Stemtherapeute Fien Trybou geeft tips om stembanden te verzorgen na coronabesmetting

Fien Trybou is logopediste, gespecialiseerd in stemtherapie. (foto LIN)
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Uit ondervinding weet Fien Trybou uit de Zandvoordsestraat in Oudenburg dat wie corona heeft doorgemaakt, last kan hebben van stemproblemen. Ze kreeg al verschillende patiënten in haar praktijk over de vloer. “Ook het mondmasker kan een nefaste invloed hebben op onze stembanden. Daarom geef ik graag enkele tips om onze kostbare stem extra te verzorgen.”

Na een ziekenhuisopname op intensive care heeft een patiënt vaak nog een lange weg van revalidatie voor de boeg. Maar ook een op drie patiënten die een milde vorm – die niet behandeld is in het ziekenhuis van corona doormaakte, ondervindt na drie maanden nog steeds gezondheidsproblemen. Dat wijst een onderzoek van dr. Chris Burtin van de Universiteit van Hasselt aan. Een coronabesmetting kan dus nog heel lang gevolgen hebben.

De ziekteverschijnselen na besmetting variëren van een milde luchtweginfectie tot ernstige ademklachten met blijvende schade aan de longen. Daarnaast kunnen er ook klachten ontstaan als gevolg van de isolatie, kortademigheid, beademing, sondevoeding… “De gevolgen voor de stem worden vaak uit het oog verloren en dus niet tijdig onderkend. Hetzelfde geldt voor hoestklachten of disfunctioneel ademen”, zegt stemtherapeute Fien Trybou. “Corona is een longziekte, veroorzaakt door een virus. De stembanden worden aangedreven door de lucht uit onze longen en kunnen dus beschadigd geraken.”

Rust en stemtips

“Stemklachten na corona zijn: schade aan stembanden door beademingstube, ontstoken of geïrriteerde stembanden, geprikkelde stembanden door hevig hoesten. Algemene zwakte en vermoeide stem en angst en spanning hebben soms ook een effect op de stem”, zegt Fien Trybou. “Vaak kunnen rust, een aantal stemtips en wat tijd voor verbetering zorgen.”

De stemtherapeute, die vooral zangers over de vloer krijgt, wil met enkele tips aan stemverzorging helpen doen. “Ik heb al mensen met stemproblemen gezien na corona. En die enkele tips (zie ook de tips hiernaast, red.) hebben hen al goed geholpen. Als de klachten echter blijven duren, is er onderzoek van een neus-keel-oorarts nodig. Bij twijfel of zorgen kun je altijd contact opnemen met je huisarts of met een logopedist. De behandeling is vaak multidisciplinair: ademhalingskine, NKO-arts, huisarts, logopedist”, legt Fien Trybou uit. “Een logopedist kan helpen bij hoestklachten of een brok in de keel, de ademhaling optimaliseren, krachtig leren spreken en beter communiceren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier