Sterrenchef Sel Gris opent Caillou in de Knokkestraat: “We mikken op een jong publiek”

Frederik Deceuninck, Camille Steenhuyse en Sander Van de Walle. © DM
Redactie KW

Op woensdag 2 oktober opent Caillou de deuren. Nu al staat het gloednieuwe restaurant van sterrenchef Frederik Deceuninck voor veel liefhebbers op de culinaire bucketlist. In Caillou roert chef Sander Van de Walle in de potten. De laureaat van de Prijs Prosper Montagné 2019 brengt gerechten die niet onderdoen aan de kwaliteit van Sel Gris.

Bij de culinaire liefhebbers is Sel Gris op de Zeedijk in Duinbergen al twaalf jaar een begrip. Op de cv van chef Frederik Deceuninck staan eretitels zoals beste opkomende talent van de Benelux, winnaar van de Zilveren Pollepel en één Michelinster!

“Ik was toe aan een extra uitdaging. Vandaar dit nieuwe project”, vertelt sterrenchef Frederik Deceuninck. “Met Sander Van de Walle heb ik in de Sel Gris al jaren een schitterende sous-chef. Gasten met zoveel talent moet je de kans geven om door te groeien. Anders zijn ze weg. Zo ontstond de idee voor dit sterke nevenproject waarmee Sander volledig uit de schaduw kan treden. Hij is een topper die in Caillou de pannen van het dak zal koken”, voorspelt sterrenchef Frederik Deceuninck.

Perfectionist

Dat Sander Van de Walle (33) kooktalent heeft is duidelijk. De jonge chef is winnaar van de Prijs Prosper Montagné 2019. Sander is onderscheiden met een Toque Blanche door de vereniging 33 Masterchefs of Belgium. “Hij is een perfectionist en creatief. Hij heeft popcultuur als inspiratie voor zijn moderne stijl in de keuken, maar brengt nog steeds hommage aan de klassiekers”, aldus Frederik Deceuninck.

Warme tafels

“Caillou wordt geen broertje of zusje van de Sel Gris. Dat willen we absoluut niet. Ons restaurant, in een uniek pand aan de Knokkestraat, wordt een totaal andere zaak waarbij we mikken op een jong publiek. Geen tafellakens, geen bediening in een strak pak. De handgemaakte warme tafels werden door ons gedesignd, de muziek zal wat losser zijn. Voor de inrichting werkten we samen met het interieurbureau van Heidi Wille. In vergelijking met Sel Gris wordt Caillou speelser, frisser en jonger, maar nog altijd stijlvol”, weet Sander Van de Walle die bijna 9 jaar sous-chef was in de Sel Gris.

In vergelijking met Sel Gris wordt Caillou speelser, frisser en jonger, maar nog altijd stijlvol

“Ook de prijzen liggen lager. Wij hebben een lunchformule van twee gangen voor 29 euro. De gerechten op de kaart variëren tussen de 25 en 35 euro. Je maakt het zo duur als je zelf wil. Je kan gewoon één gerecht komen eten met een grote keuze aan mooie wijnen per glas. In Caillou serveren we gerechten die niet onderdoen aan de kwaliteit van Sel Gris. Elk gerecht krijgt een speciaal aangepast bord in de plaats van het klassieke witte servies”, aldus Sander die uitpakt met wervelende gerechten die getuigen van creativiteit en durf zoals een oester gratin, kikkerbillen, hersenen, een gratin van wijngaardslakken, een baba van rum…

Restaurant Caillou komt in de Knokkestraat 282-284.
Restaurant Caillou komt in de Knokkestraat 282-284.© Davy Coghe

Sterrenchef Frederik Deceuninck blijft zijn vroegere rechterhand van dichtbij steunen. “Zelf blijf ik in Sel Gris in de potten roeren. Tegelijk gaat mijn aandacht naar onze nieuwkomer. In Caillou overleg ik alles samen met Sander en Camille. Al wat met papierwerk te maken heeft, neem ik voor mijn rekening”, aldus Frederik Deceuninck, die ook qua kookstijl een stempel drukt op Caillou.

Ode aan burgemeester

“We serveren straks een menu François: een ode aan mijn papa. Het is een klassiek vijfgangenmenu met nog iets mooiere producten. Als absolute verrassing serveren we een gerecht dat een ode is aan onze burgemeester Leopold Lippens. Ik wil hem bedanken. Onze burgemeester weet waarom. (lacht) Wat het wordt, moet je komen proeven. Samen met de rekening serveren we trouwens een leuke verrassing”, aldus Frederik Deceuninck, die de bedenker van de restaurantnaam is. “Caillou, het Frans voor steen, heeft voor mij meerdere betekenissen. Mijn echtgenote heet Steenhuyse. De naam staat ook synoniem voor bouw- en stapstenen”, aldus Frederik Deceuninck die in het voorjaar op dezelfde locatie een wellnesssuite opent.

Gastvrouw Camille Steenhuyse begeleidt de gasten met passie. Caillou is alle dagen open, uitgezonderd zondag en maandag. Reserveren is aangeraden.

Info: Knokkestraat 282-284 – www.restaurantcaillou.be – 050 66 91 77.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier