Steven Vandenhende promoot biologisch afbreekbare producten

Alle verpakkingsmaterialen, schortjes die op tafel liggen en het bord dat Steven Vandenhende in handen houdt: allemaal biologisch afbreekbaar dankzij Biodolomer. (Foto DJW)
Redactie KW

Steven Vandenhende uit Waregem sprong vorig jaar op de trein van biologisch afbreekbare producten. Zeker nu de wereld meer en meer bewust raakt van de problemen rond plastiek, dat het milieu ernstige schade toebrengt, zijn dit waardige alternatieven.

Dat is sinds enige tijd mogelijk dankzij de Zweedse ondernemer en uitvinder Ake Rosén die het geregistreerde Biodolomer met zijn firma Gaia lanceert als granulaat en grondstof. Dit onder andere voor alle mogelijke verpakkingsmaterialen die alle huidige plastieken verpakkingen kunnen vervangen. Als het van Steven Vandenhende uit Waregem afhangt, zal dat ook gebeuren. Hij heeft voor de Benelux sinds begin januari 2017 het monopoly voor Dolomer en beveelt het aan bij industrieën, fabrikanten en alle andere bedrijven die plastics produceren voor de verpakkingsindustrie.

“Zelf heb ik jaren gewerkt in de verpakkingssector en heb daar bijgevolg ook een pak ervaring opgedaan”, aldus Steven Vandenhende. “Dat helpt mij allemaal om Biodolomer onder de aandacht van de industriëlen en bedrijfsleiders te brengen die verpakkingsmaterialen produceren voor bijvoorbeeld de voedingssector. Het Zweedse bioproduct is een granulaat dat momenteel in vier verschillende versies bestaat en dus zo breed mogelijk gaat. Het bevat het afbreekbare calciumcarbonaat dat in de natuur veel voorkomt als het mineraal calciet. Je treft het aan in eierschalen. Ook de schelpen van slakken en schelpdieren zijn er grotendeels uit samengesteld. Daarnaast bevat dit granulaat ook nog koolzaadolie, suikerriet en ander biologisch afbreekbaar materiaal. In zijn geheel is het de perfecte, milieuvriendelijke vervanger van plastics. Dat wil ik de bedrijfswereld in de Benelux laten zien.”

Verkiezingsaffiches

Steven Vandenhende laat enkele gewone winkelzakjes zien, een aantal bakjes, schortjes en schoenovertrekkers. Als je ze vastpakt denk je meteen dat het plastiek is. Maar niets is minder waar. Het gaat hier over producten gemaakt van het Zweedse granulaat. Die producten breken allemaal in no time af, lossen op en worden een soort van kunstmest in de aarde. Eén van de recentste producten zijn grote borden, plakkaten en pancartes die politici straks gebruiken om er hun verkiezingsaffiches op te laten vastkleven.

Frietbakjes

“Wat ik hier allemaal in handen heb, zijn producten die het milieu niet belasten en die oplossen en verdwijnen”, aldus Steven. “Frietbakjes, zakken, folies voor kranten en tijdschriften, andere verpakkingen: de toepassingen van Biodolomer zijn ontelbaar en scheppen heel wat ecologische en milieuvriendelijke fabricaten. Intussen is bijvoorbeeld Colruyt daarvan overtuigd en zal die ook voor zijn verpakkingen gebruiken. In Waregem heb je snacks-en frituurspecialist Spuntini die overtuigd is. Nog maar enkele dagen geleden werd een contract afgesloten met Igepa.”

“Eigenlijk zou op relatief korte termijn alle traditionele plastiek moeten plaats maken voor Biodolomer. Ook in Afrika, waar ze alles wat met plastiek te maken heeft zomaar overal weggooien op straat. Daar heb ik al enkele contacten gelegd”, besluit Steven. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier