Stichting Me To You roept september uit tot bloedkankermaand: “We willen taboe rond leukemie doorbreken”

Philippe Vindevogel richtte Me To You samen met zijn echtgenote Els Maes op, die in juli 2013 aan de gevolgen van leukemie overleed. “Zij is onze grote drijfveer.” © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Jaarlijks krijgen 6.500 Belgen te horen dat ze de strijd met bloedkanker, beter bekend als leukemie, moeten aangaan. Toch blijft deze ziekte nog al te vaak onderbelicht en is er dringend verder onderzoek naar de oorzaak en behandeling nodig. Daar wil Me To You een essentiële rol in spelen en daarom roept de stichting september uit tot bloedkankermaand. “De bewustwording moet dringend groter worden”, benadrukt initiatiefnemer Philippe Vindevogel.

Me To You werd zeven jaar geleden opgericht ter nagedachtenis van de Tieltse advocate Els Maes, echtgenote van Philippe Vindevogel (59). Zij werd in 2010 geconfronteerd met leukemie. “Op 14 februari kregen we die diagnose te horen”, opent Philippe zijn verhaal. “Ik herinner me nog dat Els zich wat grieperig en moe voelde en af en toe last had van blauwe plekken. Toen die symptomen maar niet wilden verdwijnen, onderzocht onze huisarts een bloedstaal. Daags nadien wisten we al hoe de vork aan de steel zat. Ik kan je verzekeren, op zo’n moment stort je hele wereld in.”

Ondanks het harde nieuws levert Els een moedige strijd. “Ze vocht in totaal drie jaar en onderging zelfs twee stamceltransplantaties. In juli 2013 bleek dat de leukemie gewonnen had en moesten onze dochter Eva (27) en ik afscheid nemen van haar. Els was amper 50. Veel en veel te jong.”

140 soorten

Tijdens haar behandeling merkten Els en Philippe dat er nog heel wat hiaten in de ondersteuning van leukemiepatiënten zaten. “Iets wat we ook van lotgenoten hoorden. Mijn vrouw en ik wilden daar verandering in brengen en samen met onze dochter Eva en goeie vriendin Lut Leys legden we nog samen de fundamenten van Me To You (waar ‘Me’ voor de initialen van Els Maes staan, red.).”

Er is dringend nood aan extra mensen die stamcellen willen doneren

In 2014 werd de stichting officieel boven de doopvont gehouden en ondertussen richt Me To You zich op verschillende doelen. “We willen specifieke onderzoeksprojecten die de verdere opmars van leukemie en aanverwante vormen van beenmerg- en bloedziekten tegengaan, financieel steunen. Maar daarnaast willen we aan bewustwording doen en leukemiepatiënten van alle leeftijden de kans geven op een aanvullende behandeling. Bijvoorbeeld een behandeling via een erkende kinesist die ook de tijd neemt voor een babbel.”

“Zo’n zaken zijn broodnodig, want jaarlijks worden 6.500 Belgen met leukemie gediagnosticeerd. Een kleinere groep patiënten, maar belangrijkste vorm van kanker voor jonge kinderen. Er zijn ook meer dan 140 verschillende soorten bloedkanker en die vereisen stuk voor stuk een andere aanpak. Het is een laffe kanker waar de meerderheid van de Belgen amper het bestaan van afweet. Daar willen wij verandering in brengen en zo het taboe doorbreken”, aldus Philippe Vindevogel.

Getuigenissen

Net daarom roept Me To You september uit tot bloedkankermaand. “Zo kunnen we maximale aandacht geven voor deze ziektegroep en de impact die het heeft op de patiënten en hun omgeving. Want bloedkanker – in elke vorm dan ook – draag je nooit alleen.”

Op haar sociale mediakanalen heeft de stichting ondertussen een promofilmpje gelanceerd om de bewustmaking te vergroten, maar er is meer. “We willen ook de symptomen bekender maken, tonen wie de patiëntenorganisaties zijn en laten verschillende mensen getuigen. Patiënten, maar ook hun familie, artsen, wetenschappers, verpleegkundigen, donateurs… Zo tonen we dat dit geen geïsoleerd verhaal is, maar elk van ons kan treffen.”

Zaterdag 18 september is dan weer Wereldstamceldonatiedag. “Die dag willen we onder het motto Ken je een held of ben je er zelf een? stamceldonoren feliciteren en tegelijk andere mensen inspireren. Er is dringend nood aan extra mensen die stamcellen willen doneren, want de kans op een 100 procent-match is één op dertigduizend. Alleen kost het screenen van stamceldonoren nog altijd veel geld, daar kan de overheid een belangrijke rol in spelen.”

Els als drijfveer

30 september moet het hoogtepunt van de actiemaand worden, want dan roept Me To You iedereen op om die dag een rood kledingstuk te dragen en daarmee een selfie te delen op sociale media. “We willen er namelijk alles aan doen om bloedkanker beter behandelbaar te maken. Leukemie uit de wereld helpen, is een utopie, maar we hopen dat steeds minder mensen eraan sterven. Dat is ook wat Els wilde. Of ze trots zou zijn op Me To You? Ze ís trots, want ze is elke dag bij ons. Voor haar en haar vele lotgenoten spannen we ons vol overgave elke dag weer in.”

De komende jaren wil Me To You ook voor een doorgedreven samenwerking zorgen. “Samen met de Belgian Hematology Society willen we verschillende individuele stichtingen en initiatieven rond bloedkanker bundelen en zo één sterk platform oprichten. Meer zichtbaarheid en slagkracht, daar is het om te doen”, besluit Philippe Vindevogel.

Info: www.stichtingmetoyou.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.