Sterke stijging van aantal klanten bij voedselbedeling in Ieper

Op foto de drie trekkers van de Ieperse voedselbedeling: Marleen Coutigny, Katrien Durnez en Rosa Coulembier. © EG
Redactie KW

De Ieperse voedselbedeling ‘Op ‘t Spoor’, nabij het station, zag het aantal nieuwe klanten sinds de coronacrisis in maart sterk stijgen. Sedert 20 maart zijn er 100 nieuwe klanten bijgekomen, vooral gezinnen met kinderen.

Nu zijn er in totaal 320 klanten (met een OCMW-attest), die naar de voedselbedeling op vrijdag van 11 tot 17 uur mogen komen. Ze worden verdeeld in twee groepen en mogen dus om de 14 dagen komen. Met een gemiddelde gezinsgrootte van drie personen zijn dat in totaal zo’n 1.000 mensen in de zorgregio Ieper (Ieper, Heuvelland, Mesen, Zonnebeke, Langemark-Poelkapelle) die een beroep doen op de voedselbedeling. Drie jaar geleden was het aantal vaste klanten per week nog 80.

Niet over datum

Katrien Durnez: “Het is een misverstand dat bij de voedselbedeling vooral producten beschikbaar zijn die bijna over datum zijn. Het grootste deel komt van de nationale voedselbank België, met voor West-Vlaanderen een verdeelpunt in Kuurne. Op ‘t Spoor haalt daar wekelijks één tot twee volle bestelwagens producten op zoals melk, blikken, granen en allerlei droge voeding. Daarnaast zijn er ook overschotten van distributie en veilingen, ook van lokale winkels, bakkers en warenhuizen als brood, groenten, fruit, bereide maaltijden, enzomeer.”

“Dit alles wordt opgehaald door onze vrijwilligers. We kopen ook zelf verse waren aan zoals groenten, fruit en eieren. Voedselbedeling Op ‘t Spoor wordt gesponsord door Rotary en Lions. We tellen in het totaal een 40-tal vrijwilligers, maar in deze coronatijden zijn er wel wat minder, omdat een aantal van onze vrijwilligers tot risicogroepen behoren.”

Nood groeit

Per week gaan er zo ruim 200 broden de deur uit, naast heel wat koeken, pistolets en taarten. Ook zo’n 200 kg vleesproducten en heel wat paletten met allerlei voedingsproducten. Men kan stellen dat de klanten telkens voor 50 tot 80 euro producten meekrijgen, wat te vergelijken is met een volle winkelkar.

De nood aan voedselbedeling is groeiend. En toch merkt men bij Op ‘t Spoor dat er bij sommige mensen nog een drempel is, namelijk schaamte. Zo waren er recent twee zussen die elkaar op de voedselbedeling ontmoetten, maar het van elkaar niet wisten.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier