Stephanie Deltour is de allereerste Kortrijkse koningin op de staande wip

Voor het eerst in de geschiedenis van de Bellegemse schuttersclub Sint-Sebastiaan werd een vrouw koningin op de staande wip. Die eer valt te beurt aan Stephanie Deltour (32) uit Kortrijk.

Stephanie Deltour (in het midden op de foto) is de eerste koningin in de geschiedenis van de Bellegemse schuttersclub Sint-Sebastiaan. © EDB

Door Els Deleu

Stephanie Deltour begon pas in 2013 met boogschieten. “Tien jaar geleden was ik eens met iemand meegeweest om te boogschieten en op drie schoten had ik drie keer een vogel mee. Ik vond dat wel leuk maar deed er verder niets mee. Nadat ik in de krant een artikel zag over een schieting in Bellegem kwam ik eens langs.”

Stephanie kende niemand in de club maar werd lid. “In de club in Kortrijk werd er enkel binnen geschoten. In Bissegem leek het ook wel fijn. Hier in Bellegem wordt er na de schieting gekaart, en aangezien ik ook houd van manillen kon ik hier twee hobby’s combineren. Ik kaart ook in clubverband en sta er momenteel vijfde van de 42.” Ondertussen zorgde Stephanie al voor drie nieuwe leden in de schuttersclub. “Zij wonen in Marke, Wevelgem en in Ardooie.”

69 schietingen

Stephanie woont samen met Arne De Craemer in Kortrijk en werkt als bediende. “Arne komt één keer per jaar mee op de kermisschieting die ook voor niet-leden openstaat. Hij schiet liever op de liggende wip, maar dat doe ik niet zo graag. Gedurende de hele winter heb ik maar drie keer meegedaan. Ik ga liever buiten schieten, ook in de winter of als het regent.”

Stephanie neemt overal deel aan wedstrijden en haalde al mooie resultaten. “Ik nam het afgelopen jaar aan 69 schietingen deel”, zegt ze. “Soms schiet ik een hele week niet, maar sommige weken zijn er meerdere schietingen.” In het begin ging Stephanie alleen naar schietingen, maar nu gaan ook haar vrienden mee. Stephanie is een buitenmens en moet onder de mensen zijn. “Ik doe de sport heel graag maar het is jammer dat er bij sommige clubs enkel ouderen zijn. Daar is die sport jammer genoeg aan het uitsterven.”

Eerste keer sinds 1559

De boogschuttersclub in Bellegem bestaat al van in 1559. Het is de eerste keer dat er een koningin is op de staande wip. Op de liggende wip zijn er al koninginnen geweest. Op de koningsschieting van 1 mei waren er tien deelnemers. Er werd gekampt tussen Gust Caus die al negen keer koning en een keer keizer was en Stephanie. Deze laatste is vastberaden om ook voor keizer te gaan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.