Stéphanie Van Den Heuvel uit Torhout wordt ridder in de Chaîne des Rôtisseurs

De kersverse ridder Stéphanie Van Den Heuvel (zesde van links) met een delegatie van de Chaîne des Rôtisseurs, een afvaardiging van het stadsbestuur en haar ouders Pieter Van Den Heuvel en Carine Dujardin. © Foto JS
Johan Sabbe

Groot nieuws voor Stéphanie Van Den Heuvel, de 42-jarige zaakvoerster van Hostellerie ‘t Gravenhof nabij het Kasteel Wijnendale. Zopas werd ze tot ridder geslagen in de Chaîne des Rôtisseurs van België. Dat hoogstaande culinaire genootschap, waarvan ook de Franse topkok Paul Bocuse ambassadeur is geweest, zal bovendien in maart 2019 zijn grote banket in Torhout laten plaatsvinden.

Stéphanie mocht vorige maandag in haar zaak langs de Oostendestraat het bestuur van de Chaîne ontvangen voor een diner. Nieuwe leden van het genootschap hebben een meter en een peter en die van de Torhoutse vrouw waren beiden present: Ilse Duponcheel en Patrick De Gendt. Ilse is de drijvende kracht achter het gastronomische magazine Dolce en Patrick is de chef-kok van restaurant Den Artiest in Roosdaal.

Banket in Torhout

“De leden van de Chaîne des Rôtisseurs zijn voorvechters van de fijne keuken en de wellevendheid”, aldus Stéphanie. “Ze verdedigen de gastronomie zoals die hoort te zijn: de kunst van het lekker eten in een geest van vriendschap en respect. De Chaîne is in 88 landen vertegenwoordigd en telt meer dan 25.000 leden, waarvan ruim honderd in België. Bijna alle Franse topchefs maken er deel van uit en ook heel wat Belgische gastronomen zijn lid. Onder hen grote namen, zoals Wout Bru, die ik recent nog ontmoet heb. Maar net zo goed heeft het genootschap voet aan de grond in verre landen zoals China. Ik ben er trots op dat ik als Torhoutse chef ridder ben geworden van deze mooie, traditionele confrérie. Het is de bedoeling om Torhout nog nadrukkelijker op de culinaire kaart te zetten. Dit is niet onbelangrijk voor de gastronomie in de regio, vooral omdat het bestuur van de Chaîne in een vergadering dinsdagavond beslist heeft om haar grote banket van maart 2019 in onze stad te laten plaatsvinden. Eventueel zou dan de ridderslag van de nieuwe ambassadeurs in het Kasteel Wijnendale kunnen plaatshebben. De ideale locatie voor zoiets!”

Horeca Ambassadeur

Hoe Stéphanie het tot ridder van de Chaîne gebracht heeft? Begin 2009 werd ze met haar zaak Hostellerie ‘t Gravenhof bekroond, waardoor ze zich het hele jaar Horeca Ambassadeur van Vlaanderen mocht noemen. Ilse Duponcheel, nu de meter van Stéphanie bij de Chaîne, woonde destijds in Genk de prijsuitreiking bij.

“Toen al dacht ik eraan om Stéphanie voor onze confrérie te vragen”, aldus Ilse. “Maar het is er op dat moment niet van gekomen. Tot vorig jaar, 2017. In Knokke werd er petanque voor chef-koks georganiseerd en daar liep ik haar weer tegen het lijf. Ik stelde haar meteen voor om lid van de Chaîne te worden en ze reageerde erg enthousiast. Zo is de bal aan het rollen gegaan. We zijn heel blij dat ze nu ambassadeur van de Chaîne geworden is.”

Prille start in 1248

De tradities van de Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs zijn gebaseerd op die van het oude koninklijke Franse gild Les Oyeurs, de zogenoemde Ganzenbraders. Gebraden gans was in die tijd een heel delicieus gerecht. Naarmate de tijd verstreek, kreeg het gild almaar meer bevoegdheden voor het roosteren van vleessoorten – wild en gevogelte. De geschriften over Les Oyeurs gaan terug tot het jaar 1248, toen de Franse koning Lodewijk IX aan de macht was. In 1509, onder het bewind van Lodewijk XII, werd de naam veranderd in Les Rôtisseurs en bleven de activiteiten beperkt tot het bereiden van gevogelte, schapen- en hertenvlees. In het jaar 1610, onder koning Lodewijk XIII, kregen Les Rôtisseurs koninklijke erkenning. Pas in 1950 werd het aloude gild nieuw leven ingeblazen en was de Chaîne des Rôtisseurs geboren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.