Steve Ryckier : “Ik sta op én ga slapen, zonder dat ik weet wanneer het voorbij zal zijn”

Steve Ryckier, vorig jaar tijdens de show in Het Witte Paard in Blankenberge. © PADI/Jens
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Dit jaar ziet het leven van Steve Ryckier er compleet anders uit. Hij ruilde immers zijn woonplaats Maldegem in voor Duitsland, waar hij vanaf september voor acht maanden zou kunnen optreden in een variétetheater. Een mooie kans, die helemaal werd verpest door hét coronavirus, want ook in Duitsland moet Steve zich nu met andere zaken bezig houden.

Begin maart trad Steve Ryckier nog op ergens in de regio Kortrijk. Daarna werd alles afgelast. “Ik had nooit gedacht dat het zo’n vaart zou lopen. Ik dacht dat het weer een virus was dat snel ging voorbij zijn. Dat gebeurde al eens in ‘t verleden. Spijtig genoeg is dat niet zo”, zucht Steve aan de telefoon. “Het is vooral lastig omdat ik nu geen enkel optreden kan verzorgen. Ik kan ook maar weinig voorbereiden. Ik kan niets uitproberen. Alles is gestopt. Ik maakte al nieuwe programma’s, maar het is niet omdat ze zijn aangemaakt dat ik ze kan verkopen en kan spelen. Het is dus wachten tot we écht terug van start kunnen gaan. Maar als je morgen iets organiseert, gaan de mensen weer afkomen ? Zullen ze het zien zitten om weer direct een ticket aan te kopen ?”

Vorig jaar stond je een volledige zomer in de grootse show van Het Witte Paard in Blankenberge. Zag je dat dit jaar niet zitten ?

Steve : “Ik ging er dit jaar niet bij zijn wegens anders plannen. Ik wil ook geen bekendheid verwerven als de artiest van Het Witte Paard. Ik deed het altijd heel graag, maar er lag ander werk klaar dat nu ook niet doorgaat.”

Hoe heb je die lockdown doostaan ? Of sloeg de erveling toch toe ?

Steve : “Ik ga regelmatig lopen, fietsen, fitnessen. Ik rij 40 à 50 km met de fiets om toch de conditie op peil te houden. Ik doe ook stemoefeningen. Ik schrijf programma’s uit. Dan is die coronaperiode wel ideaal om zoiets te doen, anders heb ik daar niet zoveel tijd voor over. We willen dat wel eens uittesten voor een klein publiek. Ik kijk ook veel naar Netflix. Een sleur ? Het thuiszijn op zich valt mee, maar ik heb het nu wel gehad hoor. Het zou leuk zijn moesten we nu al weten of we vanaf juli of augustus iets mogen hervatten. Ian kan je naar iets uitkijken, naar een datum. Nu sta ik iedere dag op en ga ik slapen, zonder dat ik weet wanneer het voorbij zal zijn.”

Had je ooit gedacht dat er nog in 2020 een lockdown zou gebeuren ?

Steve : “Ik herinner mij verhalen van mijn grootouders over de Tweede Wereldoorlog. Dat is iets dat bij ons nu aanwezig is hoe het in die periode was. Ik denk dat deze huidige periode te vergelijken is met een oorlog, maar zonder wapens. We mogen het niet denken, we mogen het niet zeggen, maar ik zeg het toch : ontstond dit virus het door de natuur of werd het aangemaakt ? Dat is een groot vraagteken. Ik lees veel op internet en ik hoop niet dat alles waar is wat ik daar al las. Je zou beginnen een totaal andere denkwijze hebben over niet enkel corona, maar over alles. Worden we geleid door één of andere instantie ?”

Verloor je veel optredens en werden die optredens allemaal verzet ?

Steve : “We hadden nog de Paasshows in Het Witte Paard, dat viel allemaal weg. Op 16 mei gaf ik een groot Elvis Tribute-concert in Londerzeel. Het werd al twee keren verzet. Nu kondigen we het aan op 20 maart 2021. We spreken over één jaar later. In de zomer had ik enkele leuke dingen staan, maar dat werd allemaal verplaatst naar 2021. Ik vrees ervoor dat dit jaar voor heel onze sector is verloren. 2020 mogen we vergeten. We moeten ons focussen op 2021. En mogen we vanaf september weer iets doen ? Iemand wou een boeking doen voor juli 2020. De afspraak was 200 mensen kàn. Via een andere instantie is dat ook goed, maar ze moeten in de zaal allemaal op anderhalve meter van elkaar zitten. Het moet dus een zittend publiek zijn. Er mag geen dj zijn, geen mogelijkheid tot dans… Dan zijn enkel en alleen kleine theaters mogelijk, waar je beperkt bent qua capaciteit rond zitjes in de zaal. Is dat dan wel rendabel ?”

Werden je familieleden én vrienden al gespaard van het coronavirus ?

Steve : “Gelukkig zijn mijn familie, vrienden en kennissen nog niet getroffen. Iedereen moet afstand houden, maar als je ziet wat er qua grote bijeenkomsten in Brussel of Amerika aan het gebeuren is… Dat steekt tegen de borst. Ik heb daar grote vraagtekens bij. Is die anderhalve meter wel allemaal zo nodig ? Mogen we niet meer wat toleranter zijn ?”

Momenteel woont Steve in Duitsland, maar corona kwam daar ook roet in het eten gooien.
Momenteel woont Steve in Duitsland, maar corona kwam daar ook roet in het eten gooien.© PADI/Jens

Welke plannen heb je nog voor het najaar ?

Steve : “In het najaar komen er – hopelijk – nog wat optredens. Ik blijf daar wel heel rustig in. Als de overheid echter zegt dat het niet mag, dan gaat het niet door, zo simpel. Oudejaarsavond staat ook al in de optie. Maar kan het of niet ? We zullen het hopelijk snel te weten komen. Maar normaal gezien organiseert mijn fanclub een optreden op 6 november in de Sint-Annazaal in Aalst. Hetzelfde optreden zou ook doorgaan op 8 november in ‘t Colisée in Blankenberge. Dit natuurlijk met een kleinere bezetting qua orkest en aantal aanwezigen in de zaal.”

Hoe gaat corona ons leven blijven bepalen ?

Steve : “Dat is een goede vraag. In alle openbare instanties worden we wellicht getest. Je bemerkt het nu al. Ook in de luchtvaartsector zal die controle strenger worden. Dat is misschien niet slecht. Vorig jaar was ik in Thailand. De hygiëne zag er daar maar belabberd uit. Bussen, trein, openbare toiletten, daarvoor is het niet slecht dat het wordt aangepakt, maar voor het dagelijkse leven. Is dat nog leuk ? Met twee of vier mensen in de winkel staan en al een masker moeten dragen, je ontsmetten… Is dat nog leuk om op zo’n manier te gaan winkelen ?” (PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten