Bartholomeus sluit de deuren om… iets nieuws te beginnen: “Terug naar essentie van het koken”

Bart Desmidt hier samen met gastvrouw Sandra. © DC
Redactie KW

Tweesterrenrestaurant Bartholomeus op de Heistse Zeedijk sluit op 16 december tijdelijk de deuren. In de loop van 2020 pakken chef Bart Desmidt en echtgenote Sandra uit met een Bartholomeus in het klein. “We zetten de stoof in het midden van onze zaak en gaan koken voor een vijftiental klanten. Ons nieuw verhaal zal draaien rond eenvoud en kwaliteit… rond eten en gezelligheid!”

“Ik droom al twintig jaar van een klein restaurant met de klanten rond de stoof. In 2020 word ik vijftig jaar. Het moment om mijn droom werkelijkheid te maken. Ik ben klaar om de stap te zetten”, vertelt chef Bart Desmidt die samen met zijn echtgenote 25 jaar geleden restaurant Bartholomeus opende. In 2001 werden ze beloond met een eerste Michelinster. In 2014 volgde een tweede.

Dankbaar én goesting in de toekomst

“We kijken met grote dankbaarheid en een warm hart terug naar het verleden. Wij zijn zó dankbaar voor de voorbije 25 jaar Bartholomeus. Samen met mijn vrouw bouwde ik iets heel moois op. We hebben ons 25 jaar goed geamuseerd, ons ding gedaan en succes geoogst. Maar met ouder worden wil je meer en meer je eigen ding doen, vandaar. Wij willen onze klanten bedanken voor het vertrouwen, de positieve kracht die ze ons gegeven hebben en de gemeende vriendschappen die ontstaan zijn. Uiteraard willen we ook onze oprechte dank uitdrukken aan de culinaire gidsen, Guide Michelin in het bijzonder, die steeds in ons geloofd hebben.”

“Ons grootste dankwoord gaat uit naar onze medewerkers. Het is en was een voorrecht te mogen samenwerken met een fantastisch, gepassioneerd topteam. Een aantal zijn al meer dan tien jaar in dienst. We hebben hard gewerkt, maar soms nog harder gelachen. Merci! Onze zeven medewerkers zijn al enkele weken op de hoogte van onze beslissing. Zij hebben nog een hele toekomst voor zich. Met pijn in het hart scheiden vanaf 16 december onze wegen.”

Bart Desmidt voor restaurant Bartholomeus.
Bart Desmidt voor restaurant Bartholomeus.© DM

“Het runnen van een sterrenzaak is fysiek zwaar met weinig slaap. Maar dat gaf niet de doorslag om deze zware beslissing te nemen. Ook in de nieuwe zaak ga ik me 100% geven. Ik zit zo in mekaar! Met de new look Bartholomeus wil ik terug naar de essentie van het koken. Het is een weloverwogen keuze waarbij ik met veel goesting en enthousiasme uitkijk naar de toekomst”, vertelt Bart Desmidt.

Koken voor 15 klanten

Op 16 december sluiten we de deuren. Daarna willen Sandra en ik drie maanden voor ons beiden: tot rust komen en genieten! Daarna starten we met de verbouwingen. De Bartholomeus in het klein zit nog niet volledig in mijn hoofd maar toch voor 50%. Het wordt een restaurantje met de stoof in het midden. Het woord concept vind ik afschuwelijk. Ik vind niks nieuws uit. Twintig jaar geleden droomde ik al van een klein restaurantje waarbij je het contact met de klanten kan voelen. Samen met rechterhand Philip Vandamme ga ik koken voor een 15-tal klanten. Sandra tekent opnieuw voor de bediening.”

“De allerbeste basisingrediënten, eten en gezelligheid… dat wordt de essentie. Al de rest is niet belangrijk. Een simpele, gezellige keuken: dat wordt straks het visitekaartje van de nieuwe Bartholomeus. Wij willen elk product, elk gerecht met veel gevoel en respect overbrengen naar een beperkte groep gasten. Wat de chef voorstelt gaan we eten. We willen straks werken met een kleine kaart met gewoon één menu. Onze sluitingsdagen blijven identiek: dinsdag woensdag en donderdag. We houden iedereen zeker en vast op de hoogte van de heropening”, aldus de topchef die ondertussen zijn televisiewerk voor Njam blijft doen. “Njam is 100% ontspanning.”

Hieronder de Facebookpost van Bartholomeus Heist Aan Zee

Bartholomeus Heist Aan Zeehttps://www.facebook.com/bartholomeus.heistaanzee/https://www.facebook.comFacebook1

TIJD VOOR VERANDERING !

Na een kwarteeuw is het tijd voor verandering.
We willen u vandaag meedelen dat Restaurant…

Geplaatst door Bartholomeus Heist Aan Zee op Zondag 25 augustus 2019

rich1.0https://www.facebook.com/bartholomeus.heistaanzee/posts/3188805834470693552

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier