Sterrenkundige hoogdag voor Luk en Gerda met maan die hapje uit de zon neemt

Voor Gerda Demeyere en Luk Soete is het een sterrenkundige hoogdag vandaag.© GV
Voor Gerda Demeyere en Luk Soete is het een sterrenkundige hoogdag vandaag.© GV
Gerda Verbeke

Op 10 juni is het een sterrenkundige hoogdag voor gepassioneerde amateurastronomen Luk Soete en Gerda Demeyere. De gedeeltelijke zonsverduistering waarbij de maan vanaf de aarde gezien langs de zon schuift, zal het koppel nauwgezet volgen. En dat vanachter de opgestelde zonnetelescoop op de begane grond en vanop het dak van hun huis in de Lendedreef in Vichte waar een prachtige sterrenwacht staat opgesteld.

Reusachtige ‘Hello Kitty’

De ringvormige eclips zal als een hap uit de zon te zien zijn die in eerste instantie uit de rechterkant van de zon wordt genomen en steeds groter wordt. Precies om 11.19 uur zal het fenomeen zichtbaar worden en om 13.31 uur zal de maan weer verdwenen zijn van voor de zon.

Om 12.19 uur is de maximale verduistering te zien waarbij vanuit Brussel gezien zo’n 26 procent van de zonnediameter bedekt zal zijn. Het zal dan lijken op een reusachtige ‘Hello Kitty’ die je aan de hemel ziet staan. In totaal zal de verduistering 2,2 uur duren.

“Het is een te kleine zonsverduistering om een lichtverschil op te merken”, weet gepassioneerd sterrenkijker Luk Soete (65) die ook bestuurslid is van de Vichtse Astronomische Vriendenkring. “Als je niet op de hoogte bent van het fenomeen dat zich vandaag voordoet, zal je geen verschil merken.”

Gefascineerd

Sinds zijn twaalf jaar is Luk Soete gefascineerd door ruimtevaart en alles wat er te zien is aan het hemeldek.

“Ik herinner me nog dat meester Daniël zich verbaasd afvroeg of ik nu weeral dezelfde boekjes ging lezen. Er waren namelijk vier boekjes in de bibliotheek in Heule over astronomie die ik minstens allemaal 20 keer gelezen heb”, lacht Soete.

“Met mijn verrekijker was ik dan heel wat jaren zoet en ongeveer 25 jaar geleden kocht ik dan mijn eerste telescoop.”

Ogen beschermen!

“Ondertussen heb ik 6 verschillende types telescopen en vandaag komt dat goed uit omdat ik ook een zonnetelescoop heb. Die is speciaal uitgerust om naar de zon te kijken. Ik wil hierbij zeker waarschuwen dat het direct kijken naar de Zon schadelijk is voor het menselijk oog en dat het dus noodzakelijk is om de ogen goed te beschermen. Een zonnebril of een CDtje om door te kijken zijn uit den boze, de eenvoudigste oplossing is een eclipsbrilletje.

Sterrenwacht uit Canada

“Deze week ben ik al drie keer ‘s nachts gaan observeren in mijn sterrenwacht die ik tweedehands op de kop kon tikken en liet overkomen vanuit Canada. Het voordeel is dat ik al het materiaal daar kan laten staan. Ik open de koepel en dan kan ik onmiddellijk kijken. Meestal is dat rond twee uur. Ik blijf dan op tot het donker is en om 23 uur vertrek ik naar boven voor een kijksessie tot ik voldaan of moe ben.”

Ook Gerda Demeyere heeft interesse in het observeren van hemellichamen. “Ik ben niet zo fanatiek, maar naar bijzondere verschijnsels kom ik ook graag kijken. Sowieso weet ik dat de sterren soms meer aandacht krijgen dan ik, maar dat gun ik mijn man van harte”, knipoogt ze.

“Luk geeft in de wintermaanden ook initiatie tijdens de middagpauze in de school in Ingooigem en ook onze acht kleinkinderen zijn reeds besmet met het virus: alles wat opa vertelt interesseert hen enorm.”

Avk

“In Vichte bestaat sinds ongeveer twintig jaar de vereniging ‘Astronomische Vriendenkring’. Het was Karel Demeulemeester die ons toen als directeur binnenloodste in de toenmalige gemeenteschool De Beukennoot waar we tot op heden iedere tweede vrijdagavond van de schoolmaanden vergaderen”, vertelt Soete.

“Iedereen die interesse heeft of een vraag wil stellen is daar welkom en het lidmaatschap is gratis. Af en toe zijn er ook voordrachten. En bij goede weersomstandigheden worden er dan een aantal telescopen opgesteld op de speelplaats en kan iedereen een kijkje nemen. Voor de geïnteresseerden is er ook een woordje uitleg.”

“We organiseren sterren- en zonnekijkdagen en gaan regelmatig naar Frankrijk naar de Pic du Midi, gelegen aan de top van de Tourmalet. Als een van de 26 erkende waarneemposten van Vlaanderen door de Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS) met 78 leden, weten geïnteresseerden ons van over heel Vlaanderen te vinden”, klinkt Luk Soete enthousiast.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(GV)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten