"Ik ben het kotsbeu", zegt de chef als we hem een dag na het aankondigen van de maatregel aan de lijn krijgen. "De regering bekijkt ons alsof we het uitschot van de maatschappij zijn en dat terwijl de cijfers in Nederland aantonen dat slechts 1,8 procent van de besmettingen van de horeca afkom...

"Ik ben het kotsbeu", zegt de chef als we hem een dag na het aankondigen van de maatregel aan de lijn krijgen. "De regering bekijkt ons alsof we het uitschot van de maatschappij zijn en dat terwijl de cijfers in Nederland aantonen dat slechts 1,8 procent van de besmettingen van de horeca afkomstig is. In ons land zijn er niet eens zo'n cijfers, want ze vinden het de moeite niet om dat hier eens in kaart te brengen, maar dan nemen ze toch zo'n strenge maatregel die onze sector nog maar eens viseert." De chef had liever een vervroegd sluitingsuur gezien. "Als er dan toch strengere regels nodig zijn, lijkt me dat redelijker", zegt hij. "Tachtig procent van de mensen in de horeca respecteert de coronamaatregelen, maar het zijn de cowboys die het voor de rest verpesten. Van mij mogen ze hen torenhoge boetes opleggen of zelfs voor langere tijd sluiten, zolang ze maar niet de hele sector mee straffen, wat nu wel het geval is.""Daarom overweeg ik juridische stappen te ondernemen. Desnoods neem ik een advocaat onder de arm en kunnen we de regering een dwangsom laten opleggen. Ik reken daarbij ook op de organisaties aan wie we lidgeld betalen. Hen hebben we nu meer dan ooit nodig."Horeca Vlaanderen onderzoekt alvast wat mogelijk is. "we informeren ons op dit moment wat juridisch mogelijk is en of het verplichte sluitingsuur wel proportioneel is", zegt CEO Matthias De Caluwe. "We gaan ons hier de komende dagen over beraden en nemen dan een beslissing."(VD)