Steven Van Gucht: “Epidemie groeit nu het snelst in West-Vlaanderen”

Viroloog Steven Van Gucht. © belga
Olaf Verhaeghe

Nergens anders in ons land stijgt het aantal mensen dat besmet raakt met het coronavirus sneller dan in West-Vlaanderen. Dat heeft viroloog en federaal woordvoerder van Sciensano Steven Van Gucht maandagmiddag in de dagelijkse persconferentie gezegd. Hij benadrukte ook dat ‘elk dicht contact dat we vermijden een wezenlijk verschil maakt, zeker ook voor de ziekenhuizen’.

Overal in België nemen de coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en ook overlijdens als gevolg van het virus toe. Maar nergens anders gaat het op dit moment zo snel als in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van Sciensano waar viroloog Steven Van Gucht maandagmiddag meer toelichting bij gaf.

“Het aantal besmettingen in ons land verdubbelt nu gemiddeld gezien om de acht dagen”, aldus de woordvoerder op de persconferentie. “De toenames blijven zich voordoen over het hele grondgebied en het aantal besmettingen per 100.000 inwoners is duidelijk hoger in Brussel en Wallonië dan in Vlaanderen.”

Nergens stijgt het aantal nieuwe besmettingen zo snel als in onze provincie.
Nergens stijgt het aantal nieuwe besmettingen zo snel als in onze provincie.© Sciensano

“Luik is de grootste hotspot, maar de snelste toename zien we momenteel in West-Vlaanderen” – viroloog Steven Van Gucht

“Het hoogste aantal nieuw gevallen wordt vastgesteld in Luik. Dat is vandaag de grootste hotspot van ons land. Maar de snelste toename zien we momenteel in West-Vlaanderen, waar de cijfers nu verdubbelen om de zes dagen. Hierna volgen Limburg, Luik en Henegouwen, waar de cijfers om de zeven dagen verdubbelen”, stelt Steven Van Gucht nog.

Vorige week dinsdag 13 oktober was met 12.051 vastgestelde besmettingen een trieste recorddag in ons land. En ook woensdag werd met 10.932 nieuwe gevallen de kaap van 10.000 vastgestelde besmettingen op één dag ruim overschreden. Het weekgemiddelde ligt op dit moment voor heel België op 7.876 nieuw vastgestelde besmettingen. Eén op de vijf nieuwe besmettingen duikt op in de groep 20- tot 30-jarigen, maar ook de oudere leeftijdscategorieën laten forse stijgingen noteren.

Ziekenhuiscijfers verdubbelen elke week

Het aantal mensen in het ziekenhuis met een coronabesmetting verdubbelt intussen elke week. Afgelopen zaterdag werden 351 patiënten opgenomen, ruim de helft van de hoogste piek tijdens de eerste golf. Vooral in Wallonië is de situatie vandaag bijzonder precair. Niet alleen waren er evenveel opnames als tijdens de piekperiode, de stijging zet zich verder door en loopt ook sneller dan toen.

In Vlaanderen zitten we nu aan één derde van de piek maar is wel een versnelling van het aantal opnames. Dezelfde trend is ook merkbaar in onze provincie. Een week geleden lagen nog 90 patiënten met het coronavirus in onze ziekenhuizen, vandaag zijn dat er al 173. Ook het aantal mensen dat op de diensten intensieve zorgen belandt, neemt stelselmatig toe.

Steven Van Gucht waarschuwt dan ook voor een verdere stijging en benadrukt het absolute belang van de nieuwe maatregelen. “Deze week zullen we in België de kaap van 500 patiënten op intensieve zorgen overschrijden, aan het huidige tempo ligt dat aantal tegen het einde van de maand op 1.000 mensen”, zegt hij. “Mochten we geen verdere bijkomende maatregelen hebben genomen, dan was te verwachten dat we ergens midden november aan de maximumcapaciteit van 2.000 patiënten op intensieve zorgen zouden zitten.”

“Elk dicht contact dat we vermijden kan op termijn een drastisch verschil maken” – viroloog Steven Van Gucht

De nieuwe maatregelen die vanaf vandaag van kracht zijn, moeten dan ook binnen twee à drie weken de trend kunnen keren. “Al ligt de belangrijkste sleutel nog altijd in onze eigen handen”, aldus Van Gucht nog. “Elk dicht contact dat we vermijden – elke vriend of collega van wie we afstand houden – kan op termijn een drastisch verschil maken in het aantal besmettingen. En dat zal ook verschil maken voor onze ziekenhuizen en de mensen in de zorg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier