Sterrenchef Bart Desmidt: “Humor is mijn natuurlijke én gezonde prozac”

Bart Desmidt, chef-kok van restaurant Bartholomeus: “Ons gezin is nu nóg dichter naar elkaar toe gegroeid.”©Davy Coghe Davy Coghe
Bart Desmidt, chef-kok van restaurant Bartholomeus: “Ons gezin is nu nóg dichter naar elkaar toe gegroeid.”©Davy Coghe Davy Coghe
Philippe Verhaest

In volle lockdown je restaurant compleet verbouwen en heruitvinden, je twee Michelinsterren inleveren, maar die met gesloten deuren opnieuw in de wacht slepen. Dat is 2020 in een notendop voor Bart Desmidt van het toprestaurant Bartholomeus in Heist-aan-Zee. “Je kan niet geloven hoe hard ik er naar uitkijk om onze klanten weer in de watten te leggen.”

Al meer dan een kwarteeuw staat Bart Desmidt, samen met zijn vrouw en zakenpartner, aan het roer van het tot buiten onze landsgrenzen beroemde restaurant Bartholomeus. Vanuit zijn vorig jaar compleet vernieuwde zaak kijkt de sterrenchef uit over het strand en de Noordzee, maar het restaurant zelf bleef al te vaak noodgedwongen leeg. “Maar er is perspectief!”, glundert hij. “Eindelijk! Op 1 mei vliegen we er opnieuw in. We kunnen het aantal reservaties amper volgen. Dat doet verdikke veel deugd.”

Oe is‘t?

“Goed, we zitten hier nog, hé. (knipoogt) Al hebben we er een serieus jaartje opzitten. Op 15 december 2019 sloten we de deuren om het hele restaurant te verbouwen en in totaal hebben we sindsdien maar twintig weken kunnen openen. Daartegenover staat dat de lockdowns ons veel mooie momenten met ons gezin en de bubbel hebben opgeleverd. Dat nemen ze ons niet meer af. Al hebben we ook wel eens stevig gevloekt. Het was ook zo irreëel: onze sector mócht niet werken, we stonden met onze rug tegen de muur.”

“Leef normaal en ‘doe deure’. Dan kan je een dergelijke crisis ook het hoofd bieden”

Net als zoveel horecazaken heb je je ook een tijdlang op afhaal gefocust.

“Onze Cocotte (de naam van het afhaalconcept, red.) was een schot in de roos, maar dat hebben we nu stopgezet. Vanaf nu bereiden we ons tot in de kleinste details voor op onze heropening. Je kan niet geloven hoe hard ik er naar uitkijk om onze klanten weer híer in de watten te leggen. Met eigen ogen zien wie van je gerechten geniet, daar doe je het voor.”

In volle tweede lockdown bekroonde Michelin je opnieuw met twee sterren. Hoe bizar was dat?

“Ik had het vooral niet verwacht. We hadden hoop en al vier maanden om ons te bewijzen en plots krijg je zo’n schitterend nieuws. Die twee sterren vormen toch hét lichtpuntje in een anders eerder donker jaar. Daar zijn we verschrikkelijk preus op. En het is een motivatie om er straks nog harder dan voordien weer in te vliegen. Als ik één iets heb geleerd, dan is het wel dat ik nog veel te jong ben om met pensioen te gaan. (lacht) Ik doe mijn job veel te graag, hier leef ik voor.”

Bart Desmidt

Chef-kok Bart Desmidt (50) runt al 26 jaar het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant Bartholomeus in Heist-aan-Zee, samen met zijn echtgenote Sandra (50) en hun medevennoot Philip Vandamme.

Bart en Sandra zijn de ouders van Arnaud (17).

In zijn vrije tijd is Bart een gepassioneerd golfspeler, aangesloten bij de Damme Golf & Country Club.

Wat doe jij om anderen gelukkig te maken?

“Gewoon mezelf blijven. En positief in het leven staan. Je kan altijd klagen en zagen, maar daar schiet je geen centimeter mee op. We zijn met ons gezin ook dichter naar elkaar toe gegroeid, hetzelfde geldt voor mijn beste vrienden. We kunnen altijd bij elkaar terecht om eens goed te ventileren. Dan kan je er weer tegen.”

Is humor belangrijk?

“Verschrikkelijk. Als ik ‘s ochtends met een glimlach uit bed kan springen, is de dag al geslaagd. In de Michelingids staat letterlijk te lezen dat je bij Bartholomeus de droge humor van de chef erbij moet nemen. Dat zegt genoeg, zeker? Humor is mijn natuurlijke en gezonde prozac. A smile a day keeps the doctor away . Zeg dat Bart Desmidt het gezegd heeft.”

Welke ‘kleine gelukskes’ heb je leren appreciëren?

“Echt simpel: samen met mijn gezin kunnen eten, bijvoorbeeld. In normale tijden is dat niet zo evident. En eens videobellen met mijn maten. Dan sleurden we er al wel eens een aperitiefje bij. Het zijn die kleine, op het eerste gezicht banale dingen, die het leven de moeite waard maken. Maar ik zal toch content zijn als ik straks een pint kan gaan drinken in PUT 19, het café van mijn goeie vriend Wim Dereu in Knokke. We hebben veel aan elkaar gehad, het afgelopen jaar. Bij hem wil ik heel graag nog eens aan de toog gaan hangen.”

Welke les heeft corona je geleerd?

“Dat je in normale tijden moet sparen en deuredoen . Maak geen zotte sprongen en leef normaal. Dan kan je een crisis als deze ook het hoofd bieden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.