Sterrenchef Gert De Mangeleer: “1,5 miljoen euro omzetverlies”

© Davy Coghe
Laurens Kindt

De impact van de coronacrisis op de horeca valt niet te onderschatten. “Ik denk dat ik sinds maart 1,3 tot 1,5 miljoen euro omzet verloren heb”, zegt sterrenchef Gert De Mangeleer. Om de mensen in eigen land toch wat vakantiegevoel te bezorgen, overweegt hij om op de locatie van zijn voormalige sterrenzaak, de boerderij in Zedelgem, een zomerrestaurant te openen.

De man achter het voormalige driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem deed die uitspraak bij Danira Boukhriss Terkessidis in ‘Vandaag’ op Een. Hij maakt zelfs nog voorbehoud bij dat cijfers. “Ik denk dat de coronacrisis ons 1,3 à 1,5 miljoen euro gekost hebben aan omzet, àls we op 8 juni open kunnen gaan voor de volle honderd procent. Als je maar aan een capaciteit van 25 procent kunt opengaan, maar je kosten blijven wel voor 100 procent lopen, dan is dat nefast. Dan zijn je kosten veel hoger dan je inkomsten en dan verwacht ik dat er veel collega’s over de kop zullen gaan”, aldus Gert De Mangeleer.

Afhaaldienst

Hoewel hij aan het begin van de coronacrisis nog afkering stond tegenover een afhaaldienst, zullen zijn restaurant Bar Bulot en Less dan toch afhaalmaaltijden aanbieden. “Aanvankelijk vond ik een take-away niet de moeite, het sop was de kool niet waard, maar nu vond ik het toch wel tijd om te hervatten. We krijgen heel veel aanvragen van vaste klanten, vrienden, familie. Komend weekend starten we bij Bar Bulot met een take-away, het weekend erna volgt LESS Eatery met een take-away. Veel mensen hebben de eerste weken van de crisis thuis gekocht, maar een tijdje raken de mensen dat beu. Het is toch opvallend dat we voor ons eerste weekend al een groot succes verwachten. Die afhaalmaaltijden zullen het verlies niet compenseren”, klinkt het.

Zomerrestaurant

En er is nog nieuws. Als de restaurants op 8 juni weer volk mogen ontvangen, dan zal de locatie van het voormalige driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem opnieuw gebruikt worden. “Het is begrijpelijk dat we zullen moeten rekening houden met de social distancing, zowel in de keuken als in de zaal. In Bar Bulot kunnen we vrij verspreid werken, door een extra zaaltje en een verwarmd terras dat we hebben. LESS op ‘t Zand in Brugge gaan we niet open doen, maar op de boerderij in Zedelgem hebben we heel veel ruimte en wellicht zullen we daar een zomerrestaurant openen. De mensen kunnen daar in verschillende zalen of in de tuin gaan zitten. Je moet creatief zijn, ik ben ervan overtuigd dat we hier sterker zullen uitkomen. Laat ons hopen dat deze situatie niet zo lang meer zal duren”, besluit De Mangeleer.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.