Steven Keirse uit Roeselare vindt rust in het schaken: “Zo blijf ik mentaal in topvorm”

Steven Keirse is al sinds vele jaren gebeten door het schaakvirus. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Sinds kort is hij de nieuwe voorzitter van schaakclub De Torrewachters Roeselare, maar ook op andere gebieden is Roeselarenaar Steven Keirse bijzonder actief. “Je een tijdlang concentreren op 64 velden kan heel stimulerend werken voor het mentaal welzijn”, klinkt het.

Steven, je woont samen met je vrouw Delphine en je kinderen Quinten en Aurélie langs de Dammestraat-West. Een speciale plek voor jullie?

“Dit is mijn ouderlijke huis. Mijn vader is twaalf jaar geleden gestorven aan kanker. Mama verongelukte met haar fiets in de Westlaan en overleed na een langdurige coma. Wij wonen hier nu een zevental jaar en voelen ons hier helemaal thuis. Door hier te wonen, komen ook heel wat goede herinneringen aan mijn ouders naar boven.”

Na je studies in het Klein Seminarie koos je ervoor om rechten te studeren in Gent. Advocaat ben je wel niet geworden?

“Tijdens mijn studies kwam er spijtig genoeg heel weinig economie aan bod. Na Gent ging ik nog voor telkens drie maanden naar Bologna, Hamburg en Wenen om er economie te studeren. Een goede keuze. Na vijf jaar rechten was ik dat puur juridische eigenlijk wel een beetje beu. Nu werk ik al 15 jaar als fiscaal-jurist bij het fiscaal advieskantoor Lievens in Brugge. Ik heb het daar uitstekend naar mijn zin.”

Is deze job in Brugge jouw eerste werk?

“Ik werkte daarvoor een tijdje als politiek medewerker voor Open VLD. Nu volg ik nog steeds de politiek, maar persoonlijke ambities heb ik niet. Ik ben ook iemand die niet altijd even akkoord is met alle standpunten van een partij. Nu Egbert Lachaert voorzitter is van Open VLD ben ik er opnieuw wat meer mee begaan, want Egbert en ik zijn al sinds onze studententijd nauw met elkaar bevriend.”

Welke interesses heb je nog, behalve politiek?

“Vroeg ging ik altijd squashen in de Vision. Daar leerde ik ook padel kennen, een sport die ik tegenwoordig wel heel intensief beoefen. Padel is een sport die iedereen kan doen, dat maakt het heel erg leuk. Daarnaast geniet ik van reizen en lezen. Ik ben ook een kunstliefhebber. Mijn vrouw is nu bezig met schilderkunst. Dat is iets wat ik later ooit ook nog eens wil opnemen.”

Maar je favoriete hobby blijft het schaken. Hoe heb je de liefde voor het schaakspel ontdekt?

“Op jonge leeftijd leerde mijn vader me schaken. Nadien speelde ik ook in de eetzaal van het college. Maar toen ik me inschreef bij schaakclub De Torrewachters ging een heel nieuwe wereld open. Dan ontdek je dat clubschaak iets helemaal anders is dan een gewoon gezelschapsspelletje. Het schaakspel met al haar diepgang en rijkdom aan tactieken heeft me nooit meer losgelaten.”

“Het is een misvatting dat schaken enkel voor wiskundige geesten is”

Inmiddels leerde je ook jouw kinderen schaken?

“Quinten speelt best goed, maar heeft ook andere hobby’s. Zo speelt hij bijvoorbeeld heel goed cello. Aurélie is minder geïnteresseerd in het schaken. Ik wil onze kinderen dan ook niet pushen in een richting die ik voor mezelf heb gekozen, al denk ik dat schaken heel stimulerend is voor het mentaal welzijn.”

Hoezo?

“We hebben er allemaal nood aan om onze geest af en toe af te sluiten voor prikkels van buitenaf, zeker in deze complexe tijden waarin we continu met de wereld verbonden zijn door onze smartphone. Hoe kan dat beter dan door je eens volledig te focussen op de 64 velden van een schaakbord? Voor mij is het schaakspel ook een manier om op mentaal vlak in topvorm te blijven, net zoals je gaat lopen of fietsen om fysiek in vorm te blijven.”

Sinds kort ben je ook voorzitter van de Roeselaarse schaakclub De Torrewachters.

“De Torrewachters maken al lange tijd een belangrijk deel van mijn leven uit. Ik heb er inmiddels al veel vrienden voor het leven gemaakt. De club stoelt op twee pijlers: het competitieve en het sociale. Dat is de ideale combinatie. Er is ambitie, maar we zijn ook een vriendenclub. In onze club vind je mensen van alle leeftijden, uit alle lagen van de bevolking. Wat ons bindt, is de liefde voor het schaakspel. Het is een misvatting dat schaken enkel weggelegd is voor wiskundige geesten.”

Momenteel wordt er echter weinig geschaakt in het clublokaal café Den Arend.

“Tijdens de zomermaanden ligt de competitie ieder jaar stil, maar net zoals bij vele andere verenigingen gooit het coronavirus ook bij ons roet in het eten. Momenteel kan er nog niet op een veilige manier geschaakt worden. Sinds de lockdown kent het onlineschaken een steile opgang. Dit heeft de interesse voor het schaken in het algemeen aangewakkerd, maar het is nog afwachten welke impact dit zal hebben op de werking van onze club en het ledental.” (Bert Feys)

Privé

Steven (41) is getrouwd met Delphine Van Coillie (41). Samen hebben ze twee kinderen: Quinten (13) en Aurélie (10). Het gezin woont in de Dammestraat-West in Roeselare.

Opleiding

Zijn middelbare studies volgde Steven aan het Klein Semininarie in Roeselare waar hij voor de richting Grieks-Latijn koos. Daarna ging hij rechten studeren in Gent en trok hij naar Bologna, Hamburg en Wenen om zich te verdiepen in economie.

Vrije tijd

Steven houdt van padel, schaken en lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier