Stephan Rodenbach uit Marke brengt haren van paus naar Dadizele

Stephan Rodenbach ijverde ervoor dat er een relikwie van paus Johannes Paulus II naar West-Vlaanderen komt. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

2020 wordt het Wojtyla-jaar want dan is het precies honderd jaar geleden dat paus Johannes Paulus II als Karol Wojtyla werd geboren. In mei 2020 krijgt de basiliek van Dadizele een relikwie van de paus. Die werd verkregen door toedoen van Markenaar Stephan Rodenbach.

“De relikwie was oorspronkelijk bedoeld voor in Kortrijk, maar het draaide anders uit en ze zal in de basiliek van Dadizele te bezoeken zijn”, vertelt Stephan Rodenbach, een grote fan van Johannes Paulus II.

Stephan Rodenbach is een polyglot, iemand met een grote beheersing van verschillende talen, net als Paus Johannes Paulus II. Stephan gaf al verschillende presentaties en toonde montages over deze paus in verschillende landen. Zo’n zeven jaar geleden kreeg hij het idee om een relikwie van Johannes Paulus II naar Kortrijk te halen. “Toen priester Noël Bonte me vroeg om te proberen voor een relikwie te zorgen tegen het zilveren jubileum van de Sint-Michielsbeweging had ik een deadline van vijf jaar.”

Drie mogelijkheden

Volgens Stephan waren er drie mogelijkheden om een relikwie te bemachtigen. “Als lid van de Vaticaanse beweging Pro Petri Sedi was ik in contact met de Poolse privésecretaris van de paus. Hij kende me doordat ik Russische brieven schreef naar de paus en door interviews in de Dom in Keulen en bij Radio Maria. Ik kon het ook proberen via paus Benedictus XVI door een privé-audiëntie met Pro Petri Sede. Een derde mogelijkheid was door drie brieven: van de deken van Kortrijk, de bisschop van Brugge en de pauselijke nuntius. De brief van de deken van Kortrijk is er. Maar doordat er jaren verliepen, werd bisschop De Kesel van Brugge aartsbisschop en is ook nuntius Berlocco vervangen. Ik kende de opvolgers niet echt en ik had dus maar één brief. Uiteindelijk zorgde Monseigneur Dirk Smet, die in het Belgisch college in Rome is, voor de relikwie van enkele haartjes van de paus.”

Parkinson

“Jammer genoeg was er na het overlijden van priester Noël Bonte geen interesse meer voor die relikwie in Kortrijk”, zucht Stephan. “Aangezien de aanbidding van de paus voor Onze-Lieve-Vrouw dacht ik dat de relikwie dan best naar de basiliek in Dadizele ging. ‘Totus Tuus’ was de lijfspreuk van de Mariale paus: ‘geheel de uwe’. Hiermee wilde Johannes Paulus II zijn toewijding aan Maria tot uitdrukking brengen. Priester Wim Vangheluwe van Dadizele was meteen enthousiast over het ontvangen van de relikwie. Ik heb het dan voorgesteld als een initiatief van het bisdom.” Na een heel wat mailverkeer en brieven kwam de relikwie in november 2019 aan bij de nuntius.

Mei 2020

Stephan zette zich in voor de relikwie zodat mensen met Parkinson de relikwie hoopvol zouden kunnen eren. “De paus is immers overleden aan Parkinson. Zelf ben ik daar goed mee vertrouwd. Ik was kinesitherapeut en had in de campus Sint-Maarten in Kortrijk verschillende mensen met Parkinson in behandeling.” Zelf heeft Stephan de relikwie nog niet gezien. “Mijn werk zit er op, ik heb het nodige gedaan om de relikwie naar West-Vlaanderen te krijgen.” Het is de bedoeling dat de relikwie vanaf bedevaartsmaand mei 2020 een mooi plaatsje krijgt in de Dadizeelse basiliek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier