Sterke vrouwenwandeling in Geluveld

Aan de kerktoren treffen we vier sterke vrouwen vlnr: burgemeester Elizabeth Boulet (Méteren, Fr), Aleidis Durnez (voorzitter Léoniecomité), burgemeester Emmely Talpe (Ieper) en eerste schepen Ingrid Vandepitte (Zonnebeke). © ZB
Redactie KW

In Geluveld, deelgemeente van Zonnebeke, had de slotbijeenkomst plaats in het teken van sterke vrouwen.

In het kader van een vormingsreeks van het Interregproject Partons wat staat voor participatieve ontwikkeling van de streek en een samenwerking is tussen West-Vlaanderen – Dunkerque- Côte d’ Opale met de steun van het Europees fonds had in Geluveld de slotdag plaats van een vierdaags met als thema ‘ Sterke vrouwenwandeling’.

Het werd een wandeling in het teken van sterke vrouwen en hoe ze het verschil maken in gemeenschappen. Het 100-jarig jubileum van het burgemeesterschap van Léonie Keingiaert, de eerste vrouwelijke burgemeester van België, was hiervoor een ideale aanleiding.

Herdenkingsjaar

In Geluveld zette comité Leonie zich in om van 2021 een memorabel herdenkingsjaar te maken. De deelnemers aan de wandeling werd meegenomen door gids Mario Dujardin doorheen Geluveld die uitleg gaf over het leven van deze uitzonderlijke vrouwelijke burgemeester. Ook Aleidis Durnez, voorzitter en initiatiefneemster van comité Léonie, Ingrid Vandepitte, eerste schepen in Zonnebeke en in 2023 de eerste vrouwelijke burgmester van Groot-Zonnebeke, Emmily Talpe, burgemeester van Ieper en Elizabeth Boulet burgemeester in het Franse Méteren, wandelden mee en getuigden achteraf over hun eigen ervaringen als inspirerende vrouwen in de gemeenschap.

Na de wandeling was er een samenkomst in OC ’t Gelevelt met koffie en gebak voor een gesprek tussen sterke vrouwen, Fransen, burgemeesters en inwoners van de grensregio’s. Er werd gepraat en geluisterd over en naar elkaars ervaringen, burgerinitiatieven en de wisselwerking tussen politiek en burgers.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier