Stephan Mourisse: “Mensen in de Westhoek leggen grote discipline aan de dag”

Burgemeester Stephan Mourisse. © RVL
Redactie KW

Met minder dan vijf besmettingen is Vleteren nog altijd een van de minst getroffen gemeenten van onze provincie. “Hopelijk kunnen we dit volhouden tot het einde van de crisis”, vertelt burgemeester Stephan Mourisse (LVP).

Ik ben er mij van bewust dat het de komende weken nog heel moeilijk zal worden om dit vol te houden”, aldus de Vleterse burgemeester. “De maatregelen beginnen zwaar te wegen op iedereen. Kinderen willen naar school, mensen willen in normale omstandigheden gaan werken, iedereen wil zijn familie en vrienden eens zien, we willen eens een uitstapje doen naar zee of waar dan ook, we willen een terrasje doen of op restaurant gaan, ons haar wordt te lang en de dames hebben dringend een nieuw zomeroutfitje nodig… We worden allemaal zwaar op de proef gesteld en we hebben dit nog nooit meegemaakt. Ik denk dat veel mensen nu pas beseffen wat een mooi leventje we hebben in normale omstandigheden en veel mensen gaan de probleempjes van vroeger nu wat relativeren.”

Discipline

“Dat Vleteren het heel goed doet, heeft veel redenen. Sommigen zeggen dat het te maken heeft met de uitgestrektheid van de gemeente. In relatieve cijfers beschikt elke Vleternaar over meer dan 1 hectare per inwoner, maar we zitten toch ook met de woonkernen en wijken waar mensen dicht naast elkaar wonen. Enkel in het buitengebied is er meer plaats. Iedereen die in een rijhuis in de woonkern woont, heeft evenveel kans op besmetting als in een grootstad. Dus die uitgestrektheid is relatief. Ik denk dat de hoofdreden van de witte vlek vooral te maken heeft met het feit dat wij in de Westhoek een heel grote discipline aan de dag kunnen leggen. De maatregelen zijn er en iedereen respecteert ze zonder vragen te stellen. En niemand zoekt achterpoortjes om de maatregelen te omzeilen.”

“Ik stel zelfs vast dat de mensen voor zichzelf de maatregelen nog strenger gaan toepassen”

“Wanneer ik door onze gemeente rij, constateer ik niemand in overtreding. Wandelen met de hond wordt alleen gedaan, iedereen wacht geduldig buiten bij de bakker en als er een praatje gedaan wordt met de buurman, gebeurt dat op minimum twee meter afstand. Ik stel zelfs vast dat de mensen voor zichzelf de maatregelen nog strenger gaan toepassen. Een mooi voorbeeld daarvan is de opening van het containerpark in Elzendamme op dinsdag 7 april. Heel rustig en geen file. Mensen beslissen voor zichzelf dat er geen onnodige risico’s moeten genomen worden en stellen een bezoek aan het containerpark best nog wat uit. Wat een contrast met de containerparken in het binnenland. Ellenlange files en uren aanschuiven…”

Weg uit de grootstad

“En zou onze gezonde buitenlucht ook geen factor kunnen spelen? Een buitenmens is een gezonde mens met meer natuurlijke weerstand, en hij of zij heeft minder risico om ziek te worden, ook door corona. Ik denk toch dat veel mensen die nu in een vervuilde stad wonen na deze crisis zullen overwegen om op het platteland te gaan wonen. Ze zijn bij ons meer dan welkom. En dan bedenken dat onze Vlaamse Bouwmeester nog altijd met de gedachte speelt om alle landelijke gemeentes af te schaffen en iedereen de grootstad in te jagen. Ik hoop dat de heer Van Broeck zijn mening na deze crisis toch eens zal herzien”, foetert de burgervader.

Levensstijl aanpassen

Wanneer deze crisis voorbij zal zijn, daar hebben we het raden naar. Zal corona ooit uitgeroeid geraken? Of zullen we moeten leren leven met dergelijke virussen? Ik denk toch dat in de toekomst onze levensstijl zal moeten veranderen. Niet alleen in België, maar over de hele wereld. Is het nog normaal dat meer dan 20.000 vliegtuigen dagelijks in de lucht hangen? Is het nog normaal dat we een pakje bestellen aan de andere kant van de wereld en dat we enkele dagen later dat pakje reeds in de bus hebben? Kunnen we met z’n allen niet meer op reis gaan in eigen land, shoppen in eigen buurt en een uitstapje doen in de naburige gemeente? Onze handelaars die het heel zwaar te verduren hebben, kunnen die steun momenteel meer dan gebruiken. En zeker ook in de toekomst.”

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier