Sterretjesweide in plaats van strooivijver op Lettenhofpark

Schepen Marc Desloovere bij de aangevoerde aarde die moet dienen om de grond te nivelleren. © GJZ
Redactie KW

De plannen voor de nieuwe begraafplaats in Zwevegem-Knokke krijgen stilaan vorm. Een strooivijver komt er niet, een sterretjesweide wel. Het is de bedoeling dat de begraafplaats kan geopend worden op Allerheiligen 2021.

Door Geert Vanhessche

De nieuwe begraafplaats zal onderdeel uitmaken van het Lettenhofpark in Zwevegem-Knokke. Momenteel is men daar volop bezig met aarde aan te voeren om de grond te nivelleren. “In totaal moet er 30.000 kubieke meter aangevoerd worden, waarvan zowat de helft al een feit is“, zegt schepen van Openbare Werken en Begraafplaatsen Marc Desloovere. “Die aarde komt onder meer van de aanleg van de kunstgrasvelden in Zwevegem, Heestert en nu ook Otegem en van graafwerken op het bedrijventerrein De Pluim. Nu moet er nog een pak aarde komen van de aanleg van het spaarbekken op de Kappaert.”

Volgens de schepen wordt de aangevoerde aarde ook afzonderlijk gestockeerd. “We weten dat het allemaal propere aarde is, maar houden de aarde die bijvoorbeeld van de voetbalvelden komt, afzonderlijk zodat we deze opnieuw kunnen gebruiken voor de bovenlaag.”

Rusten

De aanvoer van aarde zal dus nog enkele weken aanhouden, daarna beginnen de werken. “In januari of februari starten de grondwerken op het Lettenhofpark. Dan zal met bulldozers en ander zwaar materieel de grond genivelleerd worden. Ook de grachtenstructuur zal dan aangelegd worden.”

De parkbegraafplaats wordt ingedeeld in diverse thematische eilanden

De schepen voorziet dat die werken ergens in maart zullen voltooid worden. Dan zal men de grond een jaar laten rusten. Het Lettenhofpark heeft een oppervlakte van 10 ha. Een deel daarvan zal dus ingericht worden als begraafplaats. Ook daarover kon de schepen al iets vertellen. “Het zal een parkbegraafplaats worden, ingedeeld in diverse thematische eilanden. Naast de klassieke manier van begraven zal men ook kunnen kiezen om tussen de bomen in een boomgaard of langs de bosrand begraven te worden. Uiteraard komt er ook een urnenveld en een columbarium.”

Wetgeving

Aanvankelijk was er ook een strooivijver voorzien, maar daar wordt van afgestapt. “In het Lettenhofpark komt er uiteraard ook een vijver, maar deze zal niet kunnen gebruikt worden als strooivijver. In de voorbereiding van dit dossier hebben we al enkele begraafplaatsen bezocht en hebben we geleerd dat de wetgeving geen strooivijver toelaat omwille van milieuredenen.”

Wel komt er een sterretjesweide. “Dit is een begraafplaats waar doodgeboren of jonge kinderen kunnen begraven worden. Dit wordt een speciale plaats waar de naasten op een passende wijze kunnen afscheid nemen”, aldus Desloovere.

Aanvankelijk was er ook een kleine parking voorzien aan de kant van Paridaanstraat. De bewoners van die straat waren daar echter niet zo gelukkig mee. “Die parking zal er nu dus niet komen. Wel zullen we aan de kant waar straks de hondenclub komt, 36 parkeerplaatsen aanleggen, uiteraard met aandacht voor het nodige groen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier