Sterke prestatie van Viktor Vandenberghe met vierde plaats op EK veldrijden junioren

Viktor Vandenberghe.
Redactie KW

Eerstejaarsjunior Viktor Vandenberghe werd knap vierde op het Europees kampioenschap op de VAM-berg in het Nederlandse Wijster (Drenthe). Ondanks een ietwat ongelukkige startpositie eindigde hij als de beste eerstejaarsjunior op zijn eerste internationale kampioenschap.

“Ik stond op de vijfde rij bij de start”, vertelt Vandenberghe (16) van Bert Containers-Pauwels Sauzen. “Het was een hectische start waarbij ik pas ruimte kreeg om op te schuiven na de eerste materiaalpost. Daarvoor was ik op achtervolgen aangewezen. Er volgde een intense inhaalrace waarbij ik beetje bij beetje opschoof.”

“Parcours was me op het lijf geschreven”

In de tweede wedstrijdhelft kwam Vandenberghe helemaal op dreef en bij het ingaan van de slotronde reed hij op de vierde plaats op amper zeven seconden van het Nederlands-Italiaanse duo Haverdings-Paletti. Het laatste gat dichten zat er net niet meer in, waardoor hij op de vierde plaats eindigde. “Toen ik tijdens de klim richting aankomst naar boven spurtte, kwam ik aan het wiel van Haverdings en Paletti. Even later werd ik helaas opgehouden door een valpartij van een renner voor mij waardoor ik de opening niet meer dicht kreeg.

“Alleszins zaten mijn benen mee en het parcours was me op het lijf geschreven”, klinkt de eerstejaars junior tevreden. “Ik ben erin geslaagd goed te doseren en ben heel trots op mijn vierde plaats.” Kay De Bruyckere was de tweede pion van de ploeg Bert Containers-Pauwels Sauzen die eindigde met een zevende plaats in de top tien. De Europese titel ging naar de Belg Aaron Dockx, die vooraf als topfavoriet bestempeld werd, samen met de Nederlander David Haverdings die zilver wegkaapte.

Wereldbeker Tabor

Vandenberghe hoopte op een plaats in de top vijftien op de VAM-berg. “Het draaide veel beter uit dan ik vooraf had durven dromen”, aldus Viktor Vandenberghe. “Door deze uitstekende prestatie heb ik de kans gekregen om zondag de Wereldbekermanche te rijden in Tabor (Tsjechië). Ik ga daar alles geven!” (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier