Steun de horeca: De Gilde in Izegem krijgt straks ook een winterterras

Annick Desmet van De Gilde presenteert haar takeawaymaaltijd. Achter haar zie het overdekt terras dat straks ook afgesloten zal kunnen worden.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Annick Desmet van De Gilde presenteert haar takeawaymaaltijd. Achter haar zie het overdekt terras dat straks ook afgesloten zal kunnen worden.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Annick Desmet startte begin maart 2020 met Brasserie De Gilde, een week later was er de eerste lockdown. Toen de horeca opnieuw opende, ging de bal snel aan het rollen. “We waren super tevreden over de zomer, maar dan kwam de tweede lockdown.” Maar Annick koestert nog plannen.

Net als haar collega’s hoopt Annick Desmet (39) dat ze zo snel mogelijk haar klanten mag ontvangen. Maar ook zij zocht haar toevlucht in afhaalmaaltijden. “Het is natuurlijk wel een druppel op een hete plaat wat omzet betreft. De afhaalprijs is ook goedkoper dan wanneer je hier komt eten. Maar ondertussen blijven de klanten bij ons en blijven wij bezig. Maar als straks de regels veranderen en het financieel niet meer haalbaar is om takeaway te organiseren, dan haken we misschien wel af. Maar voorlopig doen we nog door.”

Ondertussen vonden haar klanten wel de weg naar de afhaalgerechten. “Met de eindejaarsdagen waren we uitverkocht. In de andere weekends varieert het qua drukte, maar we mogen niet klagen. Wekelijks verandert ook het menu, maar we hebben een paar bestsellers die quasi altijd op de kaart blijven. Zoals onze gamba’s, de steak tartaar, gehaktballetjes met zwarte truffel, varkenswangetjes… Dat zijn toppers die ook anders op onze kaart staan.”

Annick werkt met enkele vaste mensen en flexi-jobs. “Die mensen zitten nu ook zonder werk.” Maar Annick denkt ook aan de toekomst. “Er komt een afgesloten gezellig winterterras, zodat we meer capaciteit hebben met de nodige afstand tussen de mensen. Het terras kan in de zomer helemaal open. Dat terras, met ook ruimte voor spelende kinderen, is een van de troeven gebleken.”

Uitgetest

Wij namen een dubbele portie steak tartaar mee naar huis, waar we ons op een vrijdagavond mochten op verlekkeren. “De mensen komen speciaal naar hier voor onze steak tartaar”, had Annick ons toevertrouwd. En we weten meteen waarom. Een mooie portie vlees is lekker afgekruid en streelt de smaakpapillen. We zijn ook verrast door de krielaardappelen die nog even in de oven moesten. De looksmaak zit echt goed en het slaatje dat het geheel verzegelt, doet de rest. Een aanrader. Ook als De Gilde straks weer open mag.

www.brasseriedegilde.be

Een volledige lijst kan je raadplegen op kw.be/afhaal .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.