Steven en Lisa uit Ingelmunster kijken positief vooruit ondanks verlies eerste kindje

2020 was geen slecht jaar voor Lisa Seynaeve, ondanks een depressie en het verlies van een eerste ongeboren kindje. Samen met haar partner Steven Debackere verhuisde ze naar een nieuwe woning, raakte ze heel snel weer zwanger en leeft ze nu een pak gezonder.

Lisa – zwanger van een dochtertje – en Steven voelen zich nu gezonder en fitter, met dank aan Fitplan. (foto FODI)©FODI
Lisa – zwanger van een dochtertje – en Steven voelen zich nu gezonder en fitter, met dank aan Fitplan. (foto FODI)©FODI

Steven Debackere (30) en Lisa Seynaeve (27) wonen in de Oostrozebekestraat. De arbeider bij Grondwerken Debackere en de verpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis vormen sinds de zomer van 2018 een koppel. Ze hebben een bewogen jaar 2020 achter de rug, met ups en downs. Toch lieten ze allebei het hoofd niet hangen en omschrijven ze 2020 als een zot, maar geen negatief jaar. In november 2019 leerden ze Fitplan kennen en in maart vorig begonnen ze zelf mensen te begeleiden. Ze doen nu allebei aan welzijnscoaching.

Hoe blik je terug op 2020?

Lisa: “Het was een zot jaar. Eind 2019 belandde ik in een serieuze depressie, maar in het voorjaar van 2020 raakte ik daar langzaam uit. Nog voor de lockdown ging het beter met mij. In februari 2020 begon ik met een nieuwe job bij het Wit-Gele Kruis en we besloten ook na te denken over een kindje.”

“Op 1 mei verhuisden we van de Bruggestraat naar een eigen thuis in de Oostrozebekestraat. Op 13 juli verloren we echter ons eerste kindje, net op de verjaardag van de jammer genoeg overleden Jens Vanderheeren, een van Stevens goeie vrienden. Dat was een moeilijke periode.”

“Depressie en kindje verloren, maar weer zwanger én gezonder leven”

“Maar even later raakte ik opnieuw zwanger. Een lichtpunt na een donkere periode. In september 2020 moest ik een spoedoperatie aan mijn darmen ondergaan. Waren we een uur later erbij, dan zat ik hier nu niet meer… Gelukkig konden ze het kindje redden. Vorig jaar maakten we zoveel mee, maar toch vinden we dat 2020 niet zo negatief was. Ik raakte immers uit mijn depressie, vond ander werk, we verhuisden en ik werd heel snel weer zwanger.”

Blijft het verlies van jullie eerste kindje het grootste litteken in jullie hart?

Lisa: “Eerlijk? Neen. Op 6 december 2014 verloor ik mijn broer James (20) aan de gevolgen van een verkeersongeval langs de Rijksweg in Oekene.”

“Toen ik ons eerste kindje verloor, was ik nog maar zes weken zwanger. Niet te onderschatten, maar een broer verliezen waarmee je opgroeide…”

Steven: “Voor mij was dat iets anders. Toen Lisa haar broer verloor, waren we nog niet samen. Aanvankelijk besefte ik niet goed dat we ons kindje kwijt waren. Pas na een tijdje begreep ik haar verdriet beter.”

2020 was ook het jaar waarin je anders en gezonder bent gaan leven. Hoe liep die evolutie?

Lisa: “Ik klauterde uit mijn depressie en begon met een nieuwe levensstijl, in samenwerking met andere mensen die mij daarin hebben begeleid. Steven en ik zijn stap per stap anders gaan leven.”

Steven: “Ik stond er sceptisch tegenover. Maar naargelang ik meer vernam over die nieuwe levensstijl, draaide ik de knop in mijn hoofd om en besloot ik het ook te proberen. Ik merkte immers hoe Lisa veranderde en hoe ze nog meer begon te stralen.”

Hoe moeilijk was het om Steven te overtuigen om een gezondere levensstijl aan te nemen?

Lisa: “Steven dacht dat gezond leven niet mogelijk was. Hij had schrik dat hij iedere dag salade en noten zou moeten eten (glimlacht). Hij was er ook van overtuigd dat hij veel energie had. Tot hij voor de eerste keer mee ging sporten…”

Moest Lisa veel moeite doen?

Steven: “Ze had het niet gemakkelijk. Aanvankelijk deed ik niet echt wat ik moest doen, maar Lisa bleef mij steunen. Nu kan ik het niet meer missen, echt niet. Ik had nooit gedacht dat ik zou streven naar een gezonde voeding. Nu weeg ik 66 kilo en ben zelfs een beetje bijgekomen, vooral in spiermassa.”

“Als je gezond gaat leven, geeft je lichaam je cadeautjes”

Ben je verplicht om dit de rest van je leven vol te houden?

Lisa: “De focus ligt voor 80 procent op voeding, slechts 20 procent op sport. Lees: vooral bewegen. We gaan met iedereen persoonlijk aan de slag. Er zijn mensen die door hun lichaam niet kunnen sporten, maar eens gaan wandelen, staat ook gelijk met bewegen. Maar wil je bijkomen in spiermassa, dan moet je aan krachttraining doen.”

Is het voor jullie een verslaving geworden? Op jullie sociale media zien we zo goed als elke dag foto’s verschijnen van gezonde voeding en sportoefeningen.

Lisa: “Het is een deel van ons leven geworden. We kunnen ons geen leven zonder die gezondere levensstijl meer voorstellen. Ik weet vanwaar ik kom, ik weet hoe ik mij nu voel. Ik zou niet meer naar mijn vroegere levensstijl willen terugkeren, net omdat ik nu zo goed in mijn vel zit.”

Een gezondere levensstijl aanmeten, dan denk ik meteen aan mensen met overgewicht. Maar daar draait het dus helemaal niet om?

Lisa (lacht) : “Wanneer je het hebt over een gezonde en actieve levensstijl, dan denken veel mensen automatisch aan afslanken. Dat is zeker niet het geval. Wanneer je bijvoorbeeld Steven ziet zitten, dan mag hij zeker niet slanker worden. Hij mag wel bijkomen in spiermassa, niet in vet. Op een gezonde manier bijkomen is nog moeilijker dan afslanken. Ik ben ook niet gestart om af te slanken, wel om meer energie te hebben. Maar één iets is zeker: als je gezond gaat leven, geeft je lichaam je cadeautjes.”

We brachten heel wat maanden in lockdown door. Hebben er nu meer mensen met overgewicht te kampen?

Lisa: “Veel mensen die langskomen, hebben inderdaad coronakilo’s gekweekt. Daar willen ze van af. Het nieuwe jaar zorgt ook weer voor een pak goeie voornemens. De meeste mensen willen wel afslanken en een beter gevoel hebben. De lockdown is een van de grote oorzaken dat mensen zich nu minder goed in hun vel voelen.”

Hoe ziet een gemiddelde gezonde dag er bij jullie uit?

Lisa: “We beginnen onze dag met een aangepast ontbijt, waar veel voedingsstoffen in zitten. We eten vooral gezond én de hele dag door. Ik deed al veel crashdiëten. Je ziet snel resultaat, maar dat blijft niet duren. Nu werken we met een joker per week. Eén keer frietjes per week van de frituur, een glaasje drinken… Het is een andere en gezondere levensstijl.”

En iedere avond sporten?

Lisa: “Neen, iedereen dénkt dat. Wij geven vier keer per week onlinesportlessen, waar iedereen aan kan deelnemen. We begeleiden met ons team een 50-tal mensen naar een gezonde levensstijl.”

Wat verwachten jullie van 2021? Zeker een belangrijk jaar, want in april wordt jullie dochter geboren?

Lisa: “Dat zal het mooiste jaar worden sinds we een koppel vormen. We kijken reikhalzen uit naar de komst van onze baby en we zijn ook als persoon gegroeid. Vroeger stond ik heel negatief in het leven en dacht ik dat alles zou mislopen. Nu lees ik, net zoals Steven, veel inspirerende boeken. Eigenlijk is het gek hoe we deze manier van leven ons zo snel eigen hebben gemaakt. 2021 wordt opnieuw een zot jaar voor ons.”

Steven: “15 april, de uitgerekende datum voor ons dochtertje, staat inderdaad met rood aangekruist in onze agenda.”

Interesse in Fitplan? Contacteer Lisa op 0478 39 67 18.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.