Stijn David wil met De Poes weer bier brouwen in Tielt

Tielt De stad heeft er na jaren weer een stadsbiertje bij. De Poes is een troebel witbier van 8°, ontsproten uit het brein van Stijn David, een 39-jarige Vlaamse ambtenaar. Stijn wil daarmee weer aanknopen met het rijke Tieltse brouwersverleden.

Stijn David is trots op zijn eigen brouwsel. “Nu hopen dat we De Poes kunnen uitbouwen tot een sterk merk hier in de streek.” (Foto RDC)

Het brouwsel kreeg de naam De Poes mee, niet toevallig naar zijn lievelingsdier. “Het logo op het etiket is trouwens naar onze eigen Britse korthaar getekend. Maar daarnaast staat een kat voor mij vooral ook voor zelfstandigheid, waar ik zelf ook grote voorstander van ben. Daarnaast vind ik een kat ook enorm elegant. En toegegeven, het is eens iets anders dan gewoon Brouwerij David.” (lacht)

De Poes is een blond, ongefilterd bier met acht procent alcohol. In het bier zitten vier granen en het houdt ergens het midden tussen het traditionele witbier en een tripel. De Poes gist na het bottelen trouwens nog na in de fles. “De consument beslist zelf hoe het biertje uiteindelijk smaakt. Als je na het ingieten het restje van de fles in het glas gooit, dan heb je een veel troebeler en meer bitter bier dan wanneer je dat niet doet. En hoe langer je de fles laat staan, hoe meer ze evolueert en gist en hoe anders dat smaakt.”

Doorgroeien

De Poes wordt gelanceerd op 20 juni tijdens de opening van Tielt Zomert met Schuiferskapelle kermis. Dan krijgt elke aanwezige een gratis Poes aangeboden en het biertje zit later die avond ook op de streekbierenavond in het dorp. Daarna is het drankje te verkrijgen in drankencentrales in de buurt, zoals De Weerdt in Tielt en Truyaert in Pittem, maar ook lokale horecazaken tonen al interesse om het op te nemen in het assortiment.

Deze eerste 3.000 liters De Poes moeten het begin zijn van een nieuwe biertraditie in Tielt. “Het is de bedoeling om echt door te groeien. We hopen in de verre toekomst ooit wekelijks te kunnen brouwen. En als het echt aanslaat en goed loopt hoop ik uiteindelijk zelf een brouwinstallatie te kunnen plaatsen op Tieltse bodem, het liefst nog in een gebouw met historische waarde met een link naar ons industrieel verleden, zodat dit bier nog extra meerwaarde heeft voor onze stad.”

Info: www.brouwerijdepoes.be, info@brouwerijdepoes.be, de Facebookpagina van brouwerij De Poes en 0471 33 16 82.

(RDC)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt van 6 juni.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.