Steve Dehaene verzamelt Action Man-figuren: “Ik heb de poppen uit mijn kindertijd herontdekt”

Steve Dehaene bij de indrukwekkende verzameling in zijn mancave. (foto EF)
Redactie KW

Steve Dehaene (49) heeft acht jaar geleden de Action Man-poppen uit zijn kindertijd herontdekt. Prompt sloeg hij aan het verzamelen. Ondertussen heeft de Ieperling er al een honderdtal in zijn bezit. “Als ik iets per toeval vind, heb ik er meer genot van dan na een hele zoektocht”, vertelt hij.

Ieperling Steve Dehaene werkt al 31 jaar bij Picanol en hij vermoedt dat er niemand op de hoogte is van zijn verzameling. “Ze weten misschien wel dat ik een retrofan ben en dat ik van vintagespullen hou, maar dat ik boven een kamer heb ingericht voor mijn Action Man-poppen weet nagenoeg niemand. Tot nu, want jij hebt me weten te overtuigen om met mijn verzameling naar buiten te komen.” Steve weet nog goed hoe het ooit begon. “Ik moet een jaar of 7 à 8 geweest zijn toen ik voor mijn Sint-Maarten of verjaardag zo’n stoere pop vroeg. Daarna mocht ik van mijn ouders geregeld iets extra’s kopen als ik een goed rapport had. Ik meen me te herinneren dat ik dit deed in een speelgoedwinkel op de Grote Markt. Ik weet niet meer precies wat de prijs van zo’n pop dan was, maar ik heb wel al dozen gezien met een prijsetiketje van 150 frank (3,72 euro, red.). Ondertussen betaal je voor zo’n oude, zeldzame en complete Action Man-pop in originele doos toch al gauw 250 euro.”

spelen met Lego

Zijn eerste Action Man-poppen herinnert Steve zich wel nog. “Ik had een blanke en een zwarte, allebei met legeruitrusting. Ik spaarde om er extra attributen bij te kopen. Zo heb ik een speelgoedjeep met tent gekocht dat diende als basiskamp. Meer dan dat heb ik nooit gehad, want toen ik 12 was stapte ik over op Lego. Daarmee kon je iets bouwen – ik zat tenslotte in het VTI – en je kon er ook alleen mee spelen. Dat deed ik eigenlijk liever. Ook van Lego heb ik nog alles, tot zelfs de dozen toe. Maar het is niet de bedoeling om daar ook nog een verzameling mee te beginnen”, lacht hij. Tijdens het spelen verzon de kleine Steve zelf verhalen. “Er bestonden toen nog geen strips of tekenfilms over Action Man.”

Klein wereldje

Acht jaar geleden ontdekte Steve per toeval zijn eigen poppen weer. “Ik ben toen pas beginnen verzamelen. Ondertussen heb ik er toch al een 100-tal op de kop kunnen tikken. Meestal via het internet, het is sowieso een klein wereldje. Vroeger kon je er ook vinden op rommelmarkten, maar dat is nu fel verminderd. Dat heeft wel meer charme dan online. Als ik iets per toeval vind, heb ik er meer genot van dan na een hele zoektocht.”

“Ik kan met gemak een paar uurtjes slijten in mijn mancave

“Ondertussen ken ik ook al een aantal andere collectioneurs van Action Man en soms doen we zaken met elkaar. Maar niemand zal snel zeggen waar hij zijn poppen gevonden heeft, laat staan hoeveel en welke hij allemaal heeft. In Frankrijk en Zweden vind je er relatief veel. Ze komen oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk, dus ik vraag me af welk effect de Brexit op onze hobbyverzameling zal hebben. Als we extra taksen moeten betalen, haak ik waarschijnlijk af.”

Mancave

Als Steve er zijn lievelingspop moet uitkiezen, aarzelt hij geen moment. “Dat is die van de Queen’s Life Guards, die we kennen van de wissel aan Buckingham Palace in Londen. Die blinkende borstplaten, kruittasje en sporen maken het echt af. Ik moet bekennen dat ik elke dag wel online kijk of er niets nieuws is bijgekomen dat te koop is. Onlangs heb ik zo twee mooie stukken gevonden, maar de maand ervoor was het noppes. Ik heb wel een idee van de totale waarde van mijn verzameling, maar zal die nooit verkopen. Ook als er later kleinkinderen komen, zullen ze er waarschijnlijk niet mee mogen spelen. Als verzamelaar wil je dat je collectie intact blijft. Ondertussen heb ik mijn collectie ook uitgebreid met boeken en strips die ik vind over Action Man. In deze kamer, mijn ‘mancave‘, kan ik met gemak een paar uur slijten, zeker met een goed muziekje uit de jaren 80. Ondertussen herstel ik dan poppen met wisselstukken van kapotte poppen die bijvoorbeeld in een lot zaten van een zoldervondst. Nog een tip om af te sluiten: koop niet alles wat je ziet als je begint te verzamelen. Je zal meestal te veel betalen.” (DS)