Stijn Breda wil Waregem Expo doen daveren tijdens Waregem Koerse: “Ik wil entertainen!”

Voor Stijn Breda staat Waregem Koerse al jaren synoniem met keihard werken. (foto Marc Valcke)
Redactie KW

Een geboren volksmenner. Een volbloed ondernemer. Maar bovenal een sympathieke man die Waregem diep in zijn hart draagt. Zo kan je Stijn Breda het best omschrijven. Straks wil hij tijdens Waregem Koerse, samen met Frederic Destoop, weer een massa volk naar Vip Anna’s Place in Waregem Expo lokken. “De beste afterparty van de stad organiseren, daar staan we al zestien jaar synoniem voor”, zegt hij ambitieus.

Met een amper zeven weken oude baby in huis, zou in veel huishoudens de wereld even op zijn kop staan. Maar niet zo ten huize Stijn Breda, waar het knusse appartement enkele niet te ontkennen babytoetsen heeft gekregen. “Veel mensen zeiden me vooraf dat ons leven helemaal zou veranderen, eens Liam geboren zou zijn. Maar dat valt geweldig goed mee”, glundert Stijn. “We genieten vooral met volle teugen van ons kleine wondertje, maar tegelijk is het razend druk. Waregem Koerse staat voor de deur, hé. Voor veel mensen betekent dat enkele dagen stevig feesten, maar wij moeten kei- en keihard werken.”

Malibré was tot ver buiten Waregem een hit. We deelden ooit de kleedkamer met Eddy Wally

Je staat in Waregem en omstreken bekend als een oer-organisator. Waar komt die microbe vandaan?

“Tijdens mijn studies marketing ondertussen al een eeuwigheid geleden liep ik stage bij Animô, het evenementenbureau van Ignace Crombez. Ik werkte nog mee aan de organisatie van Miss Belgian Beauty en deed er eigenlijk tal van jobs. Ik heb er ongelooflijk veel gezien en geleerd en daar is de passie ontstaan, denk ik. Ik hou er gewoon van om evenementen in elkaar te boksen en het oorspronkelijke beeld in mijn hoofd realiteit te zien worden.”

Ook je zakenpartner Frederic Destoop speelde een stevige rol in dit verhaal…

“Klopt. Zestien jaar geleden zette hij voor het eerst Vip Anna’s Place op poten, toen nog in een tent op het middenplein van de hippodroom. Ik trad toen af en toe op als Frans Bauer-imitator en blijkbaar werden mijn kunsten wel gesmaakt. Frederic belde me of ik een show kon verzorgen in zijn feesttent en een jaar later werkten we al samen voor de eerste editie van Fête des Belges. Het leven zit vol toevalligheden, moet ik toegeven.”

Hoe viel die eerste keer mee?

“Niet te vergelijken met wat Fête des Belges nu is. Toen waren we met een twintigtal mensen, maar jaar na jaar kregen we meer volk over de vloer. Op ons hoogtepunt zelfs vierhonderd Belgen die onze nationale feestdag in Saint-Tropez kwamen vieren, maar nu houden we het iets kleinschaliger met maximaal 150 mensen. Zo blijft het beheersbaar en kunnen we er ook zelf van genieten. Dankzij Fête des Belges hebben we ook een pak connecties in de showbizzwereld kunnen leggen. Afgelopen zomer was Wendy Van Wanten te gast, maar in het verleden hebben we elke grote naam uit de Vlaamse muziekwereld over de vloer gekregen. Bart Kaëll, Willy Sommers… Ze zakten maar al te graag naar Zuid-Frankrijk af, want ze wisten dat ze bij ons in de watten gelegd werden.”

Tot enkele jaren geleden stond je ook te boek als de nachtburgemeester van Waregem. Trots op die titel?

(lacht) “Ik werd in één enkel krantenartikel ooit zo omschreven en ik ben nooit meer van die bijnaam af geraakt. Ach, ergens is het wel leuk, zeker toen ik nog vrijgezel was. Het toont aan dat je wel iets betekent, dat mensen je respecteren. Ik ging en ga nog altijd graag een pint drinken op café, maar heb altijd een duidelijk doel. Ik hou er enorm van om te netwerken en dat doe je best tussen pot en pint. Na een avondje uit kom ik altijd wel met een bruikbaar idee of contact naar huis. Ooit ging in Waregem de legende de ronde dat Kurt Vanryckeghem tot 21 uur ‘s avonds burgemeester was en dat ik nadien tot ‘s ochtends vroeg de fakkel overnam. Grappig, maar niks van aan. De laatste jaren ben ik op dat vlak trouwens heel wat rustiger geworden…”

Zou je de échte burgemeester als een vriend omschrijven?

“Zeker. Een hele goeie zelfs. We zijn al samen op reis geweest en horen of zien elkaar wekelijks. Hij maakt er ook een punt om elk jaar even langs te komen tijdens Vip Anna’s Place. Mooi, vind ik dat. Waregem Koerse moet voor Kurt zowat de drukste dag van het jaar zijn. Dan wordt hij echt geleefd en moet hij als burgemeester van hot naar her springen. Ik zou het niet kunnen, maar Kurt doet dat oprecht graag. Chapeau, daarvoor. Maar ik zal hem niet opvolgen.” (grijnst)

Ooit zelf politieke ambities gehad?

“In 2012 stond ik op de CD&V-lijst, op vraag van Kurt. Ik heb meteen toegestemd, want ik hou wel van uitdagingen. Ik wilde die hele rit wel eens meemaken. Ik haalde 563 voorkeurstemmen binnen, maar raakte niet verkozen. Spijt heb ik niet van mijn beslissing, want ik ontdekte toen dat ik niet voor de politiek gemaakt ben. Ik heb een iets te uitgesproken mening.”

Als politicus brak je geen potten, maar je ‘boysband’ Malibré is wél al jaren een hit.

“Je kan de twee niet echt met elkaar vergelijken, maar Malibré is misschien wel het liefste wat ik doe. Ik hou er gewoon van om mensen te entertainen. Het hele verhaal startte als een grap. Samen met Maxime Devrieze, Lieven Desmet en Peter Vanlaeke zijn we in 2006 gestart met covers van Good Shape en voor we het goed wel beseften, waren we tot ver buiten Waregem een regelrechte hit. Ik herinner me nog dat we ooit de kleedkamer deelden met Eddy Wally. Dan heb je het gemaakt, hé. (knipoogt) Ons concept is erg eenvoudig: wij durven ons belachelijk maken en dat slaat blijkbaar aan. Maar vergis je niet: elk optreden bereiden we tot in de puntjes voor. Professionaliteit is ons codewoord.”

De Waregemse nachtburgemeester? Ach, ik ben eigenlijk nooit van die bijnaam af geraakt

Staan jullie nog vaak op het podium?

“Peter heeft Malibré wegens het gezinsleven ondertussen verlaten en ons laatste optreden dateert van 2018, maar we staan nog altijd open voor alle aanbiedingen. Als het voorstel goed klinkt, zijn we opnieuw vertrokken. Elke keer we op het podium staan, kriebelt het opnieuw om er harder tegenaan te gaan, maar tegelijk besef ik ook dat er voor alles een tijd is.”

Maar Vip Anna’s Place blijft een speciaal plekje in je hart hebben.

“Dat is een beetje ons kindje, hé. Gestart óp de hippodroom, daarna haalden we tot 1.200 man in onze feesttent op ‘t Leeuwke en straks laten we voor de vijfde keer Waregem Expo vollopen. Die eerste keer op die locatie met Bob Sinclar zal ik nooit vergeten. 2.500 man haalden we, maar in 2016 met Shaggy op de affiche lokten we nog meer volk. Schitterende tijden. Die internationale sterren bewezen hun waarde, maar de mensen willen nu weer Vlaamse ambiance en dito muziek. Daarom zakken dit jaar onder andere Willy Sommers en Wim Soutaer & Charles Van Domburg naar Waregem af. Back to the roots. We gaan opnieuw voor de sfeer van toen we nog in een feesttent ons ding deden.”

Jullie feestje is al zestien jaar een vaste waarde tijdens Waregem Koerse. Trots?

“Enorm. Maar eigenlijk staan we er amper bij stil. Op dat vlak zijn Frederic en ik echte West-Vlamingen. Deuredoen en geen tijd om achterom te kijken. Pas achteraf, wanneer de mensen ons zeggen hoezeer ze zich geamuseerd hebben, beseffen we dat we toch iets hebben neergezet. Maar vergis je niet: het is echt hard werken. Terwijl de rest van Waregem bij wijze van spreken aan het feesten is, denken wij al aan de editie van volgend jaar. Ons geluk zit in de voldoening.”

Stel: je krijgt carte blanche en een onbeperkt budget. Wie zet je dan helemaal bovenaan de line-up?

“Een moeilijke. We zagen al zoveel mooie namen de revue passeren. Maar mocht the sky the limit zijn, dan ga ik voor Dimitri Vegas & Like Mike. Dat zou fantastisch zijn.”

Je hebt een drukke job, organiseert topevents, doet een pak presenteerwerk… Hoe hou je dat strakke tempo vol?

(glimlacht) “Dat gebeurt heel natuurlijk. Ik ben gewoon graag bezig. Zomaar een paar uur in de zetel hangen, dat is niks voor mij. Zelfs op vakantie beantwoord ik elke dag mijn mails. Ik ben altijd bereikbaar, want dat vind ik nu eenmaal belangrijk. En als ik me dan toch enkele uurtjes rust gun, schiet ik al snel weer in gang. De aard van het beestje zeker? Maar sinds ik papa ben geworden, zorg ik er wel voor dat ik voldoende tijd kan vrijmaken voor mijn gezin. Want dat is wat écht telt.” (Philippe Verhaest)

BIO:

Privé:

43 jaar oud, samenwonend met Matilda Eyongetah. Papa van Liam (7 weken) en pluspapa van Sammy (16).

Zoon van Bernard Breda en Rita Damman, broer van Annelies (42).

Loopbaan:

Key account manager bij J. Cortez Cigars.

Mede-organisator van Vip Anna’s Place en Fête des Belges.

Vrije tijd:

Uit eten gaan en reizen.

De tips van Stijn:

Culinair

“We hebben het geluk dat Waregem gezegend is met heel veel toprestaurants. Ik ben een grote fan van het Grieks restaurant Zorba, pal aan de overkant van ons appartement. Superlekker en een erg sympathieke zaakvoerder. Maar ook Escabeche vind ik absolute klasse, net als Moeder Jeanne, Robuust en Hobo’s. En bij Bistro Sapristi schuif ik ook erg graag de voeten onder tafel. Nu ik het bedenk: eigenlijk is er amper een Waregems restaurant waar ik nog niet gegeten heb.”

Shoppen

“Een erg fervente shopper zou ik mezelf niet durven noemen. Ik ga twee keer per jaar op pad om mijn kleerkast een update te geven. Functioneel shoppen, heet zoiets, zeker? Flaneren door de winkelstraten, dat is echt niets voor mij. Als ik mijn partner dan toch eens dat plezier doe, is het omdat ik weet dat we achteraf nog ergens iets gaan eten. (lacht) In Waregem winkel ik wel graag bij The Winch, want daar hebben ze altijd toffe hemden. En bij Brooklyn vind ik altijd de perfecte broeken. Meer heeft een man als ik niet nodig. Wat ik wél graag doe, is Brugge ontdekken. Een van onze meest onderschatte steden, volgens mij. Horden toeristen lopen elkaar plat om de stad te zien, maar wij zijn de schoonheid van Brugge gewoon vergeten.”

Mooie plekjes

De laatste tijd hou ik de Weymeerschen erg in de gaten. Deze nieuwe evenementenlocatie in Waregem heeft erg veel potentieel. Dat was al duidelijk tijdens Hype-O-Dream. En de hippodroom zal ik mijn hele leven speciaal vinden. Als klein ventje trok ik al mee naa Waregem Koerse en ik ben er nooit meer weggegaan. Mocht die plek kunnen praten… Dichter bij mijn appartement hou ik erg van het park Baron Casier. Mijn gigantische tuin op een steenworp van mijn voordeur. En ik hoef die niet eens zelf te onderhouden!”

Reizen

“Ik ben een reisfanaat. Elk jaar trekken we op skivakantie naar hetzelfde hotel in het Oostenrijkse Obertauern. Ik ben fan van de Caraïben, maar trok ook al naar Indonesië, Thailand, Vietnam… Ooit wil ik naar Australië en Frans-Polynesië.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.