Stickerwand toont 45-jarige geschiedenis van Jeugdhuis De Harp

Noa Decocker en Staf Loncke voor de stickerwand, naar aanleiding van het 45-jarig bestaan van Jeugdhuis De Harp. (foto GJZ)
Noa Decocker en Staf Loncke voor de stickerwand, naar aanleiding van het 45-jarig bestaan van Jeugdhuis De Harp. (foto GJZ)
Redactie KW

Jeugdhuis De Harp mag 45 kaarsjes uitblazen en dat werd vorig weekend gevierd met een online radioshow. De apotheose werd het onthullen van een stickerwand aan het jeugdhuis, die aan de belangrijkste gebeurtenissen doet herinneren. Bezieler Staf Loncke: “2020 bracht ons dichter bij elkaar.”

“We hebben onze verjaardag kunnen vieren met 1.100 luisteraars”, begint Staf Loncke (27) ons gesprek. Staf mag gerust de grote bezieler achter Jeugdhuis De Harp genoemd worden. “Onze livestream-radioshow werd een onverhoopt succes. We haalden meer luisteraars dan we ooit hadden durven dromen. Dit bewijst meteen dat ons jeugdhuis, ondanks de coronapandemie, levendiger is dan ooit.”

Groeiend ledenaantal

Staf kwam vijf jaar geleden in het bestuur van het jeugdhuis terecht. “Toen zat de werking een beetje op zijn gat. Ik vond dat een spijtige evolutie en wou het tij doen keren. Ondertussen veranderde er al heel veel. Opvallend genoeg bracht het coronajaar 2020 ons blijkbaar nog dichter bij elkaar, figuurlijk dan. Ondanks de sluiting van de bar konden we nagenoeg dezelfde omzet draaien als in 2019, wat ook al een goed jaar was. Daarbij komt dat we het aantal vrijwilligers de laatste maanden zagen stijgen van een twaalftal tot meer dan 30. Dat daar heel wat 16-jarigen bijzitten stemt mij positief voor de toekomst”, aldus Staf.

Het succes van het jeugdhuis heeft volgens Staf ook wel een minpuntje. “ We hebben het al meegemaakt dat we na een vergadering op vrijdagavond als bestuur nog een pintje wilden drinken, maar dat niet meer konden omdat er te veel volk was . Dan moesten we naar een café aan de overkant van de straat”, lacht hij.

Zomercafé

Ook in coronatijden blijven de jongeren van Jeugdhuis De Harp actief. “ We proberen toch geregeld eens van ons te laten horen . Met onze radioshow mag je dat zelfs letterlijk nemen. Het vraagt evenwel iedere keer een investering, maar wij noemen dat investeren in de toekomst. We hopen zo bijvoorbeeld ook, eens we weer open mogen, meer bezoekers te trekken.”

Staf verklapt alvast dat er nog een aantal projecten in de pijplijn zitten. “ Bepaalde activiteiten zitten natuurlijk wel nog even in de koelkast tot corona zo goed als het land uit is. Maar we plannen tijdens de zomer bijvoorbeeld wel weer zoiets als ons zomercafé vorig jaar in De Beer, alleen nog wat grootser. Uiteraard altijd volgens de coronaregels. Sterker nog: we zijn altijd strenger dan de coronaregels.”

Anekdotes in stickers

Om aan hun 45-jarig bestaan ook iets blijvend over te houden, werd beslist om de glazen wand aan de achterzijde van het jeugdhuis te laten bekleven met raamstickers die de geschiedenis van De Harp in herinnering brengen. Er werd een soort wedstrijd uit geschreven waarbij grafisch ontwerpster Noa Dekocker (22) uit Desselgem het beste ontwerp kon voorleggen . “Ik vond het een leuke en toffe opdracht en ben heel blij dat ik het project mocht uitvoeren”, zegt Noa met enige trots.

“Ik help af en toe een handje bij jeugdhuis Jakkedoe in Desselgem en kwam voor mijn bachelorproef in contact met Jeugdhuis De Harp. Ik was hier nog nooit geweest, wat in de toekomst wel zal veranderen”, zegt ze lachend. Noa kreeg volledig carte blanche bij haar ontwerp, maar toch gaf ze de jongeren een beetje inspraak. “Zo kon ik ook enkele anekdotes erin verwerken. Ik wilde vooral het jeugdhuis zelf typeren in de stickerwand. De bedoeling is ook een beetje dat je van buiten ziet wat er binnen allemaal gebeurt”, besluit ze.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.