Stickeractie Rode Kruis Waregem/Anzegem mislukt

Een tiental vrijwilligers van het Rode Kruis Waregem/Anzegem voor hun lokaal onder de tribune van het Regenboogstadion kant stadionvijvers. Voorzitster Isabelle Bouckaert staat in de tweede rij, in het midden en net voor de ambulance. (foto DJW)
Redactie KW

Door de coronamaatregelen besliste het nationaal bestuur van het Rode Kruis dat de jaarlijkse stickeractie door alle afdelingen in Vlaanderen op een andere manier moest gevoerd worden. Geen verkooppunten aan de verkeerslichten op kruispunten: dat was de belangrijkste ingreep. Hierdoor is de opbrengst van de veertiendaagse actie bijzonder minimaal.

Dat is zeker het geval voor de RK-afdeling Waregem/Anzegem waarvan Isabelle Bouckaert voorzitster is. Doordat een externe distributeur de stickers zelf in de bussen ging droppen en door het te geringe aantal, bleef meer dan de helft van Waregem onbedeeld. En dat zal financieel wegen op de Waregemse hulpdienst.

Isabelle Bouckaert: “Onze afdeling zit eigenlijk in zak en as door die mislukte stickeractie. In normale omstandigheden en door verkoop aan de kruispunten met verkeerslichten zijn wij altijd zeker van een goede fondsenwerving. Vorig jaar verkochten we zo tussen de 5.600 en 5.700 stickers in twee weken tijd. De centen die wij daaruit halen, dienen om onze jaarwerking te financieren. De afdeling moet zich helemaal zelf bedruipen, van uniformen tot aanschaf van materialen.”

6.000 stickers

“Wij lieten op basis van de verkoopcijfers van vorig jaar begin 2020 in totaal 6.000 stickers bestellen. Die kregen wij al in januari, zodra ze van de persen rolden. In plaats van directe verkoop, onmogelijk geworden door de coronacrisis, besliste het Rode Kruis nationaal om de stickers in de bussen van de bewoners te deponeren die dan zelf, bij het ontvangen ervan, konden beslissen of ze een bijdrage wilden overschrijven op de rekening van de plaatselijke Rode Kruisafdeling.”

“Wij gaven de distributie van de stickers uit aan een externe verdeler die echter zonder verder overleg met ons alles in de brievenbussen ging droppen. Intussen hebben wij na een kleine twee weken van 40 Waregemnaars een bepaald bedrag mogen ontvangen. Dat is zeker oke. Maar het is veel te weinig. Met 1.600 tot 2.000 euro in totaal kunnen wij met onze afdeling weinig doen dit jaar.”

Het grote probleem is dat Waregem en de deelgemeenten in totaal 13.800 busadressen telt. Dat is meer dan het dubbele dan het aantal stickers dat besteld werd.

Isabelle Bouckaert: “Niemand kon in januari voorzien dat in de periode van de actie het coronavirus heel hard zou toeslaan. Maar het was voor ons wel beter geweest indien die stickers vooral in het stadscentrum en de onmiddellijke omgeving waren gebust. Niet, dus.”

“Hoe het nu verder moet dit jaar? Wij hopen dat nationaal ons financieel kan helpen. Overigens: wij zijn niet de enige Rode Kruisafdeling met dit probleem. Ook collega’s uit de Zuid-West-Vlaamse regio botsten op hetzelfde probleem en beschikken nu ook over heel wat minder centen voor de jaarwerking.”

“Niettemin gaat Waregem/Anzegem onverminderd door. Dit najaar moeten wij een deel van de cursus ehbo die wij net voor de coronacrisis organiseerden, opnieuw oppikken. Dat zal hopelijk in september of oktober al kunnen. Onmiddellijk daarop volgt een tweede reeks.”

Nieuwe ambulance

Het dringendste probleem dat de afdeling nog dit jaar wil oplossen, is de aanschaf van een nieuwe, tweede ambulance. Het huidige voertuig is al meer dan tien jaar oud en heeft zijn beste tijd gehad. “Dat zal veel kosten. Maar het moet, omdat wij er echt nood aan hebben en ziekenvervoer prioritair is. Een deel van de opbrengst uit de stickerverkoop had daarvoor moeten dienen”, besluit Isabelle Bouckaert. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier