Steven Leeman uit Izegem duwt rolstoel al skatend van Londen naar Brussel

(Foto JCR) © (Foto JCR)
Redactie KW

In zes dagen tijd zowat vierhonderd kilometer tussen Londen en Brussel op inline-skates overbruggen, terwijl hij een rolstoel met passagier vooruitduwt. Dat ambitieuze plan wil Izegemnaar Steven Leeman volgende week samen met een team van Belgische skaters uitvoeren. Met de tocht willen skateclubs uit drie landen aandacht vragen voor een betere toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers in het verkeer.

Steven (40) bond in 2011 voor het eerst inline-skates aan. “Ik had nog maar net mijn ogen laten laseren, waardoor ik plots weer veel beter zag. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Eerst met Start to Run, later met initiatielessen inline-skating bij de stad Oostende. Ik kreeg de smaak te pakken en ‘rolde’ zo in het wereldje”, knipoogt hij. In de loop der jaren legde ik almaar grotere afstanden af. Van een marathon tot sessies van 80 en 100 kilometer. In eigen streek run ik sinds 2016 ook skateclub iSkate. Elke week skaten we aan het Frunpark in Izegem en voorlopig in de Oude Post in Roeselare. Die laatste locatie is voorlopig tot de accommodatie op de Trax-site volledig af is.”

Vorige zomer skeelerde Steven al eens vierhonderd kilometer naar Groningen. “Ik deed dat met drie andere Belgen voor de Stichting Kansarme Kinderen in Nederland”, blikt hij terug.

Werk aan de winkel

“Dit keer werd ik door de Brusselse skateclub Rouli Roula benaderd om aan dit initiatief deel te nemen. Zij organiseren deze tocht samen met een Franse en Engelse ploeg skaters om de twee jaar. De overige keer ging het om de afstanden Parijs-Brussel en Parijs-Straatsburg. Nu dus van Londen naar Brussel. We skeeleren in zes etappes 60 tot 90 kilometer per dag en duwen onderweg een rolstoelgebruiker voort. Op die manier ijveren we voor meer toegankelijkheid in het verkeer, zodat de beleidsmakers mobiliteit leren in functie van de zwakste gebruikers stellen. Dat kan onder andere door het aanpassen van straatmeubilair, zoals het strategisch plaatsen van paaltjes of door verlaagde trottoirs te voorzien. In België moet je soms kunnen springen en stappen en is er dus nog veel werk aan de winkel.”

“In september nemen we met vier aan de grootste inline-skate marathon in Berlijn deel”

Een rolstoel vooruitduwen is een flinke klus, zelfs op skates. Gelukkig moet Steven die niet alleen klaren. Hij maakt deel uit van een team met acht andere vrijwilligers, die elkaar afwisselen. “Elke ploeg bestaat uit een rolstoelgebruiker en drie tot vier roller-duwers”, legt hij uit. “Op die manier vormen we een treintje, waarbij elke skater in de rug van zijn voorganger duwt. Daarmee halen we, afhankelijk van het weer en de weg, tot 15 kilometer per uur. Om veilig te kunnen rijden zijn de rolstoelen van het type ‘sportmodel’. Op de rolstoel wordt vooraan van een derde wiel voorzien zodat je makkelijker vooruitkomt.”

Start in Londen

De tocht start maandag 27 augustus in Londen, waar het via Southbank langs het Britse Parlement met de Big Ben langs de Tower Bridge gaat. Op donderdag 30 augustus komen de skaters en rolstoelers ons land binnen. “We rijden dan van Duinkerke naar Brugge”, aldus Steven. “De dag erna gaat het naar Gent en zaterdag komen we in Brussel aan. Mensen die ons willen volgen kunnen de gratis app Fleggz installeren en zien waar we precies passeren. Ook op de website van de organisatie is het parcours te raadplegen. Wie dat wil kan tussen Duinkerke en Brussel zelfs een stukje meeskaten. Om mij goed op te warmen doe ik nu zaterdag alvast mee aan de tocht Rhine on Skates, een Unesco-toer van 135 kilometer.”

Na Londen-Brussel wacht er Steven nog een nieuwe uitdaging. “Op 15 september nemen we met een viertal skaters uit Marke, Kortrijk en Izegem deel aan de grootste inline-skate marathon in Berlijn”, zegt hij. “Daar haalde Bart Swings (Olympisch schaatskampioen) ooit het record van 56 minuten en 49 seconde. Hij won die wedstrijd ook al vijf keer op rij. Normaal zou er ook een collega uit Roeselare mee doen, maar die kan er omwille van gezondheidsredenen niet bij zijn.” (vadu)

Info: www.london-brussels.org.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier