Steunactie moet Pittems café D’Oude Posterie financieel duwtje in de rug geven

Charlotte wil met de steunactie de financiële kater van Gertjan wat verlichten. © JG
Redactie KW

Sinds 1 april is Gertjan Dewulf de nieuwe uitbater van café D’Oude Posterie in Pittem. Door de coronacrisis heeft hij echter niet kunnen openen en dus ook nog geen euro verdiend. Om hem een financieel duwtje in de rug te geven, hebben enkele klanten een steunactie op poten gezet.

“Ik mag toch wel zeggen dat de overname van D’Oude Posterie, in de volksmond Den Dop genoemd, een grote uitdaging en de vervulling van een droom voor mij betekent”, steekt Gertjan Dewulf van wal. “Ik heb een diploma Hotelschool aan Ter Duinen in Koksijde en heb dus altijd een passie voor de horeca gehad. De voorbije twee jaar heb ik hier ook al gewerkt als ober en toen de vorige uitbater Xavier De Rudder begin dit jaar besloot er wegens te drukke arbeidsbezigheden mee te stoppen, heb ik niet geaarzeld om het café over te nemen. Ik zag de combinatie tussen de uitbating van dit typisch weekendcafé en mijn job als vrachtwagenchauffeur in de varkenssector volledig zitten.”

Vaste kosten

“Normaal ging op 4 april de zesde editie van Posterieland, de jaarlijkse fuif op de parking van het café, mijn grote kick-off zijn, maar het coronavirus heeft er helaas anders over beslist. Ik ben inmiddels al bijna een maand uitbater, maar heb nog geen klant over de vloer gehad. Er is nog geen euro binnen gekomen, maar de vaste kosten blijven helaas wel lopen. De huur voor de maand april heb ik niet moeten betalen, wat wel meegenomen is. Vanaf mei zal deze echter wel betaald moeten worden.”

“Ondanks ik uit Desselgem kom, ken ik het café al een tijdje, want vroeger vertrokken we met de KLJ van Kruishoutem van hier regelmatig naar fuiven”, pikt Charlotte Coussens in. “Via kennissen kwam ik ook in contact met Xavier en zo ben ik vorig jaar in augustus hier beginnen werken. Ik zie mijn weekendwerk hier als een aangename afwisseling, naast mijn studies verpleegkunde in Kortrijk. Toen Gertjan de zaak overnam, kwamen we al snel overeen dat ik hier zou blijven werken.”

Let’s safe den Dop

“Omdat we mekaar zo goed kennen, liggen de problemen van Gertjan mij na aan het hart en dus besloot ik, samen met mijn vriendin Jente Buyse, een steunactie op te starten om hem financieel wat te helpen. We hebben hiervoor een Facebookgroep aangemaakt ‘Let’s safe den Dop’, waarop wij een oproep doen aan alle klanten en sympathisanten om een kleine bijdrage te storten op het speciaal hiervoor geopende rekeningnummer BE58 9501 2274 8579. Met het principe ‘vele kleintjes maken een groot’ in het achterhoofd zijn alle stortingen, hoe klein ook welkom. Voor zelfstandigen voorzien we een attest om dit in onkosten te kunnen steken. Bij de eerste opening zullen we de cheque met het ingezamelde bedrag aan Gertjan overhandigen. Bij een mooi bedrag beloofde Gertjan een gratis vat te geven. Jente en ik zullen ook nog een meter bier verloten tussen iedereen die gestort heeft.”

“Ik apprecieer enorm wat Charlotte en Jente doen en ik hoop dat ik de deuren zo snel mogelijk zal kunnen openen”, vervolgt Gertjan. “Hoe dat zal gebeuren, zal afhangen van wat de overheid ons oplegt. Ik besef ten volle dat het niet eenvoudig zal zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat er toch wel een manier gevonden kan worden om de mensen weer toe te laten samen op café te gaan. Ik spreek niet alleen voor mezelf, maar voor iedereen in de horeca als ik zeg dat het een enorme catastrofe wordt als we in de zomer niet op een verantwoorde manier kunnen openen.” (JG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.