

Stijn is in 2001 afgestudeerd als industrieel ingenieur elektromechanica. Daarna werkte hij vier jaar bij het machinebouwbedrijf Haco in Rumbeke. In september 2005 werd hij docent structuurdynamica aan de KHBO in Oostende. Hij combineerde het lesgeven met onderzoekswerk aan de KU Leuven en werd in 2013 doctor in de ingenieurswetenschappen en drie jaar later professor.

Een industrieel ingenieur die doctoreert in de ingenieurswetenschappen? Dat is allesbehalve alledaags. “Ik heb er destijds een predoctorale proef voor moeten afleggen en twee jaar extra opleiding aan de universiteit van Leuven gevolgd”, zegt Stijn.

In zijn schaarse vrije tijd sleutelt hij als bestuurslid van de Oude Trekker Club uit Roeselare aan veteraantractoren. Door de drukke combinatie van job en gezin staat die hobby momenteel echter op een laag pitje.

Gespecialiseerd in de wereld van de lijmverbindingen

De nieuwe directeur is uiteraard heel blij met de aanstelling door het schoolbestuur van de Scholengroep Sint-Rembert. Hij zal zijn nieuwe functie met enthousiasme aanvatten.

“Momenteel zit ik nog in mijn vijfjarige proefperiode als prof, waarin ik zelfstandig een onderzoeksgroep uitbouw en zo bijdraag aan de internationale wetenschappelijke research”, zegt hij. “Ik werk rond de integriteit van complexe structuren, die bestaan uit combinaties van diverse materialen. In 2014-2015 heb ik in Bremen de opleiding tot European Adhesive Engineer gevolgd. Er wordt in de industrie veel verkleefd en dankzij die cursus kreeg ik in de wereld van de lijmverbindingen de nodige geloofwaardigheid. Intussen geef ik al twee jaar les aan het instituut dat de genoemde opleiding in Europa organiseert, met name Fraunhofer IFAM in het Duitse Bremen. Dat doe ik elk jaar een volledige week aan een internationaal gezelschap.”

School voor Wetenschap en Techniek

Stijn doceert uiteraard vooral dichter bij huis: aan de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen op de KUL-campussen van Brugge en Gent. “Ik doceer er machineontwerp, trillingen, akoestiek en bewegingsleer. Sinds een paar jaar zijn de ingenieursopleidingen vanuit Oostende verhuisd naar een nieuw gebouw aan de achterzijde van het station in Brugge.”

Vanaf 1 september laat de nieuwe directeur het lesgeven achter zich, maar de combinatie van techniek en onderwijs duidelijk niet. In zijn nieuwe functie komt hij aan het hoofd van een onderwijsinstelling die zich tegenwoordig School voor Wetenschap en Techniek noemt. Anno 2020 valt een VTI niet meer te vergelijken met de technische scholen van enkele decennia geleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier