Steunmaatregelen cultuur, sport en jeugd verdeeld

Redactie KW

Gistel kreeg van de Vlaamse regering precies 137.882,61 euro steun om de cultuur-, sport- en jeugdsector te steunen. De stad heeft nu een plan opgemaakt om die middelen te verdelen.

“Zo werden steunmaatregelen opgesteld om zo veel mogelijk actoren uit die sectoren te bereiken”, geeft het stadsbestuur mee. “De coronacrisis brengt de werking van verenigingen binnen de culturele-, sport- en jeugdsector in gevaar. Waar zij in normale omstandigheden mensen samenbrengen, diende dit de afgelopen maanden in beperkte mate te gebeuren. Met creatieve en coronaveilige alternatieven proberen heel wat verenigingen deze moeilijke periode financieel te overbruggen. Toch is er nood aan ondersteuning zodat hun voortbestaan niet in het gedrang komt.”

Concreet: de werkingssubsidies van de verenigingen in 2020 worden automatisch verhoogd met 50 procent, voor 2021 is dat 25 procent. Wie extra kosten moest maken gerelateerd aan corona kan 50 procent terugbetaald krijgen. Voetbalclubs KEG en SK Snaaskerke betalen geen concessie voor de periode maart tot en met december 2020.

“Deze verenigingen konden namelijk geen beroep doen op compensatiemaatregelen verleend door de Vlaamse overheid”, geeft het bestuur mee. De jeugdhuizen betalen geen huur voor 2020 en verenigingen betalen voor dat jaar geen jaarabonnement cultuur. Dat geldt ook voor het abonnement 2020-2021 huur voetbalterreinen voor KEG en SK Snaaskerke. De buurtfeestcheque wordt verhoogd naar 250 euro tot eind dit jaar. (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.